Scolari kitette, Emery eladta, Pochettino berakta – így lett hős Lucas Mourából

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 16:07
null
Lucas Moura mellékszereplőből előlépve vált a Tottenham Hotspur hősévé (Fotó: AFP)
Miközben a futballvilág teljes joggal sajnálja a Bajnokok Ligája döntőjéről az utolsó pillanatban kapott gól miatt lemaradó Ajaxot, szenteljünk egy kis figyelmet az elődöntő „szuperhősének” (ahogy a Spurs menedzsere, Mauricio Pochettino nevezte), a Tottenhamet három góljával a döntőbe vezénylő, brazil Lucas Mourának. 

Minden nézőpont kérdése. Ha arra gondolunk, hogy a Bajnokok Ligája 2018–2019-es kiírásában az Ajax az elődöntő visszavágójáig csupán egy vereséget szenvedett (a Spurs négyet), miközben játszott kétszer a Bayernnel, a Juventusszal és a Real Madriddal – utóbbi kettőt idegenben meg is verte –, akkor azt érezhetjük a szerdai, 2–0-ról (összesítésben 3–0-ról) az utolsó pillanatban elbukott Tottenham elleni találkozó után, hogy a futball nagyon igazságtalan játék is tud lenni. Már csak azért is, mert ennek az Ajaxnak, ennek a generációnak, így, együtt, már nem lesz több esélye Bajnokok Ligája-döntőt játszani. Nyáron az amszterdamiaknál tehetősebb klubok „szétkapkodják” a legjobbakat, vagy legalábbis több kulcsember távozása szinte biztosra vehető (Frenkie de Jong már alá is írt az FC Barcelonához).

Viszont ha az Ajax ellen három gólt szerző, ezzel a londoniakat a madridi döntőbe bejuttató kis emberre, Lucas Mourára gondolunk, akkor azt is mondhatjuk: a futball nagyon igazságos játék, mert aki tehetséges és alázatosan dolgozik a sikerért, azt a nehézségek ellenére előbb-utóbb megjutalmazza.

MARCELINHÓKÉNT INDULT

A sokáig Marcelinho „művésznéven” (a Marcelinho Carioca futballiskolából indult, innen jött a név) futballozó Lucas Moura 1992-es születésű, akárcsak honfitársa, Neymar, és bár őt is nagy tehetségnek tartották abból a brazil korosztályából, a csatárral ellentétben neki a legrangosabb nemzetközi sikere klubszinten a Copa Sudamericana-trófea. A második számú dél-amerikai kupasorozatban 2012-ben, a Sao Paulóval ért a csúcsra, a Tigre ellen 2–0-ra megnyert döntőben ő szerzett vezetést csapatának. Sokat elmond pályafutásáról, hogy bár 35 alkalommal szerepelt már a brazil válogatottban 2011 óta (négy gólt is szerzett), világbajnokságra még egyszer sem nevezték. 2013-ban díszvendégként még ott volt a brazíliai torna sorsolásán, aztán amikor közeledett a vb, már nem számolt vele Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány.

Címeres mezben a legnagyobb eredménye a 2013-as Konföderációs Kupa-győzelem, más kérdés, hogy két meccsen csupán 28 percnyi játéklehetőséget kapott. Éppen ezért alighanem büszkébb az U20-as válogatottal 2011-ben elért kontinensbajnoki címre, akkor ugyanis – az Ajax elleni visszavágóhoz hasonlóan – három gólt szerzett az Uruguay ellen 6–0-ra megnyert fináléban. Úgy látszik, a döntőket, elődöntőket neki találták ki. Bár lehet, hogy erről Mano Menezesnek, a brazil olimpiai válogatott kapitányának más volt a véleménye, ugyanis a londoni ötkarikás játékok fináléjában csak az utolsó öt percre küldte be 0–2-nél – ki is kaptak Mexikótól.

MÁR ELHATÁROZTA, HOGY AZ MU-HOZ SZERZŐDIK…

„A brazil gyorshajtó” – így nevezte az angol sajtó a sebességével hamar kitűnő Lucas Mourát, aki 2012-ben már elhatározta, hogy Brazíliából a Manchester Unitedhez szerződik, amikor érkezett a PSG akkori sportigazgatója, a szintén brazil Leonardo és meggyőzte, jobb lesz neki Párizsban…

„Nagyon nehéz döntés volt, mert korábban már úgy gondoltam, hogy Manchesterben fogok futballozni. Sokat gondolkodtam, a családommal is megbeszéltem és végül Párizs mellett döntöttem. A futball már csak ilyen, dönteni kell a csapatok között.”

Na meg a kereseti lehetőségek között, mert bár Moura erről nem beszélt, a PSG hét évvel ezelőtt, egy 19 éves játékosért akkor még nagyon magasnak számító 40 millió, más források szerint 45 millió eurós vételár mellett az MU-nál is jobb fizetéssel csábította.

Azt már sosem tudjuk meg, hogyan alakul a pályafutása, ha már akkor a Premier League-be szerződik, azt viszont tudjuk, hogy bár nyert öt bajnoki címet és négy Francia Kupát a PSG-vel, Párizsban a még nagyobb pénzekért megszerzett világklasszisok mellett fokozatosan háttérbe szorult.

Pedig nem produkált rossz statisztikákat, az utolsó teljes párizsi idényében 37 bajnoki találkozón 12-szer talált be a kapuba és öt gólpasszt adott, összesen 153 francia bajnokin 34 gól és 34 gólpassz a mérlege, ami nem rossz egy szélsőtől, főleg hogy sérülések is hátráltatták. De Párizsban az egyre másra érkező világklasszisok mellett ez kevésnek bizonyult, kiváltképp Unai Emerynél…

NEYMARÉK JÖTTEK, MOURA MENT

A 2016–2017-es idényben mindent együttvéve 53 tétmeccsen 19 gólig jutott, ami karriercsúcsot jelentett számára és a PSG-nél Edinson Cavani után a második legeredményesebb góllövő volt. A nyáron azonban megérkezett a csapathoz Neymar (akiről Moura elmondta, hogy úgy tekint rá, mintha a testvére lenne) és Kylian Mbappé, s ezután az előző évad egyik legjobbja hirtelen már epizódszerepet sem nagyon kapott: az első négy bajnokin keretben sem volt, aztán az ősszel öt bajnokin 71 perc jutott neki, a BL-ben pedig egyetlen perc… Neymar ide, Mbappé oda, ez méltatlan bánásmód volt a korábbi kulcsemberrel szemben.

Lucas azonban nem hőbörgött (nem az a típus), sőt, mint egy későbbi interjúban elmondta, boldogan ment a Tottenhamhez, amely 28.4 millió eurót fizetett érte.

„Neymarral nagyon jó a kapcsolatunk. Ezért is volt szomorú elhagyni Párizst, szerettem ott élni, de öt év után kihívásra volt szükségem – na meg új edzőre, de ezt ő nagyon diplomatikusan nem tette hozzá. – Másik bajnokságban akartam játszani és nagy lehetőség volt számomra, hogy a világ legjobb ligájába jöhettem.A Tottenham nagy klub, szervezetileg, strukturálisan a PSG-nél is nagyobb. Le voltam nyűgözve és boldogan jöttem.”

Amikor Lucas ezt mondta, sokan talán nem értették, mit ért az alatt, hogy „szervezetileg nagyobb”. Nos, gondolatolvasók nem vagyunk, de az jól látszik, hogy a klub vezetősége, illetve Pochettino menedzser évek óta nagyon tudatosan építi a Tottenhamet, amely sosem vásárolt világklasszisokat, mint a PSG, mégis – szemben a párizsiakkal – fokozatosan egyre jobb eredményekre képes a BL-ben: két évvel ezelőtt még nem jutott tovább a csoportból, tavaly nyolcaddöntős volt, az idén döntőt játszhat.

LUCAS MOURA A SPURSBEN

HÁLÁSAK A SPURSNÉL – TÖRTÉNELMET ÍRT

A Spurs féle szerkezetben Lucas Moura fontos építőelem volt. Az első fél évében jobbára csak csere volt, de az új idényben általában már kezdett, ezt az eddigi 47 tétmeccsén 15 góllal hálálta meg. Ráadásul amióta Harry Kane megsérült, új szerepkörben, középső támadóként is bizonyíthat, és mint azt a BL elődöntőjében láthattunk, „centerként” sem jön zavarba a kapu előtt.

Az elődöntő óta a Spurs drukkerei nem győznek hálálkodni az azóta már a londoni Arsenalt dirigáló Emerynek, hogy tavaly eladta nekik Mourát, akit Pochettino szuperhősnek nevezett a szerdai győzelem után.

jack on Twitter

Unai Emery sold Lucas Moura to Spurs... Just let that sink in



A szuperhős viszont nem viselkedett szupersztárként a meccs után, hanem arról beszélt, hogy büszke csapattársaira.

„Végig hittünk abban, hogy lehetséges a fordítás. Mindent kiadtunk magunkból. A futball olyan élményeket, olyan pillanatokat ad, melyeket el sem tudunk képzelni” – mondta szerényen, a könnyeivel küzdve.

Esporte Interativo on Twitter

É IMPOSSÍVEL VOCÊ NÃO SE EMOCIONAR! @LucasMoura7 assistindo à narração do @jorgeiggor após a classificação HISTÓRICA do @SpursOfficial para a final da @ChampionsLeague é para QUEBRAR O TWITTER! @ArthurQuezada #CasaDaChampions https://t.co/uHGXyqQZaO



Sokan – Scolaritól Menezesen át Emeryig – valószínűleg azt nem képzelték volna, hogy a szélső egyszer főszereplővé léphet elő a Bajnokok Ligájában. Moura az első felnőtt idényében maga kérte a Sao Paulónál, hogy a Marcelinho név helyett használják ezentúl a születési nevét, mert a saját történetét akarja írni, nem szeretné, hogy másokhoz hasonlítsák. Hát a szerdai meccsen egy életre letette a névjegyét. Hogy a futball igazságtalan lenne? Attól függ, honnan nézzük.

És egy mérkőzése még lesz a Spursnek (a legrangosabb kupasorozatban ez lesz a klub első fináléja), a Liverpool ellen, amellyel szemben a Tottenham legutóbbi gólját egy bizonyos Lucas Moura szerezte…

BAJNOKOK LIGÁJA

ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Ajax (holland)–Tottenham Hotspur (angol) 2–3 (2–0)
Amszterdam, Johan Cruyff Aréna,52 641néző.Vezette:Brych (német)
Ajax:
Onana – Mazraui, De Ligt, Blind, Tagliafico – Van de Beek (Magallán, 90.), F. de Jong, Schöne (Veltman, 60.) – Zijes, Dolberg (Sinkgraven, 67.), Tadics.Vezetőedző:Erik ten Hag
Tottenham:Lloris – Trippier (Lamela, 81.), Alderweireld, Vertonghen, Rose (B. Davies, 83.) – Sissoko, Wanyama (F. Llorente, a szünetben), Alli – Eriksen – Lucas Moura, Szon Hung Min. Menedzser: Mauricio Pochettino
Gólszerző:De Ligt (5.), Zijes (35.), ill. Lucas Moura (55., 59., 96.)
Továbbjutott:
aTottenham, 3–3-asösszesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik