Basel-diadal a Chelsea-nél; Szalai debütált a BL-ben, 3–0-s sikerrel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.18. 20:30
null
Marco Streller (a földön) így ünnepelte győztes gólját (Fotók: Action Images)
Szalai Ádám kezdőként 82 percet játszott a Schalkéban, amely hazai pályán 3–0-ra nyert a Steaua Bucuresti ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája E-csoportjának 1. fordulójában. A kvartett másik mérkőzésén a Basel 2–1-re győzött a Chelsea vendégeként.


CHELSEA–BASEL


Hiába jelezte néhány Chelsea-szurkoló José Mourinhónak, hogy Juan Matának nem a kispadon, hanem a pályán lenne a helye, a spanyol támadó középpályás ezúttal is csak a cserék között kapott helyet. Ott volt viszont a hazaiaknál Oscar, és ha már ott volt, akkor a szünet előtt nem sokkal be is talált, csakúgy, mint a Chelsea ezt megelőző három hazai BL-meccsén. A „kékek" megérdemelten szerezték meg a vezetést, bár az első félidőben ez az egy lövésük találta el a kaput. 1–0

A Chelsea-szurkolók a pályán látnák Matát
A Chelsea-szurkolók a pályán látnák Matát

A 67. percben üdvrivalgás fogadta a Willian helyére beállló Matát, négy perc múlva azonban elhalkult a Stamford Bridge nagy része, egyenlített ugyanis a Basel. Szép támadás végén Mohamed Szalah talált be. Az egyiptomi a legutóbbi szezonban is gólt szerzett a Chelsea ellen, akkor az Európa-ligában. 1–1

Az igazi feketeleves csak ezután jött a hazaiak számára, hiszen a 81. percben Marco Streller – aki az első bázeli gólnál az asszisztot jegyezte – már saját maga volt eredményes, egy szöglet után csúsztatott a kapuba a rövid saroknál. 1–2

A hátralévő időben a Chelsea nem tudott megújulni, így megszakadt veretlenségi sorozata, amely 29 hazai BL-csoportmérkőzést számlált.

José Mourinho (jobbra) őszinte gratulációja Murat Yakinnak
José Mourinho (jobbra) őszinte gratulációja Murat Yakinnak


BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT,
1. FORDULÓ
CHELSEA (angol)–FC BASEL (svájci) 1
–2
London, Stamford Bridge. V: Orsato (olasz)
Chelsea:
Cech – Ivanovics, Cahill, David Luiz, A. Cole – Oscar, Van Ginkel (Mikel, 76.), Lampard (Ba, 76.) – Willian (Mata, 67.), Eto'o, E. Hazard
Basel: Sommer – Voser, Schär, Ivanov, Safari – Szalah (Xhaka, 88.), Díaz, F. Frei, Stocker (Ajeti, 81.) – Sio (Delgado, 64.), Streller
Gólszerző: Oscar (45.), ill. Szalah (71.), Streller (81.)


Szalai és Pintilii harca a labdáért (fotó: Action Images)
Szalai és Pintilii harca a labdáért (fotó: Action Images)

 

SCHALKE–STEAUA BUCURESTI

A mérkőzés előtt nagyon fogadkozott a Schalke, és nyilvánvalóan a győzelemre hajtott. Ehhez képest az egész első félidő rendkívül gyengére sikeredett. Az első húsz percben többet támadott ugyan a Schalke, de a BL csoportkörében ezúttal debütáló Szalai veszélyeztetésén és Boateng fejesén kívül nem tudott igazán veszélyes lenni.

Az ember úgy érezte, hogy szétesett a játék, akárcsak az egyik partjelző zászlaja. A Steaua fokozatosan lábra kapott, egyre többször jutottak már el a csatárai a Schalke kapujáig. Az egyik ilyen akció végén Tanase lőtt szépen a 31. percben, de Hildebrand szögletre mentett.

A félidő hátralévő része igen unalmas volt, a Steaua nem merte feladni a szigorú védekezését, a Schalke pedig kevés fantáziával játszott. Megváltás volt a török játékvezető szünetet jelző sípszava.

A csapatok ott folytatták, ahol az első félidő abbamaradt. A Steaua jobban játszott egy árnyalatnyival, ráadásul többet is tanyázott a Schalke térfelén. Amikor már-már a Steaua arra kezdett gondolni, hogy akár meg is nyerheti a meccset, teljesen váratlanul, az egész meccsre jellemző módon, hihetetlen mázlis góllal vezetést szerzett a Schalke. A 67. percben Ucsida a jobb oldalról ívelt középre egy labdát Szalai felé, de sem a védő, sem Tatarusanu, sem Szukala nem figyelt, mert egymásra vártak, és felettük a hálóba hullott a labda. 1–0

Ettől a góltól varázsütésre megváltozott a játék képe, mert a szerencsétlen gól után úgy összecsuklott a Steaua, mint a colstok. A korábban látott lelkes és hatékony védőmunka semmivé vált, csak kóvályogtak a pályán, mint az őszi legyek. És a gólok is elkezdtek potyogni. A 78. percben Bourceanu elvesztette a labdát, ebből indulhatott meg a Schalke, Draxler remekül ugratta ki a tizenhatos bal oldalánál meginduló Boatenget, aki néhány lépés után szépen kilőtte a bal alsó sarkot. 2–0

Hét perccel később jött az újabb Schalke-gól Draxler révén, ami megpecsételte a vendégek sorsát (3–0). Aki csak az eredményt látja, azt gondolhatná, hogy sima német siker született, ám az első óra végén még semmi jel nem utalt erre. Egyetlen kihagyás elég volt a román védelemben, és a németek büntetettek. A Steaua továbbra sem tudott győzni 1957–58 óta európai kupameccsen (nyugat)német csapat ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT,
1. FORDULÓ
SCHALKE 04 (német)–STEAUA BUCURESTI (román) 3–0
Gelsenkirchen, Veltins Arena. V: Cüneyt Cakir (török)
Schalke: Hildebrand – Ucsida, Höwedes, Matip, Aogo – Höger (Goretzka, 88.), Neustädter – Farfán (Clemens, 89.), K.-P. Boateng, Draxler – Szalai (Fuchs, 82.)
Steaua: Tatarusanu – Georgievski, Szukala, Gardos, Latovlevici – Pintilii, Bourceanu – Popa, Stanciu (Leandro Tatu, 60.; Cristea, 73.), Tanase – Kapetanosz (Piovaccari, 64.)
Gólszerző: Ucsida (67.), K.-P. Boateng (78.), Draxler (85.)

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: Vége! Ki hitte volna az első óra végén, hogy ilyen sima 3–0 lesz a vége?!
90+1. perc: KAPUFA!
Ucsida ment el a jobb oldalon, ügyesen adott az alapvonaltól középre, ahol érkezett Clemens, és a jobb kapufára pörgetett.
88. perc:Höger helyett Goretzka, Farfán helyett pedig Clemens a Schalkéban.
85. perc: DRAXLER IS BETALÁLT! Farfán Fuchshoz játszott a tizenhatos előterében, a frissen beálló játékos egyből Draxlerhez továbbított, aki a kimozduló Tatarusanu fölött leheletfinom pöccintéssel szerezte meg a Schalke harmadik gólját. 3–0
82. perc: Cserélt a Schalke is, Szalai helyett Fuchs a pályán.
81. perc:Cristea szabálytalankodott Högerrel, megkapta érte a maga sárga lapját.
78. perc: BOA-BOA-BOATENG GÓLJA! Bourceanu elvesztette a labdát, ebből indulhatott meg a Schalke, Draxler ugratta ki remekül a tizenhatos bal oldalánál meginduló Boatenget, aki néhány lépés után szépen kilőtte a bal alsó sarkot. 2–0
76. perc:
Farfán nyargalt el a jobb szélen Ucsida remek labdájával, betört a tizenhatoson belülre, ahol ütközött Gardossal. A perui nagyot esett, de nem kapott tizenegyest, pedig a Steaua védője szabálytalan volt.
73. perc:
Az imént beálló Leandro Tatu megsérült, le kellett cserélni. Cristea állt be a helyére.
72. perc: Szalai
szép labdát adott Boatengnek, aki 17 méterről lőtt mellé, de csak azért, mert közbelépett egy védő.
67. perc: Hihetetlen góllal vezet a Schalke! UCSIDA! A japán játékos a jobb oldalról ívelt középre egy labdát Szalai felé, de sem a védő, sem Tatarusanu, sem Szukala nem figyelt, mert egymásra vártak, és felettük a hálóba hullott a labda. 1–0
64. perc: Újabb csere a Steauában. Kapetanosz helyett Piovaccari érkezett.
61. perc:
Draxlert keverte meg Popa a bal oldalon a tizenhatoson belül, majd éles szögből kapura lőtt, Hildebrand nem engedhette be a labdát a kapujába, és szögletre mentett. Nagy bravúr volt.
60. perc: Stanciu helyett Leandro Tatu a Steauában.
54. perc:
NAGY STEAUA-HELYZET! Bal oldali beadás után Kapetanosz fejelt közelről, de Hildebrand nagy bravúrral kivédte a fejest.

Úgy látszik, az égiek is sírnak attól, amit eddig láttak, mert eleredt az eső...

51. perc:
Boateng került helyzetbe 10 méterre a Steaua kapujától. Kapura fordult ugyan, de lövésében bevetődött Szukala.
48. perc:
Höger csúnya szabálytalansága után Pintilii maradt a földön. Bár igen veszélyesnek tűnt az eset, a román válogatott játékos rövid ápolás után folytatta a játékot.
46. perc:
Szöglethez jutott a Steaua. Bourceanu beadását Kapetanosz kaparta kapu felé, de mellé ment a fejese.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

SZÜNET

45+1. perc: Vége az első félidő szenvedésének. 0–0
45. perc:
A szöglet után megint Boateng veszélyeztetett, de ezúttal is kipattant a labda egy román védőről.
44. perc:
Boateng sprintelt végig a bal oldalon, bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, lövését szögletre mentették. Az eset után Farfán pörölt Boatenggel, mert középen üresen várta a labdát.
A meccs finoman szólva is nagyon gyenge. Nehéz felfedezni valami elképzelést a Schalke játékában.

40. perc: Ma nekem, holnap neked... Az előbb Högerről kaptak lapot a románok, most Höger kapott lapot, mert szabálytalankodott Stanciuval.
39. perc: Popa és Höger rajtolt a labdára, de a román játékos volt a lassabb, és rátartott a német lábára. Ezért sárga lap járt.
37. perc:
Jött előre a Steaua, Popa becsapta Matipot, de a Schalke játékosa felvágta. A szabadrúgást Bourceanu végezte el, és bár mindenki beadásra várt, ő élesen kapura lőtt. Hildebrand azonban figyelt, és védett.
34. perc:
Stanciu veszélyeztetett 23 méterről, a nem túl erős lövést könnyen védte Hildebrand.
31. perc:
Az ellentámadásból Tanase próbálkozott, aki a Schalke kapujának jobb oldalát vette célba, de Hildebrand szép vetődéssel szögletre hárított.
30. perc:
Farfán húzta meg a bal oldalt, középre játszott, ahol teljesen egyedül találta a labda Boatenget, aki jobbal gyatrán találta el, így nem jelentett veszélyt a Steaua kapujára.
29. perc: Boateng lódult meg előre, Bourceanu csak szabálytalanul tudta elválasztani a labdától, ezért viszont járt a sárga.
28. perc:
Stanciu szerzett labdát a saját térfelén, megindult előre, de Farfán csúnyán felvágta. A bíró most sem látott okot arra, hogy előszedje a sárga lapot.
23. perc:
Rövid szünet a játékban, mert az egyik partjelző zászlaja szétesett...
20. perc:
Popa keverte meg a jobb oldalon Aogót, a beadását könnyedén kifejelték a védők.
16. perc: BOATENG-FEJES!
Ucsida ívelt középre, Boateng pedig az ötös bal oldali sarkáról fejelt a rövid sarokra, de Tatarusanu bravúrral kiütötte a labdát.
12. perc:
Szalai csúszott rá hátulról Bourceanura. A szabadrúgás járt, de a sárgát megúszta a magyar csatár.
9. perc:
Szalai csapott le egy labdára a tizenhatoson belül, mellre vette, szép csellel elküldte gyufáért Gardost, majd a hosszú sarokra lőtt, de Tatarusanu védett.
8. perc:
Egyelőre tapogatóznak a csapatok, semmilyen érdemleges akciót nem lehetett feljegyezni.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés.

Szeretettel köszönjük kedves olvasóinkat! Hamarosan elkezdődik a Schalke–Steaua mérkőzés a Bajnokok Ligája E-csoportjából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik