A Galata idegenben jobb volt, s kiejtette a Schalkét

Vágólapra másolva!
2013.03.12. 20:34
null
A Galatasaray idegenben legyűrte a Schalkét, s ezzel továbbment (Fotó: Reuters)
Az isztambuli 1–1 után Gelsenkirhcenben a török Galatasaray 3–2-re legyőzte a Schalkét, így 4–3-as összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé. 

A TALÁLKOZÓ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA ELOLVASHATJÁK!

A mérkőzést a Wesley Sneijdert és Didier Drogbát is kezdőként szerepeltető Galatasaray kezdte! A törököknek tehát mindenáron gólt kell szerezniük, ha tovább akarnak jutni, mivel Isztambulban 1–1 lett a végeredmény.

Ennek megfelelően az első percekben a törökök nagy erővel támadtak, az 5. perc végén Drogba a tizenhatosról kapásból kissé a kapu mellé lőtt, majd a labdát lekészítő Burak Yilmaz elleni lökés miatt reklamáltak a vendégek. Az elefántcsontparti Drogba nagyon elemében volt, csak Timo Hildebrand bravúrján múlt, hogy alig hat-hét perc elteltével még a Schalke állt továbbjutásra. Eközben a hazaiak csupán egy Michel Bastos-féle lövéssel jelentkeztek, ami viszont csemege volt Fernando Muslera számára.

A találkozó kezdetén a Galatasaray fegyelmezetten letámadta ellenfelét már a hazai tizenhatos előterében is, így a németek ívelésekre kényszerültek. Fatih Terim taktikája újabb nagy lehetőséget eredményezett, még az első negyedórában: Drogba nagyszerű ütemben ugratta ki Selcuk Inant, aki viszont a remekül védő Hildebrandba lőtt.

Aztán váratlanul betalált a Schalke! Jobb oldali szöglet után Muslera elől elpiszkálták a labdát, majd a lendületből érkező Roman Neustädter ballal tizenegy méterről a kapu közepébe bombázott!

1–0

A gól jól láthatóan megfogta a Galatát, a Schalke viszont lendületben maradt és a Huntelaart és Maricát helyettesítő Teemu Pukki majdnem megduplázta csapata előnyét. Egyik fél sem ment a szomszédba, ha egy kis keménységre volt szüksége, Marco Höger belépője után például Drogbának már a hordágyat vitték, de a csatár saját lábán cammogott le ápolásra.

A szünethez közeledve újra feltámadt a török gárda: Emmanuel Eboué szép jobb oldali megmozdulása végén Sneijder egyből lőtt balról, de centikkel a kapufa mellé.

A feltámadás 37. percben góllá érett: Inan végezhetett el távolról szabadrúgást, ám a török váratlanul legurította a labdát a korábban a Schalkéban isjátszó Hamit Altintopnak, aki huszonhat méterről hatalmas gólt ragasztott a Schalke hálójába!
1–1

Ha már lúd legyen kövér – gondolhatták a törökök, és a Schalke labdaeladását azonnal kihasználták! Öt perccel Altintop találata után Burak Yilmaz óriási versenyfutást nyert meg Benedikt Höwedesszel szemben, majd a kiérkező Hildebrand elől a kapuba emelte a labdát! A török játékos ebben az idényben nyolcadik BL-meccsén nyolcadszor volt eredményes, zsinórban pedig hatodszor, amivel beállította Maruan Samah rekordját.

1–2

AZ 1. FÉLIDŐ FONTOSABB STATISZTIKÁI
Labdabirtoklás: 45–55 (százalék)
Kapura lövések: 6–9
Kaput eltaláló lövések: 5–5
Szögletek: 3–2
Lesek: 0–0
Szabálytalanságok: 11–4
Sárga/piros lapok: 1/0–0/0

A tizenöt perces pihenő előtt Bastos majdnem egyenlített, de Muslera megfogta a labdát – igaz, elsőre még kipattant a kezéből. A Schalke úgy vonult tehát a szünetre, hogy a második negyvenöt percben minimum két gólt kell elérnie, ha ott akar lenni a BL legjobb nyolc csapata között.

Fordulás után roppant elszántnak tűnő Schalke jött ki a játékoskijáróból, Jens Keller cserélt a szünetben, a gólszerző Neustädter helyére Christian Fuchsot küldte be. A Galatasaray maximálisan kihasználta a negyedórás intervallumot, ezzel is kicsit feszültebbé téve ellenfelét.

A kezdeti percekben a Schalke volt az aktívabb, de Yilmaz löketénél ismét Hildebrand bravúrjára volt szükség, hogy életben maradjon a német csapat. Az 55. percben Pukki jobbal nagyon közel járt a gólhoz, Muslera hatalmasat védett viszont. Bő öt perccel később Julian Draxler három ember kicselezve tizenöt méterről a bal felső mellé lőtt.

Nem kellett többet várni a hazai gólra: Höger húsz méterről szétforgácsolta a lécet, a kipattanó és némi kavarodás után Bastoshoz került a labda, aki közelről nem hibázott, és az üres kapuba bombázott ballal! 2–2

Mivel újabb gólra volt szüksége a gelsenkirchenieknek, így támadásban maradtak Pukkiék. A 76. percben például Draxler ment el teljesen egyedül a bal szélen, az alapvonalról megpróbált középre játszani, de Muslera zseniálisan vetődött ki a lapos beadásra. Draxler egyébként amikor megindult a labdával, véletlenül halántékon találta sarkával a mögötte eleső Semih Kayát, akit így hordágyon kellett levinni.

A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI
Labdabirtoklás: 52–48 (százalék)
Kapura lövések: 21–14
Kaput eltaláló lövések: 12–9
Szögletek: 9–3
Lesek: 0–3
Szabálytalanságok: 19–12
Sárga/piros lapok: 2/0–1/0

Az ötperces hajrában a Schalke kapujához szögezte a Galatát, ám az utolsó másodpercekben Muslera villámgyorsan indított, s az akció végén a csereként beállt Umut Bulut – kis szerencsével – betalált, ezzel bebiztosítva a török együttes helyét a legjobb nyolc között.

A Galata tehát idegenben le tudta győzni a Schalkét, amely a BL mostani idényében első vereségét szenvedte el.
2–3


BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
SCHALKE (német)–GALATASARAY (török) 2–
3 (1–2)
Gelsenkirchen,
Veltins Arena, 54 142 néző. Vezeti: Eriksson (svéd)
SCHALKE: Hildebrand – Ucsida, Höwedes, Matip – Kolasinac – Höger (Meyer, 85.), Neustädter (Fuchs, a szünetben) – Farfán, Draxler, Michel Bastos – Pukki (Obasi, 85.). Edző: Jens Keller
Kispad: Fährmann (kapus), Metzelder, Barnetta, Moritz
GALATASARAY: Muslera – Eboué, Semih Kaya (Zan, 79.), Nounkeu, Riera – Sneijder (Amrabat, 70.), Selcuk Inan, Felipe Melo, Hamit Altintop – Drogba, Burak Yilmaz (Bulut, 86.). Edző: Fatih Terim
Kispad: Eray Iscan (kapus), Hakan Balta, Sabri Sarioglu, Yekta Kurtulus
Gólszerző: Neustädter (17.), Bastos (63.), ill. Hamit Altintop (37.), Yilmaz (42.), Bulut (95.)
Az első mérkőzésen: 1–1
Továbbjutott: a Galatasaray, 4–3-as összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik