Romeu: egy falat Barcelona a Chelsea középpályáján

Vágólapra másolva!
2011.10.20. 11:30
null
Oriol Romeu új színt hozott a Chelsea támadójátékába (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
André Villas-Boas, a belga bajnok Genket 5–0-ra legyőző Chelsea portugál menedzsere érthetően elégedett volt együttesével, de nem a gólszerzők valamelyikét emelte ki csapatából, hanem Oriol Romeut, a Barcelonától a nyáron szerződtetett 20 éves spanyol középpályást, akivel egy kis Barcelona-szellemiség költözött a londoni kékek középpályájára. A Leverkusen győzelmének jogosságát kérdőre vonta a Valenciát irányító Unai Emery, míg a G-csoport két döntetlenje után továbbra is az élen álló APOEL-nél a szerénység a jelszó.

 

CHELSEA–GENK 5–0

A Chelsea labdarúgócsapata hazai pályán 5–0-ra legyőzte a Genket a Bajnokok Ligája E-csoportjának szerdai mérkőzésén. Fernando Torres két góllal keserítette meg az egyébként bravúrokat is bemutató Köteles László életét, Tőzsér Dániel kapustársához hasonlóan végigjátszotta a mérkőzést.

„Kiváló munkát végzett legénységem, végig koncentráltan játszottunk – bólogatott elégedetten a lefújást követően a Chelsea menedzsere, André Villas-Boas. – A srácok keményen mentek előre, az első félidő egyenesen fantasztikus volt, elképesztő iramot diktáltunk. A második játékrészben gyakran hiba csúszott passzainkba, de még az utolsó tíz percet is végighajtottuk. A győzelem jó alapot ad számunkra az utolsó három mérkőzés előtt."

A portugál szakember kiemelte Oriol Romeu teljesítményét, roppant elégedett a nyáron a Barcelonától szerződtetett 20 éves spanyol középpályással.

„Oriol esetében a világ legjobb futballiskolájának a gyümölcsét élvezhetjük, a Barcelonánál szerzett tudása szembetűnő – mondta Villas-Boas. – A kiemelkedő egyéni képességeit tökéletesen használja a csapat szolgálatára, és ezzel gördülékennyé teszi a középpályánk játékát. Úgy tanulta meg a focit, hogy a társaival szemben, az ellenfél kapujának háttal állva várja a labdát a kapusunktól és a védőinktől, s úgy látom, így sokkal hatékonyabban szervezi a játékot. Sőt, a hozzáállása Raul Meireles és John Obi Mikel játékát is egy szinttel feljebb emelte."

Petr Cech, a Chelsea kapusa nem volt éppen agyonfoglalkoztatva a mérkőzésen, ezért sokat gondolkozhatott azon, mit is mond a lefújás után.

„Tudtuk a mérkőzés előtt, hogy nem lesz könnyű dolgunk, ha nem koncentrálunk kellőképpen, de szerencsére végig odafigyeltünk, és nem is volt gond. Megérdemeltük a sikert ilyen különbséggel is, végig uraltuk a mérkőzést" – mondta a cseh.

Mario Been, a Genk vezetőedzője elismerte: csapata esélytelen volt. A belgáknál Köteles László több bravúrt is bemutatott, a gólokért nem igazán lehet felelősségre vonni. Tőzsér Dániel sérülések miatt a védelem közepére került, Been elismerte, a magyar és társai a szokatlan pozícióban nemigen találták a Chelsea ellenszerét.

„A Chelsea teljesen más szintet képvisel, mint mi, és ezt őszintén el is kell ismernünk. A védelmünk közepéből hiányoztak a kulcsembereink, olyan játékosok játszottak ott, akik nemigen kerülnek ebbe a szerepkörbe, és sajnos ez ki is ütközött: szétszórtak voltunk, amit ki is használt a Chelsea, az összes gólját ott vezetett akció után lőtte. Tíz perc után kétgólos hátrányban voltunk, szerencse, hogy megúsztuk néggyel az első félidőt, és a másodikra rendezni tudtuk a sorainkat" – mondta Been.

LEVERKUSEN–VALENCIA 2–1

A csoport másik mérkőzésén a Leverkusen 0–1-ről fordítva 2–1-re legyőzte a Valenciát.

„Az első félóra nem a terveink szerint alakult, nem élveztem a meccs első harmadát. Ám 35 perc után belemelegedtünk, és a második félidőben megindítottuk a rohamainkat – mondta Robin Dutt, a Leverkusen vezetőedzője. – Nyomás alá helyeztük a Valenciát, amely meg is roppant néhányszor. Fantasztikus érzés, hogy képesek vagyunk megverni egy európai élcsapatot. Négy ponttal megelőzzük a Valenciát, lélegzetvételnyi előnyünk van."

Kollégája, Unai Emery szerint nem született igazságos eredmény.

„Ezen a meccsen a jobb csapat kapott ki. Tudtuk, hogy az ellenfelünktől tartanunk kell, de így is kihasználta a hibáinkat. Az első 30 percben a pályán sem voltak, azt hittem, sima lesz. Négy pont a hátrányunk, nehéz lesz továbbjutni, de a játékunk bizakodással tölt el. Ha nem hinnék benne, hogy megnyerjük a hátralévő három mérkőzésünket, nem lenne szabad a csapat padján ülnöm" – mondta Emery, hozzátéve, más csapatok eredményeitől is függ a csapat sorsa.

EMLÉKEZTETŐ
BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
E-CSOPORT
LEVERKUSEN (német)–VALENCIA (spanyol) 2–1 (0–1)
Leverkusen, BayArena. V: C. Thomson (skót)
Gólszerző: Schürrle (53.), Sam (56.), ill. Jonas (25.)
CHELSEA (angol)–GENK (belga) 5–0 (4–0)
London, Stamford Bridge. V: Nyikolajev (orosz)
Gólszerző: Raul Meireles (8.), F. Torres (11., 27.), Ivanovics (42.), Kalou (72.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chelsea 3 2 1 8–1 +7 7
2. Leverkusen 3 2 1 4–3 +1 6
3. Valencia 3 2 1 2–3 –1 2
4. Genk 3 1 2 0–7 –7 1

G-CSOPORT

A G-csoportban az APOEL nagy meglepetésre 1–1-es döntetlent ért el Portóban – vagy a csoport élén álló ciprusiaktól ez már nem is meglepő?

„A Porto a csoport esélyese, ezért elmondhatom, roppant fontos pontot szereztünk – mondta az egyenlítő találatot jegyző Aílton. – A tabellára nem szabad gondolnunk, csak a következő meccsre összpontosítunk, ha minden meccsünkön százszázalékot nyújtunk, elégedettek lehetünk.

Mircea Lucescu, a Sahtar szakvezetője szerencsésnek tartja csapatát, hogy hazai pályán pontot tudott szerezni a Zenit ellen. „Régóta nem mondtam, hogy a kapusom lett a meccs embere, de most ezt kell tennem, Ribka mentett meg minket. A Zenit jobban játszott, mint vártam, valahogy ezt kellene tennünk nekünk is a visszavágón, különben elszállnak a továbbjutási esélyeink" – mondta a román szakember.

Ennek tükrében érthető Luciano Spalletti csalódottsága. „Hihetetlenül szerencsésnek tartom magam, hogy ilyen játékosaim vannak, de balszerencse, hogy ez a fantasztikus játék csak egy pontot ért. Az eredményt és a kihagyott büntetőt most hagyjuk is, csak a szépre szeretnék emlékezni, remélem, a visszavágón is így játszunk" – mondta az olasz szakember.

EMLÉKEZTETŐ
BAJNOKOK LIGÁJA, G-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SAHTAR DONECK (ukrán)–ZENIT (orosz) 2–2 (2–1)
Doneck, Donbasz Arena. V: F. De Bleeckere (belga)
Gólszerző: Willian (15.), L. Adriano (45+1.), ill. Sirokov (33.), Fajzulin (61.)
PORTO (portugál)–APOEL (ciprusi) 1–1 (1–1)
Porto, Estádio do Dragao. V: Gautier (francia)
Gólszerző: Hulk (13.), ill. Aílton (19.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. APOEL 3 1 2 4–3 +1 5
2. Zenit 3 1 1 1 6–5 +1 4
3. Porto 3 1 1 1 4–5 –1 4
4. Sahtar Doneck 3 2 1 4–5 –1 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik