Polekszics és Mészáros a fellebbviteli tárgyalásra vár

Vágólapra másolva!
2010.08.23. 01:10
null
Vukasin Polekszicset (balra) és Mészáros Norbertet a védett tanú vallomása alapján tiltották el<br />(Fotó: Szabó Miklós – archív)
&Aacute;rtatlannak vallja mag&aacute;t M&eacute;sz&aacute;ros Norbert, a DVSC-TEVA labdar&uacute;g&oacute;ja a bochumi &uuml;gy&eacute;szs&eacute;g, illetve az Eur&oacute;pai Labdar&uacute;g&oacute;-sz&ouml;vets&eacute;g &aacute;ltal felt&aacute;rt fogad&aacute;si csal&aacute;sok &uuml;gy&eacute;ben, s felment&eacute;s&eacute;t k&eacute;ri a nyoni fellebbviteli t&aacute;rgyal&aacute;son. A jelent&eacute;si k&ouml;telezetts&eacute;g elmulaszt&aacute;sa miatt k&eacute;t &eacute;vre eltiltott Vukasin Polekszics pedig a b&uuml;ntet&eacute;s m&eacute;rs&eacute;kl&eacute;s&eacute;ben b&iacute;zik. A Nemzeti Sport betekint&eacute;st nyerhetett az UEFA &aacute;ltal k&eacute;sz&iacute;tett jegyzők&ouml;nyvbe, cikk&uuml;nkben az ott szereplő adatokat, neveket haszn&aacute;ltuk fel.
ELMARAD
A MAI TÁRGYALÁS
Információink szerint a mai tárgyalásra mégsem kerül sor, az UEFA ugyanis tegnap este azt jelezte az ügyben érintetteknek, hogy a védett tanú betegsége miatt az ülést elnapolják, és arra később meghatározandó időpontban kerül sor.

Az ügyben természetesen megkerestük a debreceni együttes vezetőit is: Szilágyi Sándor cégvezető a Nemzeti Sport Online érdeklődésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt.

A sportvezető jelezte, a klub – ha szükségesnek látja – ezzel kapcsolatban a hivatalos honlapján publikálja a legfrissebb információkat.

Az Európai Labdarúgó-szövetség fellebbviteli bizottsága a mai napra írta ki a tárgyalást az első fokon 2011 decemberének végéig eltiltott és hétezer euróra büntetett Mészáros Norbert, valamint a 2012. június 30-ig eltiltott és tízezer euró megfizetésére kötelezett Vukasin Polekszics ügyében.

Ismert, az UEFA – együttműködve a bochumi ügyészséggel – vizsgálatot rendelt el a Debrecen három nemzetközi kupamérkőzésével kapcsolatosan. Az ügyészségi adatok alapján az európai szövetség illetékesei leginkább a két éve rendezett Young Boys–DVSC (4–1), illetve a tavalyi Liverpool–DVSC (1–0), valamint az október 20-án játszott DVSC–Fiorentina (3–4) mérkőzéssel kapcsolatosan kutakodnak. A német rendőrök kétévnyi kemény, titkosszolgálati eszközöket is igénybe vevő munka után nemcsak a Bundesliga 2.-ben szereplő csapatok mérkőzéseinek manipulálására bukkantak, hanem olyan bűnszervezetre leltek, amely egész Európát – így Magyarországot is – behálózza. A nyomozás eredményeképpen több személyt őrizetbe vettek, köztük a főkolomposnak tartott horvát Ante Sapinát és Marijo Cvrtakot, valamint a magyarországi helytartónak tartott szlovén Dragan Mihelicet. Noha a németeket jobbára csak a saját országuk labdarúgását érintő ügyek érdekelték, a kihallgatások során magyar, a DVSC-hez köthető szálakra is bukkantak.

Erre figyeltek fel az UEFA-nál, s a szövetség fegyelmi bizottsága akcióba is lépett. Kikérte a bochumi aktákat, meghallgatta a debreceni labdarúgókat, végül június közepén a nyoni fegyelmi tárgyaláson a fegyelmi szabályzat 5. cikkelyére hivatkozva megbüntette Mészáros Norbertet és Vukasin Polekszicset.

A tárgyalásról több mint tízoldalnyi jegyzőkönyv készült, s bár az érintettek hétpecsétes titokként őrzik az irományt, némi szerencsének köszönhetően betekintést nyerhettünk a dokumentumba.

A jegyzőkönyv alapján tudjuk, hogy az UEFA a júniusi tárgyalásra nemcsak Mészáros Norbertet, Vukasin Polekszicset és a védelmükkel megbízott ügyvédet idézte be, hanem az ügy védett tanúját is. Noha a tanú neve az érintettek és a közvélemény előtt sem ismert, vizsgálódásunk során megtudtuk, hogy a Németországban előzetesben lévő Dragan Mihelic és Marijo Cvrtak sofőrjéről, s egyben bizalmi emberéről van szó, aki megjelent a tárgyaláson, ám egy szomszédos szobában tartózkodott. A debreceniek, valamint a bizottság tagjai csupán konferenciavonalon keresztül kérdezhettek tőle.

A VÉDETT TANÚ VALLOMÁSÁNAK RÉSZLETEIRŐL ÉS MIHELIC LEFÜLELT SMS-ÉRŐL A HÉTFŐI NEMZETI SPORTBAN OLVASHAT.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik