Oxlade-Chamberlain! Avagy itt az „új Walcott”

Vágólapra másolva!
2011.09.29. 10:40
null
Oxlade-Chamberlain és az Arsenal remekül kezdett, de aztán visszaesett a játéka (Fotók: Reuters)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának rangadóján az Olympique Marseille háromgólos győzelmet aratott a Borussia Dortmund felett. Az Arsenal szintén megszerezte a három pontot az Olympiakosz Pireusz ellen, még, ha jóval szorosabb mérkőzésen is. A görögök szerint a szerencsének is köszönhető, hogy nyertek az angolok, míg a gólt szerző Alex Oxlade-Chamberlain szeretne megragadni a kezdőcsapatban.

A fiatal Alex Oxlade-Chamberlain szerezte az Arsenal 200. BL-találatát, ő maga pedig a klub legfiatalabb gólszerzője lett a sorozatban. A nyáron a Southamptontól szerződtetett támadó az Olympiakosz elleni meccsen a kezdőcsapatban kapott helyet, és egyből góllal igazolta csapatba állításának jogosságát.

Az alkalmazást bemutató galéria 
megtekintéséhez       kattintson a képre!
Az alkalmazást bemutató galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

„Hatalmas élmény, tapasztalat volt ez a találkozó a számomra – nyilatkozta a lefújás után a 18 éves játékos. – Nagy lépés, de mindig is erre vágytam, hogy így futballozzak. Sokat dolgoztam ezért, és mindig is ezen a szinten akarok játszani. Sokat fejlődtem az elmúlt szezon óta, de szoknom kell még a BL légkörét. Édesapám kint volt a mérkőzésen, és biztos vagyok benne, hogy elégedett volt velem. Remélem, kiharcoltam magamnak a csapattagságot a hétvégi, Tottenham elleni bajnokira. Keményen kell továbbra is dolgoznom, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

Az Arsenal hamar kétgólos előnybe került (a másik új fiú, André Santos volt a második találat szerzője), ezután azonban elmaradt a hazai gála. Sőt! A görögök szépítése után a londoniaknak izgulniuk kellett.

„Az első 20-25 percben igazán jól futballoztunk, aztán elveszítettük a fonalat, és visszahoztuk a játékba az ellenfelet – elemzett Pat Rice, aki az eltiltott Arsene Wenger menedzsert helyettesítette az Arsenal kispadján. – A második félidőben keményen harcoltunk és jobban védekeztünk, mint az első játékrészben. Megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre, a középpályán viszont néha nagyon fölénk nőtt az ellenfél.”

A franciát helyettesítő Rice Oxlade-Chamberlain teljesítményéről is elismerően beszélt. Benne látja az „új Walcottot”.

„Most nagy kihívás vár rá, hogy Walcott elé kerüljön a rangsorban. Biztos vagyok benne, hogy Theo is nagyon erős fickó, aki nem adja majd könnyedén a helyét. Összességében azonban ez az egész Angliának jó” – mondta Rice utalva arra, hogy a két játékos jó teljesítményéből az angol válogatott is profitálhat. A szakember szerint a fiatal játékos nem fog „elszállni magától” a későbbiekben sem.

„Jó emberek veszik őt körül, akik jó tanácsokkal látják el. Ráadásul Alex és Theo nagyon jó barátok, és nincs kétségem afelől, hogy Walcott megosztja vele a tapasztalatait.”

De vissza az Olympiakosz elleni mérkőzéshez! Az Arsenal kapusa, Wojciech Szczesny több alkalommal is nagyot védett a mérkőzésen: „Ez bizony nagyon szoros volt. A második félidőben igencsak megizzadt a védelmünk, hogy megőrizzük az egygólos előnyt. Kiválóan teljesítettünk hátul, sajnos a középpályán túlságosan is sokszor veszítettük el a labdát.”

Ernesto Valverde, az Olympiakosz edzője hasonlóképpen vélekedett: „Túl korán kaptunk két gólt, elő kellett jönnünk a sündisznóállásból. Gyorsan szépítettünk viszont, és egyenlíthettünk is volna, de nem volt szerencsénk. Játékosaim nem estek kétségbe a rossz kezdés miatt, végig mentek előre ma este. Támadólag léptünk fel 0–2 után, ezért elégedett vagyok teljesítményünkkel, remélem, szurkolóink is így gondolkodnak. Sajnos a tény ettől még az, hogy elveszítettük ezt a találkozót. Nem ezt érdemeltük.

„Az Arsenalnak szerencséje volt, első két helyzetéből gól lett. A második előtt mi pedig egy hatalmas ziccert hagytunk ki. Nem dobtuk be a törölközőt. Mindent beleadtunk, hogy egyenlítsünk, felálltunk a padlóról, de sajnos ez nem jött össze az egalizálás. Hajtottunk egészen az utolsó sípszóig, nem lehet ránk panasz" – értékelt a találkozó után Vasszilisz Toroszidisz, a görögök csapatkapitánya.

Klopp és a Dortmund nagy pofont kapott
Klopp és a Dortmund nagy pofont kapott

A csoport másik mérkőzésén az Olympique Marseille háromgólos győzelmet aratott a Borussia Dortmund felett.

„Az eredmény kissé csalóka – vélekedett a lefújás után Mats Hummels, a Dortmund második OM-gól előtt nagyot hibázó védője. – Több helyzetet alakítottunk ki, de balszerencsések voltunk, hiszen egyetlen gólt sem lőttünk. A második találatot nagy hiba előzte meg, ezen aztán el is úszott a találkozó. Uraltuk a játékot, de az a hatalmas hiba megpecsételte a sorsunkat."

Jürgen Klopp, a Dortmund edzője sem tudta leplezni csalódottságát.

„Miután beszedtük az első gólt, odalett a szervezettségünk. Hagytuk az ellenfelet, hogy szabadon kontrázzon. Bár a Marseille három gólt szerzett, nekünk sokkal több lehetőségünk volt, Mario Götze könnyedén mesterhármast érhetett volna el. Mats Hummels hibája padlóra küldött minket, a harmadik gól pedig ki is ütött bennünket.”

Az ellenfélnél természetesen jóval vidámabbak voltak a találkozót követően.

„Három–nullára legyőzni a német bajnokok, igencsak pozitív tett. Reméljük, megőrizzük a következő mérkőzésekre is a mai formánkat, ma este ugyanis jól futballoztunk. Agresszívek voltunk, mármint jó értelemben agresszívek, nem hagytunk esélyt a Dortmundnak” – mondta például Alou Diarra.

„A legfontosabb tervünk az volt erre a találkozóra, hogy ne kapjunk gólt. Tudtuk, hogy lesznek helyzeteink, és bizony többször is eredményesek lehettünk volna ma este, de a három––nullával is elégedett vagyok. Remélem, így folytatjuk a BL-ben és odahaza is" – vélekedett A. Diarra középpályástársa, Mathieu Valbuena.

BAJNOKOK LIGÁJA –EMLÉKEZTETŐ
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
ARSENAL (angol)–OLYMPIAKOSZ PIREUSZ (görög) 2–1
London, Emirates. V: Velasco Carballo (spanyol)
G: Oxlade-Chamberlain (8.), André Santos (20.), ill. Fuster (27.)
MARSEILLE (francia)–DORTMUND (német) 3–0
Marseille, Vélodrome. V: J. Eriksson (svéd)
G: A. Ayew (20., 69. – a másodikat 11-esből), Rémy (62.)
AZ ÁLLÁS
1. Marseille 2 2 0 0 4–0 +4 6
2. Arsenal 2 1 1 0 3–2 +1 4
3. Borussia Dortmund 2 0 1 1 1–4 –3 1
4. Olympiakosz 2 0 0 2 1–3 –2 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik