Ötven éve játszották a BEK legjobb döntőjét

Vágólapra másolva!
2010.05.18. 15:38
null
Puskás Ferenc (középen, fehérben) volt a Real Madrid hőse a BEK-döntőben
Címkék
Éppen ötven évvel ezelőtt rendezték meg a Bajnokcsapatok Európa-kupája (és gyakran az évszázad) legjobb mérkőzésének tartott BEK-finálét, amelyen a Real Madrid 7:3-ra verte meg az Eintracht Frankfurtot. A találkozó hőse a mesternégyest szerző Puskás Ferenc volt, akire még ma is nagy szeretettel emlékeznek vissza az egykori társak.
A HELYSZÍNI NÉZŐ SZAVAI

A skót STV a Hampden múzeumának munkatársát, Sandy McBaint szólaltatta meg „minden idők legjobb meccséről", aki 16 éves tinédzserként volt a lelátón.

 

„Úgy emlékszem a meccsre, mintha tegnap lett volna. Ha egy emléket kellene felidéznem, az az, hogy senki nem hagyta el a lelátót idő előtt. Mindenki a helyén maradt a lefújás után is, felállva tapsoltak, és tiszteletkört követeltek a Real játékosaitól. Mindenki tudta: ezen a napon megérintette őt a nagyság, ami a pályán volt" – mondta. McBain ötven évvel később találkozott a döntő egyik szereplőjével – Canário egyszerű látogatóként (és késve) érkezett egy hampdeni tárlatvezetésre.

Szintén nézőként volt jelen Bert Smale, aki élete legnagyobb futballélményeként emlékszik vissza a BEK-döntőre.

 

„A Partick Thistle meccseire jártam ki, mondani sem kell, hogy volt egy kis különbség… Elképesztő volt nézni azt a rengeteg futballnagyságot, olyan játékosokat, akikről csak az újságban olvastam addig, de bálványoztam őket. A nagyszerű Di Stéfano, és a csodálatos magyar, Puskás. A gólok gyönyörűek voltak, a híres „Hampden roar" pedig fülsüketítő erejű a lelátóról. A legjobban a középhátvéd Santamaría játéka tetszett nekem, de visszatekintve elmondhatom: minden idők legjobb klubcsapatát láttam akkor. Hetekig csak a meccsről beszéltünk az iskolában" – mondta.

 

Nézzük, hogyan festett a jelenet maga Santamaría szemszögéből – a Real-legenda a klub hivatalos honlapjának nyilatkozott.

„Tele volt a stadion, 130 ezer ember drukkolt. A meccs után hosszú ideig tapsoltak, kimutatták, mennyire élvezték a találkozót. Nagyszerű csapat volt a miénk, jó néhány játékos 30 év fölött volt már, a frankfurti együttes sokkal fiatalabb volt. Ők lőtték az első gólt, de aztán mindenki hozzátette magáét a sikerhez, Puskás és Di Stéfano pedig elővette a trükkjeit."

                                                   

                                                     M. G.

1960. május 18-a történelmi nap volt az európai labdarúgásban. Ekkor rendezték az ötödik alkalommal kiírt Bajnokcsapatok Európa-kupájának fináléját a glasgow-i Hampden Parkban, amelyen a négy gólig jutó Puskás Ferenc és a háromszor eredményes Alfredo Di Stéfano 7:3-as sikerre vezette a Real Madridot az Eintracht Frankfurt ellen. Ez volt minden idők legtöbb találatot hozó BEK/BL-döntője, illetve ezt a finálét tekintették meg a legtöbben, több mint 130 ezren a helyszínen.

No, de ne szaladjunk ennyire előre! A királyi gárda ősi riválisa, a Barcelona a spanyol bajnokságban – megvédve címét – az első helyen végzett az 1959–1960-as szezonban, de a katalánok szerették volna az európai trónról is letaszítani a blancókat, akik a BEK első négy kiírását megnyerték.

A Kubala Lászlót, Kocsis Sándort és Czibor Zoltánt is a soraiban tudó Barcelona nagyon magabiztosan menetelt az elődöntőig. A bolgár CDNA (ezen a néven szerepelt akkor a CSZKA Szófia) elleni sima továbbjutás után a második fordulóban az AC Milant verte meg oda-vissza Helenio Herrera legénysége: az Olaszországban elért 2:0-s siker után a Camp Nouban Czibor duplájának és Kubala találatának is köszönhetően 5:1-re nyert az együttes. A negyeddöntőben a Wolverhampton Wandererst is kiütötték a katalánok, ám ekkor következett a Real Madrid elleni elődöntő.

Puskás és Di Stéfano gondoskodott róla, hogy a BEK-menetelés során öt-öt gólig jutó Kubala és Kocsis vezette Barcelona ne jusson be a fináléba. Az elődöntő mindkét meccsén 3:1-re győzött a királyi gárda: az elsőn Di Stéfano, a másodikon Pancho duplázott. A másik ágon az Eintracht Frankfurt a Rangerst ütötte ki úgy, hogy összesen 12 gólt rúgott a glasgow-i csapatnak. Ennek köszönhetően Puskásék otthon érezhették magukat a Hampden Parkban, ahol szinte mindenki a spanyol csapatnak drukkolt.

„A több mint 130 ezer fős közönség nekünk szurkolt. És micsoda úriemberek voltak: egytől egyig öltönyt, nyakkendőt és kalapot viseltek" – emlékezett vissza Di Stéfano a meccs 50. évfordulójára rendezett vacsorán. „Igen, mert az Eintracht kiverte a Rangerst az elődöntőben. Emiatt az emberek a mi oldalunkra álltak" – tette hozzá Antonio Ruiz, aki nem lépett pályára a döntőben.

Az első európai kupadöntőjére készülő Puskás Ferenc a finálé előtt velősen foglalta össze a Real Madrid taktikáját: „Csapatunk minden játékosa támadó, és sok brit klub megirigyelné az együttes képességeit. Azt, hogy képesek váltani, ha nem megy minden jól. Sokan azt gondolták, hogy fáradtak vagyunk, és nem tudunk győzni a Barcelona ellen, de a gyors gólommal előnyt szereztünk a visszavágón. A taktikánk, hogy minél előbb vezetést szerezzünk a meccseinken".

A döntőben aztán – amelyet a becsült adatok szerint televízión keresztül mintegy 70 millióan követtek figyelemmel, és brit rekordnak számító 55 ezer fontos jegybevételt értek el rajta – mégis a frankfurtiak szereztek vezetést a 18. percben Richard Kress góljával. Ha valamikor megállja a helyét a „megráncigálták az oroszlán bajszát" kifejezés, akkor ebben az esetben mindenképpen.

A négyszeres címvédő ugyanis ezt követően olyan gálaelőadással rukkolt ki, hogy azt a szemtanúk még ma is emlegetik. Di Stéfano egy gyors duplával még az első félidőben fordított, majd Puskás Ferenc lépett elő főszereplővé. A legismertebb magyar a 45. és a 71. percben klasszikus mesternégyest ért el, márpedig négyszer rajta kívül senki sem volt BEK-döntőben eredményes, sem előtte, sem utána. Erwin Stein két szépítő gólja között még feljegyzésre került egy újabb, harmadik Di Stéfano-találat, így a vége 7:3 lett. A közönség – amelynek soraiban ott ámult bizonyos Alex Ferguson is – a lefújás után még 45 percig felállva éltette a BEK első öt kiírását megnyerő blancókat.

BERNABÉU LELKESÍTÉSE
Santiago Bernabéut, a Real Madrid elnökét a királyi klub történetének egyik legfontosabb figurájaként tartják számon, aki megalapozta az együttes sikereit. A vezető az 1960-as BEK-döntő előtt is tudta, hogyan motiválja játékosait.

„Végrehajtottátok azt a hőstettet, hogy négyszer megnyertétek a BEK-et. Ha ma este megnyeritek az ötödiket, akkor a Real Madrid legnagyszerűbb tündöklése a ti nevetekhez kapcsolódik majd. Gondoljatok arra, hogy öt érzékszervetek van. Az ötös számnak kell lennie a legfontosabbnak. Ezen kívül gondoljatok bele, hogy mekkora büszkeség lenne a siker a minket elkísérő spanyoloknak, illetve azoknak, akik külföldön dolgoznak. Spanyolország és a Real Madrid lobogóját kell védenetek" – mondta a meccs előtt Bernabéu.

„Nem igazán tudtuk megünnepelni a győzelmet, mivel a szállodánk hatvan kilométerre volt Glasgow központjától. A siker után be szerettünk volna menni a városba, de Bernabéu azt mondta, hogy senki sem hagyhatja el a hotelt. Aprósütemény és egy kis pezsgő fogyasztásával kellett megünnepelnünk a diadalt" – emlékezett vissza Di Stéfano a Marca hasábjain a napokban.

Természetesen a mesternégyest szerző, a BEK-menetelés során egyet leszámítva minden meccsen betaláló és gólkirályi címet szerző Puskásról – aki már nem lehetett ott a BEK-siker 50. évfordulójára rendezett vacsorán – sem feledkeztek meg az egykori társak.

„Puskás született gólvágó volt. Mindig a kapu járt a fejében. Jól lőtt, és jól helyezkedett. A büntetők elvégzésében pedig verhetetlen volt. Nemcsak a Frankfurt kapusa nem tudott túljárni az eszén, hanem senki más sem. Ezen kívül pedig nagyszerű ember volt" – mondta Di Stéfano. „És azon a meccsen kihasználta egyik nagyszerű képességét: tizenöt méteren senki sem érhette utol" – tette hozzá José Santamaría.

Talán éppen a Real Madrid legendás védője fogalmazta meg a legjobban, hogy mennyire fontos mérkőzés az 1960-as BEK-döntő a labdarúgásban: „Erre a mérkőzésre örökké emlékezni fognak, és megtisztelő, hogy a történelem legjobb döntőjének tartják. Úgy gondolom, lehetetlen megismételni a tíz gólt hozó finálét."

 BAJNOKCSAPATOK EURÓPA-KUPÁJA, 1959–1960
DÖNTŐ
REAL MADRID (spanyol)–EINTRACHT FRANKFURT (nyugatnémet) 7:3
Hampden Park, Glasgow, 135 000 néző. Vezette: Mowatt (skót).
REAL MADRID: Domínguez – Marquitos, Santamaría, Pachín – Zárraga, Vidal – Canário, Del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento. Vezetőedző: Miguel Munoz.
EINTRACHT FRANKFURT: Loy – Lutz, Eigenbrodt, Höfer – Weilbächer, Stinka – Kress, Lindner, Stein, Pfaff, Meier. Vezetőedző: Paul Osswald.
Gólszerzők: Di Stéfano (27., 30., 73.), Puskás (45., 56. – 11-esből, 60., 71.), illetve Kress (18.), Stein (72., 75.)
A FINÁLÉ ÖSSZEFOGLALÓJA
 
A REAL MADRID ÉS AZ EINTRACHT FRANKFURT ÚTJA A DÖNTŐBE
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Real Madrid (spanyol)–Jeunesse Esch (luxemburgi) 7:0 (Di Stéfano 25., Puskás 34., 62., 83., Herrera 43., 77., Mateos 53.)
Young Boys (svájci)–Eintracht Frankfurt (nyugatnémet) 1:4 (Eu. Meier 23., ill. Weilbächer 4., Stein 72., Bäumler 76. – 11-esből, Er. Meier 83.)
 
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Jeunesse Esch–Real Madrid 2:5 (Theis 10., Schaak 15., ill. Vidal 13., Mateos 18., 31., Di Stéfano 25., Puskás 29.)
Eintracht Frankfurt–Young Boys 1:1 (Bäumler 68. – 11-esből, ill. Schneider 90.)
 
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Nice (francia)–Real Madrid 3:2 (Nurenberg 54., 72., 84. – 11-esből, ill. Herrera 15., Rial 30.)
Eintracht Frankfurt–Wiener Sportclub (osztrák) 2:1 (Lindner 15., Er. Meier 60., ill. Skerlan 50.)
 
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid–Nice 4:0 (Pepillo 21., Gento 40., Di Stéfano 45., Puskás 51.)
Wiener Sportclub–Eintracht Frankfurt 1:1 (Hof 31., ill. Stein 59.)
 
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Real Madrid–Barcelona (spanyol) 3:1 (Di Stéfano 17., 84., Puskás 28., ill. Martínez 37.)
Eintracht Frankfurt–Rangers (skót) 6:1 (Stinka 29., Pfaff 51., 55., Lindner 73., 84., Stein 86., ill. Caldow 31. – 11-esből)
 
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Barcelona–Real Madrid 1:3 (Kocsis 89., ill. Puskás 25., 75., Gento 68.)
Rangers–Eintracht Frankfurt 3:6 (Lindner 6., Pfaff 20., 88., Kress 28., Er. Meier 58., 71.)

 

AZ 1959–1960-AS BEK GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÉLMEZŐNYE
12 gólos: Puskás Ferenc (Real Madrid)
8 gólos: Alfredo Di Stéfano (Real Madrid)
7 gólos: Ove Ohlsson (IFK Göteborg)
5 gólos: Kubala László (FC Barcelona), Erwin Stein (Eintracht Frankfurt), Jacques Foix (Nice), Kocsis Sándor (FC Barcelona)
4 gólos: Joseph Daniels (Sparta Rotterdam), Evaristo (FC Barcelona), Erich Meier (Eintracht Frankfurt), Victor Nurenberg (Nice), Dieter Lindner (Eintracht Frankfurt), Alfred Pfaff (Eintracht Frankfurt), Robert Mason (Wolverhampton Wanderers), Samuel Baird (Rangers), Ian McMillan (Rangers)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik