BL-döntőbe jutott Jakabfi Barcelonát legyőző Wolfsburgja

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.08.25. 19:55
null
Döntős a Wolfsburg! (Fotó: AFP)
A női labdarúgó Bajnokok Ligájában Jakabfi Zsanett klubja, a német bajnok Wolfsburg a Barcelonát 1–0-ra legyőzve bejutott a sorozat döntőjébe.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, SAN SEBASTIÁN
Wolfsburg–Barcelona 1–0
(0–0)
San Sebastián, Estadio Anoeta, zárt kapuk mögött: Vezette: Kulcsár Katalin
Wolfsburg: Abt – Doorsoun, Hendrich, Janssen, Wedemeyer – Engen, Popp (Oberdorf, 85.), Huth, Rolfö (Wolter, 68.) – Harder, Pajor (Bremer, 77.). Vezetőedző: Stephan Lerch
Barcelona: Panos – Torrejón, María León, Pereira, Ouahabi (Martens, 86.) – Hamraoui (Vicky Losada, 86.) – Hermoso, Putellas (Guijarro, 77.) – G. Hansen, Oshoala (Bonmati, 65.), Mariona Caldentey. Vezetőedző: Lluis Cortes
Gólszerző: Rolfö (58.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Jakabfi Zsanett csak a lelátón kezdte csapata, a Wolfsburg Barcelona elleni BL-elődöntőjét, másik honfitársunk, Kulcsár Katalin ellenben kifutott a pályára a kezdő sípszóhoz – ahogyan illik, ugyanis ő vezette ezt a rangos találkozót.

Amelyen nagy szerepet kapott, a spanyolok ugyanis élénken reklamáltak egy büntetőgyanús esetet követően, de Kulcsár Katalin úgy döntött igen határozottan, hogy nem ért az eset 11-est. Ahol ő állt, onnan nem láthatta pontosan (nem az ő hibájából!), mi történt, asszisztensei nem segítették ki, és mint a Kicker megjegyezte, a wolfsburgiak szerencséjére nem volt VAR ezen a mérkőzésen.

Amelyen több helyzetet alakított ki az első félidőben a sokpasszos, ügyes futballt elővezető, tavalyi BL-döntős Barcelona, de volt gólszerzési lehetősége a németeknek is, ám hat méterről a kapushoz fejelte Ewa Pajor beadását Svenja Huth.

Sokkal jobban futballozott a második félidőben a Wolfsburg, és ennek meg is lett az eredménye, az ellenfél nagy védelmi hibáját Fridolina Rolfö góllal használta ki. Pár kontrával megfordíthatta volna a mérkőzést a katalán csapat, de közelről sem tudott a kapuba találni, a katalán(y)ok csakis magukat okolhatják a továbbjutásuk elmaradásáért.

Kulcsár Katalin hiba nélkül vezette a mérkőzést, határozottan, magabiztosan, engedve a kemény, de szabályos belépőket; Jakabfi sajnos nem lépett pályára.

A keddi összecsapás győztesére az elődöntő másik párosításának (PSG–Lyon) továbbjutója vár a vasárnapi, San Sebastián-i döntőben – meglepetés volna, ha nem a Marozsán Dzsenifert soraiban tudó címvédő Lyon jutna azon az ágon a fináléba.

PERCRŐL PERCRE

95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

61 százalékban volt a labda a Barcánál...

91. perc Itt a vége? Jobbal 11-ről a bal alsó mellé lő Bonmati, de mindegy, előtte lökte a kapust Hansen.

90. perc Ügyesen húzza az időt már a Wolfsburg, bedobás jobbról.

Négy perc a ráadás!

86. perc A mások oldalon Hamraoui és Ouahabi jön le, Vicky Losada és Lieke Martens áll be.

85. perc Lena Oberdorf
be, Popp le.

84. perc Bonmati lő a léc fölé 11-ről.

80. perc Hansen jobb oldali beadását rárúgja Hendrich a kapu torkában Bonmatira, kirúgás.

Kulcsár Katalin eddigi pályafutásának csúcspontja a 2016-os BL-döntő volt, amelyen az Olympique Lyon az 1–1-es rendes játékidőt követően tizenegyesekkel 4–3-ra legyőzte a Wolfsburgot. A Bajnokok Ligájában mindez idáig összesen 33 találkozón fújta a sípot, míg a 2019-es világbajnokságon három meccset vezetett. A BL-ben egymást követő negyedik évben, összességében hatodszor bíztak rá elődöntős mérkőzést.

80. perc Pár jó csel után jobbal eltalálja a kapust Harder, 19-ről, kissé jobbról.

77. perc Pauline Bremer be, Pajor le, Putellast meg Guijarro váltja a másik oldalon.

74. perc ZICCER, Torrejón szerel a jobbon, és ad be harciasan, jobbal Hermoso gyatrán a jobb sarok mellé lő nyolc méterről.

72. perc Marta Torrejón kap sárga lapot Huth megrúgásáért, a sértett adja be a labdát, amelyet közére fejel a bal alsó elől Pajor, de ment fejjel a kapu torkában Hamraoui. Az újabb szögletet jobbal az ötös jobb sarka elől jobbal a jobb alsó mellé kanalazza Pajor!

71. perc Bonmati lő jobbal nem sokkal a léc fölé kissé jobbról, 14-ről.

68. perc Pia-Sophia Wolter be, Rolfö le a németeknél.

65. perc Oshoala le, Aitana Bonmati be.


65. perc
Caldente lő a jobb felső sarok mellé ballal, hétről.

63. perc Abt kiejt egy könnyű beadást, de megússza, Mariona nem lő meglepetésében az üres kapuba, közbelép Doorsoun. A korner után a bal alsó mellé lő 14-ről Hamraoui.

60. perc Helyzet, Ouahabi bal oldali beadását hétről a léc fölé fejeli Oshoala.

58. PERC VEZET A WOLFSBURG! Engen jobb oldali beadását nem tudja hárítani a Barca védelme, többen is hibáznak, Pajor hatméteres ollózása sem az igazi, FRIDOLINA ROLFÖ azonban ballal négy lépésről a kapu közepébe küldi a lecsorgót. 1–0!

4. perc Rolfö remek beadását Harder ballal 14-ről Leónba vágja.

52. perc Mariona Caldentey kap sárga lapot Huth lerántásáért, jogosan.

50. perc Öngólhelyzet, Huth jobb oldali beadását a bal alsóba csúsztatná véletlenül León, de hatalmasat véd, vetődve Panos. A kornert tízről a jobb felső fölé fejeli aztán Popp.

46. PERC FOLYTATJUK!


Jakabfi 2009 óta erősíti a Wolfsburgot, amellyel kétszer nyert Bajnokok Ligáját és hétszeres Bundesliga-bajnok. Szerződését nemrég 2021-ig meghosszabbították.

Jakabfi a jövőt illetően elárulta, az idény végén sokan távoznak az együttestől, így nehezebb lehet a címvédés, de eddig sorozatban négyszer sikerült az élen végezniük. A magyar és a német női labdarúgás között szerinte a legnagyobb különbség szurkolói és anyagi támogatottságban van, ugyanakkor hozzátette, a magyar válogatottnál fejlődés indult meg.

„Hat gólt szereztem a bajnokságban, négyet a Bajnokok Ligájában, nagyon jó szezonom volt. Az elmúlt évekhez képest most érzem magamat a legjobban fizikailag” – mondta az M1 aktuális csatornának a 30 éves játékos.

Jakabfi Zsanett, a német bajnok VfL Wolfsburg magyar válogatott labdarúgója nemcsak csapata, hanem saját teljesítményével is elégedett ebben a különleges szezonban.

A keddi összecsapás győztesére az elődöntő másik párosításának (PSG–Lyon) továbbjutója vár a vasárnapi, San Sebastián-i döntőben – meglepetés volna, ha nem a Marozsán Dzsenifert soraiban tudó címvédő Lyon jutna azon az ágon a fináléba.

A német klubbal kétszeres BL-győztes magyar válogatott Jakabfi Zsanett és a 35 esztendős magyar bíró nem először találkozhat a pályán: Kulcsár Katalin fújta a sípot 2016-ban, a Wolfsburg drámai végjátékot hozó BL-döntőjén, a rendes játékidőben 1–1-re végződő, tizenegyespárbajba torkolló találkozó a Lyon sikerével zárult (3–4).

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Hansen jobbról, 25-ről a kapus ölébe lő egy szabadrúgást, jobbal.

42. perc ZICCER, kissé jobbról, hat méterről Panos kapushoz fejel Huth, Pajor szép, ballábas beadását követően.

41. perc Hansen lő jobbal a jobb alsó mellé az ötös bal sarka elől, újabb sokpasszos támadást követően.

38. perc Ez sem rossz, Huth jobbal a 16-os jobb sarka elől nem sokkal lő a léc fölé!

37. perc HELYZET! Csodás támadás végén Oshoala jobbal kapira pörgeti Hansen passzát, de védi az ötös bal sarka előtti próbálkozást a német kapus!

35. perc Mezőnyharc, enyhe Barca-fölénnyel. Oshoala már balszellőt játszik, de rendre szereli őt Hendrich.


31. perc
Abt bátran és pimaszul kicselezi a rátámadó Oshoalát.

26. perc Hardert szereli a bal kapufa előtt két remek cselt követően Hamraoui.

A 2004 óta FIFA-tag játékvezető a 2019–2020-as idényben eddig két BL-meccset vezetett – szeptemberben a Pitea–Bröndby (0–1), majd októberben az FK Minszk–FC Barcelona (1–3) mérkőzést –, míg ebben az évadban egyszer, a 4. fordulóban rendezett Kazincbarcika–Pécs (0–1) találkozón bíráskodott az NB II-ben.

24. perc Joelle Wedemeyer kap sárgát Graham bokán rúgásáért.

22. perc Wedemeyer ballal 22-ről feladja a labdát a kapusnak.

21. perc Rolfö beadását elrúgja az ötösön a gólra éhes csatár elől León. Nagy mentés!

20. perc Huth beadását elvéti a Barca-kapus, de megússza, nincs érkező a bal alsó előtt.

19. perc Összefut Popp és Torrejón, előbbinek a dereka, utóbbinak az orra fáj.

Kulcsár Katalin vezeti e rangadót, melyen a Wolfsburg a tavalyi döntős Barcelonával méri össze az erejét. A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS 2016-os szavazásán az év legjobb női játékvezetőjének megválasztott bíró nem először kap szerepet a legrangosabb európai kupasorozat ezen szakaszában, hiszen a legutóbbi kiírásban ő vezette a Lyon–Chelsea (2–1), míg egy évvel korábban a Lyon–Manchester City (1–0) elődöntő-visszavágót.

Nincs VAR, de nem baj, mert lehet, 11-est kapott volna a Wolfsburg – jegyzi meg a Kicker.

A spanyolok 11-est reklamálnak, de Kulcsár Katalin a közelben állt, úgy vélte, véletlenül pattant oda a labda, és azonnal elrántotta a kezét a bekk.

13. perc Hendrich szereli szépen az ötös bal sarka előtt a Janssen indította Oshoalát, a Barca egy szem ékét. Aki a Hansen-szöglet után középre fejeli a labdát, amely Rolfö könyökéről a léc alá pattanna, de véd robinzonáddal Abt.

Nagyjából öt hónap csúszással, de folytatódott a női Bajnokok Ligája, amelynek összes mérkőzését Spanyolországban rendezik.

10. perc Popp ballal a jobb alsó mellé emel középről, 21-ről.

8. perc Helyzet, Janssen passzát Oshoala jobbal a bal alsó mellé vágja az ötös jobb sarka elől, 11 méterről. Szép, gyors támadás volt!

6. perc Engen passzol jobbal a bal alsó mellé 22-ről, kissé balról.

Remek látvány a Barca-karmester Hamraoui szőke hajzugataga, ő a női Carlos Valderrama.

4. perc Nagyon aktív a németek jobb oldala, de beadás egyelőre nem érkezett Engentől.

1. perc Hansen lő a bal sarok mellé 13-ról, kissé jobbról.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A németek tiszta sárgászöldben, a spanyolok gránátvörös-kék mezben és kék nadrágban.

A magyar klasszis egyelőre a lelátón ülve várja, hogy bevessék.

„A Bajnokok Ligája külön fejezet, mindig is élveztem a sorozat mérkőzéseit, a lebonyolítását. A mostani idény némileg különbözik a megszokottól, viszont a BL mit sem veszített a rangjából. Főként Európában fejlődött sokat a női labdarúgás, s ennek az elmúlt két idényben már lehetett érezni a hatását a BL-ben. Az elődöntőkben a kontinens négy legjobb együttese képviselteti magát, ugyanakkor erős klubok hullottak ki idáig. Noha ezt nem feltétlenül támasztja alá, hogy a negyeddöntőből kilenc egyes végeredménnyel jutottunk a következő körbe, a férfiaknál is születnek hasonló eredmények, elég csak a Bayern München–Barcelona mérkőzésre gondolni. Apróságok dönthetnek arról, melyik csapat lesz a győztes – mindenesetre mindent megteszünk azért, hogy hozzánk kerüljön a serleg.”

A német egyesületet immáron 11 éve szolgáló Jakabfi Zsanett két BL-győzelemmel büszkélkedhet, s rendkívüli módon motiválja, hogy harmadjára is magasba emelhesse a trófeát.

Jakabfi Zsanett szép emlékekkel készült a Barcelona ellen (Fotó: Getty Images)

„A Barcelona magasabb szintet képvisel a skótoknál, úgyhogy ki kell elemeznünk a játékát – nyilatkozta lapunknak a 30 éves labdarúgó. – A legfontosabb ugyanakkor az, hogy saját magunkra összpontosítsunk, és akkor nem lehet nagy baj. Készen állok az előttem álló feladatokra, szerencsére jól sikerült az alapozás, az edzőmérkőzéseken ment a játék. A koronavírus-járvány miatti leállás után a német bajnokság folytatódott, sok mérkőzés van a lábunkban. Mi még a szerencsésebbek közé tartozunk, mindössze másfél hónapot kellett kibírnunk tétmérkőzés nélkül, míg a Barcelona jóval hosszabb ideig volt kényszerpihenőn. Kellemes spanyolországi meccsemlékeket őrizhetek, s abban bízom, hogy további szép élményekkel gyarapodom most is.”

A Wolfsburg felettébb sima, 9–1-es győzelemmel masírozott a női Bajnokok Ligája elődöntőjébe, amelyben a tavalyi döntős Barcelonával méri össze erejét augusztus 25-én San Sebastiánban – a fináléban pedig a legutóbbi négy kiírást megnyerő, Marozsán Dzsenifert soraiban tudó Lyon is várhat rá. A kétszeres német tornagyőztes magyar támadója, Jakabfi Zsanett úgy véli, szorosabb mérkőzés vár csapatára annál, mint amilyen a Glasgow City elleni negyeddöntő volt.

A Barcelonán keresztül vezethet a Wolfsburg útja a női Bajnokok Ligája döntőjébe, a klub és magyar csatára, Jakabfi Zsanett is a harmadik BL-címét szeretné megnyerni.

Kulcsár Katalin a tavalyi világbajnokságon (Fotó: AFP)



Kulcsár Katalin vezeti a keddi VfL Wolfsburg–FC Barcelona elődöntőt a női Bajnokok Ligájában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik