Nikolics megmondta: „Egy pillanatra sem veszhet el a fókusz”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.08.23. 11:50
null
Nikolics mindvégig igyekszik a mérkőzésre koncentrálni, nem hagyja, hogy elvonják a figyelmét az érzelmei (Fotó: <a href="https://www.molvidi.hu//index.php?page=image_gallery&amp;msvdid=1292">molvidi.hu</a>)
A Nemzeti Sport Online-on a BL playoffkörétől kezdődően, a magyar válogatott hazai mérkőzéseihez hasonlóan, a Mol Vidi FC itthoni, nemzetközi találkozói után is jelentkezünk hangulatjelentő írásokkal. Kíváncsiak vagyunk, hogyan élik meg a szurkolók a hat éve várt, újabb magyar csoportkörös szereplést, mire számítanak a fehérváriaktól, mennyire állnak más klubok szurkolói is a hazai mérkőzéseiket a fővárosi Groupama Arénában játszó Vidi mögé és összegezzük a hallottakat, látottakat, levonjuk a tanulságokat. Jöjjön az első rész, Vidi–AEK (1–2), ahogy mi láttuk, a lelátóról.

A Vidi–AEK mérkőzés előtt többek között arról faggattuk a szurkolókat, hogy vajon miért pont a fehérvári csapatnak sikerült hosszabb idő után újra bejutnia valamely nemzetközi kupa főtáblájára, és mennyire számítanak arra, hogy amint 2009-ben, a BL-csoportkörös meccseit Budapesten játszó DVSC esetében, ezúttal is beállnak majd a fővárosi klubok szurkolói is a Vidi mögé és a helyszínen biztatják a csapatot.

Nos, már az AEK elleni, tízezres nézőszám is arról árulkodik, valószínűleg nemcsak a fehérvári drukkereket mozgatja meg a párharc, és ezt az is mutatja, hogy Dunaszerdahelyről is érkezett szurkolói busz a találkozóra és több pesti csapat drukkerével is beszéltünk, akik elmondták, a Vidi nemzetközi szereplése klubhovatartozástól függetlenül a magyar futball közös ügye.

Még az Újpest FC ügyvezetője, Berta Csaba is arról nyilatkozott nekünk, hogy a Vidi szereplése és az, ahogy a fehérvári klub évről évre építkezik, minden hazai klubnak példaértékű lehet.

Az sajnos már kevésbé, hogy az ellenfele lábára rálépő Huszti Szabolcs a 23. percben piros lapot kapott, 2012 óta ez a 21. kiállítás magyar kupacsapatból, a 21-ből immár nyolcat kaptak a Vidi játékosai. Pedig ezen a nyáron, az eddigi BL-selejtezős meccsek alapján, az elmúlt évek sikertelen nemzetközi szerepléseihez képest talán éppen abban lépett előre a Vidi, hogy a játék minden elemében sokkal fegyelmezettebben futballozott.

A kiállítást megelőző pillanat
A kiállítást megelőző pillanat

Persze Huszti nem akart szándékosan rálépni az ellenfele lábára, és ő maga a meccs után el is mondta, hogy mindig, minden párharcba így megy bele, és soha senkinek sem akart sérülést okozni. Ettől függetlenül még tény: a labdát nem érte el, az ellenfele lábát igen, és sérülésveszélyes volt a megmozdulás. Azon persze lehet vitatkozni, hogy ez ért-e azonnali pirosat, de Huszti rutinjával talán meg lehetett volna előzni ezt a szituációt, főképp, hogy a mérkőzés kimenetele szempontjából egy lényegtelennek tűnő párharcról volt szó, a pálya közepén.

Hasonlóan lényegtelen párharc volt ez, mint 2004-ben, Zágrábban, amikor Lothar Matthäus szövetségi kapitány első tétmeccsén könyöklés miatt már a 10. percben kiállították, akkor 3–0-ra ki is kaptak a mieink. Csak éppen akkor 21 éves volt, most meg 35... Amúgy a Bundesligában 2012-ben, a Hannover játékosaként túlzott gólörömért is kapott már piros lapot (egymást követő két sárgával).

Huszti kiállítása kapcsán az jut eszünkbe, amit Kalamár Hajnalka szakpszichológus mondott nekünk, amikor néhány hete arról faggattuk, hogyan lehetne elejét venni a sorozatos magyar kiállításoknak a nemzetközi meccseken – „Hosszú távon úgy lehet megelőzni a kiállításokat, hogy a labdarúgók megtanulják, hogyan irányíthatják cselekedeteiket az ösztönösség kizárásával."

A piros lap pedig az AEK ellen is döntő volt, hiszen a görögök két gólt lőttek emberelőnyben, és hiába egyenlítődött ki később a létszám, a Vidi erejéből csak a szépítésre futotta. Ezzel együtt dicséretes a fehérváriak helytállása, mert, ahogy Kovács István is fogalmazott a lefújás után, hasonló helyzetben gyakran rogynak össze a magyar csapatok, de most tíz emberrel és 0–2 után is volt tartása a Vidinek. Amikor pedig ismét egyenlő lett a létszám, Kovácsék talán az eddigi legjobb harminc percüket produkálták az idei BL-sorozatban.

Ezzel együtt sajnos könnyen lehet, hogy ez a párharc ismét azt bizonyítja majd – ahogy a 2012 óta számlált, a magyar csapatok 20 kiállítása után 18-szor – hogy ezen a szinten egy oda-visszavágó során nem fér bele az emberhátrány, még ha „csak" félóra a 180-ból, akkor sem.

A meccs legnagyobb tanulsága számunkra az volt, amit Marko Nikolics, a Vidi vezetőedzője mondott, amikor a találkozót követő sajtótájékoztatón arról faggatta a Nemzeti Sport, hogyan tud a legkiélezettebb helyzetekben – mondhatjuk, hogy a szerb temperamentumot (kiváltképp Lazovicsot) meghazudtoló módon – is higgadt maradni.

„Belülről nem érzem mindig nyugodtnak magamat, de nekem egy pillanatra sem szabad elveszítenem a fókuszt, végig koncentrálnom kell."

Nemzetközi párharcokban csak úgy lehetnek eredményesek a magyar csapatok, ha ez a koncentráció és a fent már említett tudatosság az elsőtől az utolsó percig átragad a játékosokra, akkor is, amikor a kapu előtt ziccerbe kerülnek és akkor is, amikor egy ártatlan párharcban keresztülcsúszik előttük az ellenfél.

A tanulság megvan, a csoportkörben – legyen az El, vagy BL – lehet hasznosítani.

BAJNOKOK LIGÁJA
PLAYOFFKÖR, 1. MÉRKŐZÉS

MOL VIDI FC–AEK ATHÉN 1–2 (0–1)
Budapest,
Groupama Aréna. Vezette: Gianluca Rocchi (Elenito Di Liberatore, Mauro Tonolini – olaszok)
MOL VIDI FC:
Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic, Nikolov (M. Scsepovics, 54.) – Kovács I., Huszti – Lazovics. Vezetőedző: Marko Nikolics
AEK ATHÉN: Barkasz – Bakakisz, Ikonomu, Lambropulosz, Hult – Galanopulosz (Alef, 66.), Simoes – Bakaszetasz, Klonaridis (Hélder Lopes, 82.), Mantalosz – Livaja (Ponce, 86.). Vezetőedző: Marinosz Uzunidisz
Gólszerző: Lazovics (68.), ill. Klonaridis (34.), Bakaszetasz (49.)
Kiállítva: Huszti (23.), ill. Bakaszetasz (53.)

A visszavágót augusztus 28-án rendezik meg Athénban. A párharc győztese a Bajnokok Ligája csoportkörébe, vesztese az Európa-liga csoportkörébe kerül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik