Német lapvélemény: tizenegyesdráma és Drogba, a rémálom

Vágólapra másolva!
2012.05.20. 08:42
null
Bild: Oda a saját stadionban megnyert Bajnokok Ligájáról szőtt álom (Fotó: Reuters)
Münchenben, hazai pályán bukta el a labdarúgó Bajnokok Liga döntőjét a német Bayern, amely az angol Chelsea ellenében a tizenegyespárbajban maradt alul. A mezőnyfölény a németek javára billentette volna a mérleg nyelvét, de Didier Drogba az utolsó percekben hosszabbításra mentette a találkozót, majd a mindent eldöntő tizenegyest is értékesítette. A német lapokban is ezek számítanak a finálé fordulópontjainak.

Kicker Online:
Tizenegyesdráma: Drogba lett a Bayern rémálma

„Elszállt a Bayern-álom, a BL-győzelem hazai közönség előtt! A nagy müncheni dominancia ellenére a defenzív és gyakran destruktív Chelsea tizenegyesekkel 4–3-ra diadalmaskodott, megszerezve első bajnokságát a királykategóriába. Az egyoldalú mérkőzésen a Bayern elbukott rossz helyzetkihasználása, a kihagyott büntető és a balszerencsés tizenegyespárbaj miatt.”

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG
A DÖNTŐ KÉPGALÉRIÁJÁT!
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A DÖNTŐ KÉPGALÉRIÁJÁT!

Die Welt:
Tizenegyesekkel oda a Bayern álma

„A münchenieké volt a domináns csapat a BL-döntőben, de Arjen Robben kihagyott egy büntetőt, és ez igazán a tizenegyespárbaj után bizonyult tragikusnak...”

A lap Philipp Lahm, Toni Kroos és Franck Ribéry teljesítményét értékelte a legjobbnak a Bayernből, míg Mario Gomezét a leggyengébbnek.

Der Spiegel:
Egy valódi trauma

„Csak második a Bundesligában, csak második a Német Kupában, és most még ez is: a Bayern tizenegyeskrimi után bukta el a Bajnokok Ligája-döntőt a Chelsea ellen, Schweinsteiger és Olic hibázott a döntő pillanatban. Keserű fináléja ez egy közepes Bayern-idénynek.”

„A Bayern biztos lehetett benne: az 1999-ben az utolsó pillanatokban elbukott, Manchester United elleni döntőnél már nem lehet rosszabb. Dehogynem lehet. 2012. május 19. óta a müncheniek klubtörténete egy nagy drámával gazdagodott: a hazai döntő valódi thrillerré alakult, és a Bayern 120 perc, valamint a tizenegyespárbaj után alulmaradt a Chelsea-vel szemben. (...) Micsoda döntő. Micsoda dráma. És micsoda tragédia a Bayernnek!”


Süddeutsche Zeitung:
Mennyi balszerencse fér egyetlen futballmeccsbe?

„Az egyoldalú BL-döntőnek tragikus lett a vége, a Chelsea drámai körülmények között győzte le a Bayernt. A müncheniek százhúsz perc alatt négy döntőre való lehetőséget puskáztak el, és ebben a szezonban a harmadik küzdelemsorozatot zárják a második helyen. Nem sok sport van, amelyben az egyértelműen gyengébb csapat nyerni tud. De a futball ilyen. És a Chelsea a győzelem elorzásának nagymestere. Pedig egész biztosan ez volt a BL-történet egyik legegyoldalúbb fináléja...”

A müncheni lap a Bayernből Lahm (és a második félidőben Müller) teljesítményét emelte ki elsősorban, míg a másik oldalon „mágikusnak” minősítette Petr Cech teljesítményét, méltatta David Luiz védőmunkáját és kiemelte Didier Drogba játékát – a Süddeutsche szerint az elefántcsontparti volt a BL-döntő estéjén „az egyszemélyes bölénycsorda”, félelmetes erejével és akaratával. „Siker kemény munkával és szerencsével – Lampard helyett ő lett a Chelsea szimbóluma. És ő volt az első, aki elindult vigasztalni a veszteseket” – írják.

Sport1:
Minden oda, FCB!

A Bayern volt a döntőben a jobbik csapat, de magának írta fel a receptet a bukásra.

„Ha a meccs előtt felvázoljuk a Bayern számára a legrosszabb forgatókönyvet, valószínűleg nem lett volna ennyire durva. De hát az élet áll elő a legjobb – és a legrosszabb – történetekkel. A Bayern szempontjából ez az emlékezetes BL-döntő a klubtörténet egyik legrosszabb napja, valószínűleg egy polcon a Manchester United elleni, 1999-es rémálommal. (...) Nem a jobb, hanem az okosabb és megbízhatóbb csapat győzött. A müncheniek viszont önmagukat ütötték ki, és ennél rosszabb talán nem is lehet valami... Jöhet az elemzés arról, hogy mit rontott el a kirakatklub ebben a szezonban és arról, hogy miként ne végezzenek három fronton is a második helyen legközelebb. De először gyászidőszak jön az eltékozolt hatalmas esély miatt” – írja jegyzetében Martin Volkmar.

Bild:
Schweini, veled sírunk!

„Oda a saját stadionban megnyert Bajnokok Ligájáról szőtt álom. A teljes fölényben játszó Bayern már szinte a kezében tartotta a trófeát, jöttek sorban a lehetőségek, de a tizenegyespárbajban vége lett az álomnak a Chelsea destruktív antifutballistái ellen.” (...) „A Dortmundé a bajnokság és a kupa, a Bayern csak második. Most a királykategóriában is ez a sors jutott. Háromszor lúzer, mint a Leverkusen 2002-ben – ez a rekordbajnok legnagyobb büntetése.”

A Bild a Németországban a legjobbnak számító, egyes osztályzatot adta Petr Cechnek és Didier Drogbának, egyébként kifejezetten gyenge osztályzattal értékelte a Chelsea legtöbb játékosának teljesítményét. A Bayernből Neuer és Lahm és Müller kapott egyest, szinte az egész csapat kettest, kivéve Gomezt (3) és a leggyengébbnek értékelt Robbent (4).

A TIZENEGYESPÁRBAJ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik