Mourinhót tisztelik, de ő már történelem

Vágólapra másolva!
2010.03.16. 10:46
null
José Mourinho a meccs előtt és után hajlandó nosztalgiázni, közben semmiképpen sem (Fotó: Action Images)
A Chelsea táborában igyekeznek a kelleténél nem többet foglalkozni José Mourinhóval, az Inter vezetőedzőjével, aki 2007. szeptemberi távozása óta a keddi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő alkalmából ül le először a kispadra a Stamford Bridge-en. Florent Malouda, a londoniak kiváló formában lévő szélsője úgy véli, a keddi visszavágó elsősorban a Chelsea egykori, az Inter jelenlegi mesterében kelthet furcsa érzéseket, a portugál szakember azonban egyértelművé tette: csak a lefújás után engedi szabadjára az érzelmeit – és reményei szerint elsősorban az Inter továbbjutása miatti örömében. 

„A szurkolókat sokkal inkább lázban tartja José Mourinho visszatérése, mint bennünket, játékosokat. Számunkra a személye most pusztán annyiban fontos, hogy történetesen ő az edzője az Internek, amelyet  feltétlenül szeretnénk legyőzni" – mondta Florent Malouda, a Chelsea szélsője, aki a West Ham United elleni hétvégi bajnoki mérkőzésen gólja mellett két gólpasszt is elért. A francia így folytatta:

SZAVAZÁS

Ki jut tovább a Chelsea–Inter párharcból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 „Számára nyilvánvalóan érzelmekkel teli este lesz, de már az első mérkőzésen is láthatták, a Chelsea futballistáit a párharc eme aspektusa hidegen hagyja. Nem rágódunk a múlton; ami egykor Mourinho vezetésével a Chelsea-nél történt, az ma már történelem. Minket csak az eredmény érdekel, s reméljük, szurkolóinknak lesz okuk az ünneplésre."

José Mourinho eközben arra intett: senki se gondolja, hogy az egyébként valóban felidézésre érdemes múlt bármilyen értelemben is befolyásolja a kedd esti kilencven percben megoldásra váró szakmai feladatot.

„A meccs előtt és után a Chelsea továbbra is többet jelent majd számomra, mint a többi csapat, és legyen bármi is a párharc kimenetele, a lefújás után is én leszek a Special One. De nem szabad azt hinni, hogy a volt játékosaimhoz, az egykori klubomhoz fűződő emlékeim elnyomják bennem a győzni akarást" – mondta Mourinho, aki szerint ő is és a Chelsea-nél maradók is szívesen gondolnak vissza a közös sikerekre, ám nem ragadtak le az emlékeknél.

EURÓPAI KUPAMÚLT
 
  • Az Inter ötöt nyert meg az eddigi kilenc, angol csapatok elleni egyenes kieséses párbajából, míg a Chelsea mindkétszer továbbjutott, ha olasz klub került az útjába.
  • Az Inter eddig 41 párharcot kezdett hazai győzelemmel, ezek közül 37-ben tovább is jutott. Négyszer indított odahaza 2–1-gyel, s három ilyen esetben aztán a következő körbe lépett.
  • A Chelsea-nek hatszor kellett (volna) vendégségbeli vereséget ellensúlyoznia odahaza, és háromszor járt sikerrel. Viszont 1–2-es idegenbeli első meccs után mindkétszer továbbjutott.
  • A Chelsea 2006 februárja, 21 BL-mérkőzés óta veretlen hazai pályán.

A portugál tréner arról beszélt: most kizárólag az foglalkoztatja, hogyan átemelje az Intert azon az akadályon (a BL-nyolcaddöntőn), amelyen az utóbbi három esztendőben rendre felbukott.

„Hétszer néztem vissza az első mérkőzés felvételét, megálltam, visszatekertem, megint megálltam, szóval alaposan végigelemeztem mindent, hogy a tőlem telhető legjobb döntésekkel befolyásolhassam a londoni találkozót, és továbbvigyem a csapatomat" – mondta a tréner.

A két héttel ezelőtti milánói mérkőzést az Inter nyerte meg 2–1-re, azaz még semmi sem dőlt el, és az idegenben szerzett gól miatt a visszavágót hátrányban kezdő Chelsea helyzete sem mondható kényelmetlennek.

„Egyáltalán nem fontos, hogy már az elején betaláljunk. Akár egy gól is elég lehet a továbbjutáshoz, úgyhogy semmiképpen sem válik a hátrányunkra, ha türelmesek leszünk" – adott betekintést a londoni haditervbe Malouda. A hazaiak önbizalmát növelheti, hogy a december 26. óta lejátszott mind a 15 tétmérkőzésükön szereztek gólt.

Carlo Ancelotti, a Chelsea vezetőedzője – aki az elmúlt két év milánói derbijein többször is megmérkőzött Mourinhóval – szintén igyekezett a játéktéren várható eseményekre terelni a szót:

„Josénak rengeteg tapasztalata van, nyert Bajnokok Ligáját és több országban bajnoki címet, a londoni drukkerek pedig nyilván a neki kijáró tisztelettel fogadják majd, mégis azt mondom, nem az ő személyétől függ majd a párharc kimenetele. Az eredmény a játékosokon múlik: ki lesz jobb formában, kinek nagyobb az önbizalma, ki futballozik majd bátrabban."

Ancelotti egyvalamiben biztos: csak akkor juthatnak tovább, ha tudásuk legjavát nyújtják a kedd esti összecsapáson. Helyzetét nem könnyíti meg, hogy Petr Cech és Henrique Hilário sérülése miatt a kevéssé tapasztalt, nyáron szerződtetett Ross Turnbullt kell a kapuba állítania – s a tetejébe kérdéses, hogy Ricardo Carvalho vállalhatja-e a játékot.

BAJNOKOK LIGÁJA 
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
CHELSEA (angol)–INTERNAZIONALE (olasz)
Helyszín: London, Stamford Bridge. Időpont: 20.45 (tv: TV2, élő). Vezeti: Stark (német)
CHELSEA: Turnbull – Ivanovics, Terry, Alex, Zsirkov – Malouda, Ballack, Mikel, Lampard, S. Kalou – Drogba. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Sérült: Bosingwa, P. Cech, A. Cole, Essien, Deco, Hilário
Eltiltva:

INTERNAZIONALE: Júlio César – Maicon, Lúcio, Samuel, J. Zanetti – Cambiasso, Mariga, Sztankovics – Sneijder – Eto'o, D. Milito. Vezetődző: José Mourinho

Sérült: Chivu
Eltiltva:
Az első mérkőzésen: 1–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik