Moszkvai dráma, Barca-verés a Camp Nouban - BL-párok korábbi csatái

Vágólapra másolva!
2011.03.18. 23:43
null
Izgalmas mérkőzéseken van túl az Inter és a Schalke (Fotó: Action Images)
Címkék
Péntek délben elkészítették a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének párosítását. A négy párharc közül kiemelkedik a Chelsea–Manchester United, de a többi összecsapás – Barcelona–Sahtar Doneck, Inter–Schalke és Real Madrid–Tottenham – is sok izgalmat tartogathat. Videós összeállításunkban megtekinthetik e párosítások korábbi remek mérkőzéseit!

CHELSEA–MANCHESTER UNITED

Visszavág-e a Chelsea a Manchester Unitednek, vagy ismét alulmarad vele szemben a Bajnokok Ligájában? A 2008-as moszkvai döntő drámai körülmények között ért véget. A 26. percben Cristiano Ronaldo szép fejessel előnyt szerzett az MU-nak, majd a félidő vége előtt Frank Lampard a lepattanó labdát lőtte a kapuba a tehetetlen Edwin van der Sar mellett. Ezután 45 plusz 30 perc alatt nem született gól, így tizenegyesek döntöttek. A drámai párbajban Ronaldo, John Terry – utóbbi, ha belőtte volna, a Chelsea nyeri a kupát – és Nicolas Anelka is hibázott, végül a többet értékesítő Manchester hódította el a trófeát – története során másodszor (a BEK-et is számítva harmadszor).

CHELSEA–MANCHESTER UNITED 1–1 – TIZENEGYESEKKEL 5–6

BARCELONA–SAHTAR DONECK

Hat meccs, három Barca-, két Sahtar-siker, egy döntetlen. Bár a múlt inkább a katalánok továbbjutását vetíti előre, az ukrán együttes az elmúlt évek során nagyon megerősödött, amit a 2009-es UEFA-kupa-győzelem is bizonyít.

A 2004–2005-ös szezonban nem volt könnyű dolga az ukrán csapatnak, hiszen a Barcelona mellett a Milannal és a sokszor ingadozó formát mutatót Celticcel volt egy csoportban. A második fordulóban Barcelonában sima 3–0-s vereséget szenvedtek az ukrán narancs-feketék, ám a hatodik játéknapon 2–0-s sikerrel visszavágtak.

Négy évvel később szintén a csoportkörben találkoztak. Akkor a katalánok előbb 2–1-re nyertek Doneckben, ám a „visszavágón” az ukránok nyertek 3–2-re – bár ez a siker hiába volt óriási, végül csak az UEFA-kupában folytathatták. Igaz, azt végül megnyerték. Augusztusban is találkozott a két csapat. A Monacóban rendezett európai Szuperkupa-mérkőzést Pedro 115. percben szerzett góljával a Barca nyerte meg.
BARCELONA–SAHTAR DONECK 2–3
SAHTAR DONECK–BARCELONA 1–2
BARCELONA–SAHTAR DONECK 1–0

REAL MADRID–TOTTENHAM

A legrangosabb európai kupában először találkozik egymással a két csapat, ám az UEFA-kupa 1984–1985-ös idényében már játszottak. A negyeddöntő első meccsén Madridban gól nélküli döntetlen született, míg Londonban a „királyiak” 1–0-ra győztek. Ezzel az eredménnyel megszakadt a Tottenham 42 európai kupameccset magában foglaló, 1961 óta tartó hazai veretlenségi sorozata.

INTER–SCHALKE

A madridiak párharcához hasonlóan a címvédő és a gelsenkircheni csapat is először mérkőzik meg a BL-ben, viszont az UEFA-kupában négy parázs mérkőzést vívtak egymással. Először az 1996–1997-es két felvonásos döntőben csaptak össze: Németországban Marc Wilmots parádés góljával a hazaiak nyertek, és bár a visszavágón a chilei Ivan Zamorano egalizált, a Schalke tizenegyesekkel megnyerte a trófeát.

SCHALKE–INTER 1–0
INTER–SCHALKE 1–0 – TIZENEGYESEKKEL 1–4

Zamorano gólja

A tizenegyesek

Egy évvel később ugyanebben a sorozatban, ám már a negyeddöntőben meccseltek. A milánói odavágón Ronaldo remek kényszerítő után védhetetlenül bombázott a németek kapujába, míg Gelsenkirchenben a 90. perc hozta a drámát.

Előbb Michaël Goossens Wilmotshoz hasonlóan pazarul az olaszok kapujába tekert, ám egy perc sem telt el, amikor a nigériai Taribo West egy beadásra remekül érkezett, és bombaerős fejessel egyenlített, továbbjuttatva ezzel az Intert.

RONALDO GÓLJA
SCHALKE–INTER 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik