Minden folyik – Bodnár Zalán jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.08.31. 22:41

Nem lehet azt mondani, hogy a Ferencváros szerencsés a Bajnokok Ligája idei sorsolásakor. Miután az előző, vagyis a második selejtezőkörben is megkapta a legnehezebbnek ígérkező ellenfelet, a skót Celticet, most, a harmadik körben szintén a kalapban található legveszedelmesebb rivális jutott neki: a Dinamo Zagreb. A zöld-fehérek elég jól ismerhetik a horvát főváros messze földön híres csapatát, tavaly a selejtezősorozat ugyanezen szakaszában a Dinamo 5–1-es összesítéssel penderítette ki Szerhij Rebrov együttesét. És sajnos a magyar klubfutball még jobban ismeri, mert a zágrábi Dinamo jutott eddig a legtöbbször ellenfélként a magyar csapatoknak a nemzetközi porondon, és az örökmérleg finoman szólva sem nekünk kedvez: 18 meccsen 12 vereség, négy döntetlen és csupán két győzelem. Közülük is az egyik az azóta már jobb létre szenderült Közép-európai Kupában született (a Tatabánya nyert 1–0-ra), a másik pedig nem ért továbbjutást (1997, UEFA-kupa, Dinamo–MTK 0–1, 2–0). Egyébként sem fekszenek nekünk a délszláv és balkáni ellenfelek, csak az elmúlt hét évre visszatekintve: a Honvédot búcsúztatta a szerb Vojvodina, a Vidit a szerb Partizan, a Fradit az albán Partizani Tirana, a bosnyák Zeljeznicar, a horvát NK Rijeka és Dinamo Zagreb is.

A Ferencváros azonban reménykedhet abban, hogy igaza van bizonyos Hérakleitosznak. Az ókori görög bölcs megmondta, hogy „nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni”, és azt is, hogy „minden folyik” („panta rhei”), azaz minden örökös mozgásban van. Erdélyi tudósítónk, Boros Miklós pedig azt mondta meg, hogy ez a Dinamo már nem a tavalyi Dinamo. Tapasztalta ezt az előző körben, amikor a kolozsvári CFR-t verte ki a zágrábi együttes, de korántsem meggyőző teljesítménnyel.

Ha a Dinamo nem a tavalyi Dinamo, a Fradira is el lehet ezt mondani – ellenkező előjellel. Nem vennénk rá mérget, hogy egy évvel ezelőtt is kiütötte volna a Rebrov-csapat idegenben a Celticet, minden jel szerint azóta érettebbé, összeszokottabbá vált a játéka. Nincsenek erőnléti problémái a keretnek, mint korábban gyakorta, a Lobanovszkij-iskolát híven követő Rebrov mester Glasgow-ba is olyan együttest tudott küldeni, amely nem fáradt ki az utolsó húsz-harminc percre, ahogy a magyar csapatok szoktak. Lehet bízni abban, hogy a Dinamo ellen is bírja szusszal a Fradi. És megvannak azok a futballistái is, akik színt tudnak vinni a játékba.

Nem kell persze elszállni a glasgow-i sikertől, de önbizalommal telve lehet fogadni a zágrábiakat a Groupama Arénában: ennek a Fradinak több esélye van búcsúztatni a Dinamót, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Itt a revans ideje!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik