Rooney és Van Persie vezette sikerre az MU-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.17. 20:40
null
Rooney szerezte meg a vezetést az MU-nak (Fotók: Reuters)
Kedden elkezdődtek a Bajnokok Ligája főtáblájának küzdelmei, az A-csoport első fordulójában a Manchester United a Bayer Leverkusent fogadta, és magabiztosan győzött is 4–2-re Wayne Rooney és Robin van Persie vezérletével.

Ez valami más – vezette fel élete első BL-mérkőzését a Manchester United nyáron kinevezett menedzsere, Davis Moyes, míg a keddre kirendelt ellenfél, a nyáron alaposan meggyengült Bayer Leverkusennél szintén nagy várakozással, de az esélytelenek nyugalmával készülődtek a fellépésre az „Álmok Színházában". Okos, ügyes passzolgatással kóstolgatta az MU a „gyógyszergyáriakat", Robin van Persie és Wayne Rooney pedig egy-egy veszélyes lövéssel jelentkezett.

Sokáig hiába próbálkozott ívelgetésekkel a hazai csapat, mert az Ömer Toprak vezette vendégvédelem magabiztosan hárította a hosszú labdákat, a 190 centiméteres kapus, Bernd Leno pedig könnyedén húzta le a beadásokat – a 22. percben azonban csődöt mondott a komplett Bayer-védelem, Patrice Evra beadásából Wayne Rooney lőtt a léc alá. 1–0

A találat másik érdekességét a szép Van Persie, Marouane Fellaini akció mellett a gólvonalon a kapussal megbirkózó Antonio Valencia adta...

Nem állt le a Moyes-csapat a gól után, a szünetig Rooney és Kagava Sindzsi sem volt messze a gólszerzéstől. A fordulást követően előbb Rooney választott olyan gyatra megoldást egy ajtó-ablak ziccernél, mint amilyet utoljára középsős óvodás korában, és hamarosan jött is a büntetés, mégpedig Simon Rolfes kissé szerencsés bombagólja képében: 1–1!

A fordulást követően előbb Rooney választott olyan gyatra megoldást egy ajtó-ablak ziccernél, mint amilyet utoljára középsős óvodás korában, és hamarosan jött is a büntetés, mégpedig Simon Rolfes kissé szerencsés bombagólja képében: 1–1!

Még fel sem ocsúdhattak örömükből a németek, amikor Robin van Persie megmutatta, hogy egy igazi klasszis magzatpózba csavarodva is képes gyönyörűen a kapuba kanalazni egy beadást, és máris 2–1-re módosult – amely a 70. percben már 3–1 volt, mivel David De Gea kirúgása után Toprak és Emir Spahic nagy erőfeszítések révén közös munkával szöktette Wayne Rooneyt, aki helyzetét ezúttal higgadtan értékesítve megszerezte 200. MU-s találatát.


Erre már nem volt gyógyír a Bayernél, Rooney kiosztott még egy gólpasszt Antonio Valenciának (4–1), Ömer Toprak szépített egy szöglet utáni kavarodásból (4–2), Van Persie pedig kihagyta a kihagyhatatlant.

Könnyedén, különösebb megerőltetések nélkül bezsebelte tehát a három pontot Moyes első BL-mérkőzésén a Manchester United, helyenként felszabadult örömfocit mutatva; védelmének hibái miatt nem volt igazán esélye a pontszerzésre a Leverkusennek.

Talán nem csak a számmisztikában hívőknek érdekes: a nagy Moyes-előd, Sir Alex Ferguson szintén egy 4–2-es hazai sikerrel kezdte BL-karrierjét még 1994-ben.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
REAL SOCIEDAD–SAHTAR DONECK


A mérkőzés elején biztonsági focit játszott mindkét csapat, a 14. percben Ruben Pardo kerülhetett volna helyzetbe, de hosszan tolta meg a labdát, így Pjatové lett.

Az első félidőben említésre méltó lehetőség egyik gárda előtt sem adódott, így a szünetre gól nélküli döntetlennel vonulhattak a játékosok.

A fordulás után felpörögtek az események, és a vendégcsapat, a 65. percben megszerezte a vezetést a Sahtar: Douglas Costa Alex Teixeirához passzolt, aki 12 méterről a hálóba talált. 0–1

A kapott gól hatására egy fokozattal magasabbra kapcsolt a Sociedad, ám a 87. percben az ukrán együttes eldöntötte a találkozót: Alex Teixeira a bal oldalról középre vezette a labdát, majd a tizenhatos vonaláról tekert a hálóba, ezzel eldöntötte a három pont sorsát. 0–2


BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Manchester United (angol)–Bayer Leverkusen (német) 4–2
Manchester, Old Trafford. V: Skomina (szlovén)
MU: De Gea – Smalling, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, Kagava (A. Young, 71.), Carrick, Fellaini (Cleverley, 80.) – Rooney (J. Hernández, 84.), Van Persie
LEVERKUSEN:
Leno – Donati, Spahic, Ömer Toprak, Boenisch – Can, Reinartz, Rolfes – Sam (Kruse, 78.), Kiessling (Derdiyok, 78.), Hung Min Szon (L. Bender, 64.)
Gólszerző:
Rooney (22., 70.), Van Persie (59.), Valencia (79.), ill. Rolfes (54.), Ömer Toprak (89.)

AZ ÁLLÁS
1. Manchester United11004–2+23
2. Sahtar Doneck11002–0+23
3. Bayer Leverkusen10012–4–20
4. Real Sociedad10010–2–20

PERCRŐL PERCRE

Kedden elkezdődtek a Bajnokok Ligája főtáblájának küzdelmei, az A-csoport első fordulójában a Manchester United a Bayer Leverkusent fogadta, és magabiztosan győzött is 4–2-re Wayne Rooney és Robin van Persie vezérletével. A másik párban a Sahtar idegenben is jobbnak bizonyult a Real Sociedadnál.

90. PERC VÉGE, KÉNYELMES MU-SIKER!

Három perc a ráadás.

89. perc
Valencia jobb oldali beadását másfél méterre az üres kaputól Van Persie a bal alsó mellé rúgja...

88. PERC ÖMER TOPRAK MÉG SZÉPÍT!
Jobb oldali szöglet után Reinarzt a lécet találja el az ötösről, a kipattanó a töröké, aki egy lépésről a tömegből a kapuba továbbít jobbal. 42!

Kényelmesen játszogatnak a felek, tudják, ez nagyon eldőlt.

Van Persie 10. egymást követő BL-idényében is betalált.

84. perc
Rooney le, Javier Hernández a helyén.

80. perc Tom Cleverley a pályán Fellaini helyén.

79. PERC NEM GYŐZZÜK A CIKKET ÍRNI, NÉGY–EGY, VALENCIA!
Roo látja meg a 16-os előtt a jobbon felfutó Antonio Valenciát, aki jobbal 14-ről a jobb alsóba lő, keményen, pontosan. 41!

78. perc Kettős Bayer-csere: Sam és Kiessling le, Robbie Kruse és Eren Derdiyok a pályán.

71. perc Ashley Young be, Kagava le.

70. PERC ITT IS A BÜNTETÉS, ROONEY, HÁROM–EGY!
David De Gea rúgja előre a labdát, Toprak Spahicot zavarja 16-osuk előtt, akiről Wayne Rooney elé pattan a labda, ő betör vele a büntetőterületre, és az ötös bal sarka elől a rövid sarokba lő jobbal. 31!

69. perc
Kiessling cselezget, majd Bender lő 11 méterről, de laposan. A kapusé.

68. perc
Valencia lő keresztbe a 16-os jobb csücskétől, de korner.

64. perc Son le, Lars Bender be.

Nem sokáig örülhettek a németek.

59. PERC VAN PERSIE ÚJRA LECSAP, KETTŐ–EGY!
Valencia megy el a jobbon, középre adását Robin van Persie jobbal, félfordulatból, teljesen kicsavart mozdulattal Toprak és Reinartz közül nyolc méterről a rövid sarokba tekeri. Leno nem mozdul: 2–1!

54. PERC ROLFES CSODAGÓLJÁVAL EGY–EGY!
Itt a büntetés: Son a 16-oson belül a labdával, Simon Rolfeshez passzol, aki ballal futtából a jobb felsőbe teker úgy 19-ről, hogy a labda még megpattan Carricken. 1–1!

52. perc ELKÉPESZTŐ! Toprak toprog a 16-os jobb oldala előtt, csel címén hatalmasat esik. Rooney az ajándéklabdával kicselezi a kapust, hat méterről a hosszú sarok mellé lő, a labda Van Persie orra előtt pár centiméterrel gurul el, a gólvonal "árnyékában".

51. perc
HELYZET! Sam lő a kapus ölébe a 16-oson belülről, középről.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Rooney 199. gólját szerezte a „vörös ördögök" színeiben – előtte három „kétszázas" áll.


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ.

44. perc
Kagava lő az ötös bal sarka elől a túlsó alsó mellé, egy védő is beleért még a labdába.

43. perc
Rooney teker jobbal éppen csak a jobb alsó mellé egy 22 méteres szabadrúgást, kissé balról.

Vagy csak egy igen ideges eszkimópuszi készült...


38. perc Robin van Persie tépi Donatit, az olasz lök, majd a hollandus olyan vérlázító módon reklamál, hogy egoistább játékvezetőknél piros. Most megússza sárgával.

37. perc
Kagava tör be a 16-os előtti területre, Van Persie-vel akciózik, a holland beadását azonban kivágja az ötösről a 6-os, azaz Simon Rolfes.

A mezőnyben nagyot küzdenek egymással a csapatok
A mezőnyben nagyot küzdenek egymással a csapatok



31. perc
Vidics tisztáz fejjel egy bal oldali Sidney Sam-beadást.

Már ekkor látszott, hogy ívelgetésekkel hiába is próbálkozik a hazai csapat, mert az Ömer Toprak vezette vendégvédelem magabiztosan hárítja a hosszú labdákat, a 190 centiméteres kapus, Bernd Leno pedig könnyedén húzza le a beadásokat – írtuk korábban. Zseniális meglátás...

Az első akciógóljuk ebben a szezonban az Old Traffordon.

Az egész pedig abból indult, hogy Van Persie bohócot csinált a balon Giulio Donatiból, majd Evrát zseniálisan indította Fellaini. A gólnál Antonio Valencia viszont picit megbirkózott a kapussal, talán lesen is állt.


22. percVEZET AZ MU, ROONEY! Patrice Evra bal oldali beadásánál elalszik a teljes Bayer-védelem, Wayne Rooney jobbal a léc alá lő hat méterről, jobbal. Spahic elalszik, a labda lepattan, Leno nagy bravúrt akar bemutatni, egy egyszerűbb megoldással jobban járt volna, mert szinte csak a kezét kellett volna felemelnie: 1–0!

19. percStefan Reinartz rúg oda Michael Carricknek, sárga. A 30 méteres szabadrúgást Smalling vállalja nem sokkal a léc fölé az ötösről.

Roo olyan, mint egy öreg, meghízott és kissé berozsdált Karate Kölyök.

14. perc A fekete fejpántos Rooneyt lerántja a felezőnél Hung Min Szon, övé az első sárga.

13. perc
Nemanja Vidics blokkolja Stefan Reinartz 17 méteres jobblábas bombáját.

12. perc
Rio Ferdinand ment egy személyben egy német szöglet után, fejel, üldöz, kizár, blokkol. Jó az öreg...

11. perc
Fellaini látja meg szépen Robin van Persie-t középen, a ballábas, 20 méteres lövés nem sokkal a bal alsó mellé megy végül.

8. perc
Szép hazai akció végén Wayne Rooney lő jobbal 17-ről, a bevetődő Emir Spahic azonban blokkol.

És ezzel össze is foglaltuk az első hét percet.

5. perc
Cris Smalling csatája Hung Min Szonnal. Szabadrúgás az angoloknak.

Erős hazai nyomás, az Ömer Toprak vezette védelem azonban hárít minden keresztlabdát.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS.

Marouane Fellaini először kezdő az MU-ban, Kagava Sindzsi és Chris Smalling is először kezd a Moyes-érában.

A Leverkusen ékét, Stefan Kiesslinget vitte volna Moyes már ezen a nyáron is.

Az MU 19. alkalommal játszik egyhuzamban a BL-ben, ez rekord.

A hazaiak vörös-fehérben, a vendégek tiszta feketében.

Nagy meleg nincs, esik.

Egy kis ÖRÖKMÉRLEG: négy tétmérkőzés, két angol győzelem és két iksz, hét angol és négy német gól.

SÉRÜLTEK: a hazai Darren Fletcher és a bayeres Lars Bender, Gonzalo Castro, Dominik Kohr trió.

JÖTTEK-MENTEK: ilyenek nincsenek.

A teljes beharangozó ide kattintva elérhető.

„Nyugodtan indulhatunk ennek a mérkőzésnek, a nyomás az MU-n van. Remélem, megmutatjuk, mit tudunk, és valami egészen szép eredményt érünk el" – így az egykori kőkemény Liverpool-bekk.

Az angolok aktuális ellenfele, a Bayer Leverkusen a nyáron elveszítette André Schürrlét, és két szélső védőjét, Daniel Carvajalt, valamint Michal Kadlecet, ugyanakkor további értékeit megtartotta, és a csapat játékstílusa, eredményessége nem változott, amit jól jelez a Bundesligában jelenleg elfoglalt 3. helye is. Sami Hyypiä vezetőedző ráadásul korábbi liverpoolosként jól ismerheti Moyest és módszereit, a leverkuseniek számára azonban azért is fontos lehet a jó rajt, mert a BL jelentette kettős terhelést az ősz második felében megérezheti a csapat.

„Igazán várom már a Bajnokok Ligáját. Az Evertonnal szerepeltem már a sorozatban, de a csoportkörbe nem jutottunk be. Tudom, hogy ez valami más. Most egy olyan klubot irányítok, amely hozzá van szokva, hogy ott van a végjátékban, és most nekem is ezt kell megpróbálnom. A játékosok ilyenkor mindig motiváltak, úgyhogy meg kell próbálni egy remek show-t varázsolni a színpadra” – nyilatkozta Moyes.

Továbbra is kérdéses, hogy a „vörös ördögök” hosszú távon mire lesznek képesek David Moyesszal. Mert bármennyire is szerzett sok tapasztalatot a skót menedzser az Everton élén, a liverpooliakkal csupán egyszer, 2005-ben jutott el a BL-ig, és akkor is elbukott a selejtezőben, azaz híján van a BL-rutinnak.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MANCHESTER UNITED–BAYER LEVERKUSEN BAJNOKOK LIGÁJA-CSOPORTMÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik