A Málaga ledolgozta hátrányát, és kiejtette a Portót

Vágólapra másolva!
2013.03.13. 18:37
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Málaga hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Portót, és 2–1-es összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a Porto a 49. percben Defour kiállítása miatt tíz emberre fogyatkozott.

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

AZ ELŐZMÉNYEK

A Málaga újonc csapat létére meglehetősen hatékonyan kezdte a legrangosabb európai kupasorozat 2012–2013-as szezonját, a legutóbbi négy BL-meccsén azonban nyeretlen maradt. Manuel Pellegrini csapata három győzelem után három döntetlent ért el a csoportkörben, így magabiztosan nyerte meg a C jelű kvartettet. Ezt követte a Porto elleni minimális különbségű vereség a nyolcaddöntő első mérkőzésén. Nem táplálja a Málaga reményeit, hogy a legutóbbi hat hazai tétmeccséből mindössze egyet nyert meg, és csak kettőn nem kapott gólt. Márpedig a jó védekezés alighanem kulcsfontosságú tényező lesz a továbbjutás szempontjából.

A Porto még a Málagánál is magabiztosabban lépett a legjobb 16 közé a BL-ben, hiszen már a csoportkör negyedik fordulója után biztossá vált a továbbjutása.

Vítor Pereira együttese három győzelem és egy döntetlen után egy újabb győzelemmel, majd a PSG elleni idegenbeli vereséggel zárta a Bajnokok Ligája A-csoportját. Egyébiránt a párizsiak otthonában 2–1-re elveszített mérkőzés volt a Porto eddigi utolsó tétmeccsen elszenvedett veresége ebben a szezonban. Ennek már több mint három hónapja.

Ami a játékoskereteket illeti: a Málagánál biztosan nem játszhat a hatalmas góljairól híres Eliseu, Júlio Baptista ugyanakkor pályára léphet. A Portónál minden meghatározó játékos bevethető, így a Barcelona és a Real Madrid által megkörnyékezett, az ebben a szezonban 30 tétmérkőzésen 26 gólt szerző Jackson Martínez is, akinek az ügynöke reagált a spanyol klubok érdeklődésére.

„Megerősíthetem, hogy van érdeklődés a katalánok részéről. De nem a Barcelona az egyetlen spanyol csapat, amely figyelemmel kíséri a játékos teljesítményét, a Real Madrid is megkörnyékezte már" – nyilatkozta a támadó ügyeit intéző Giovanni Fiore, aki egy olasz kérőről is szót ejtett, ám ezt a klubot nem kívánta megnevezni.

Szintén a portói támadósort erősíti James Rodríguez, aki már a Manchester United érdeklődését is felkeltette, konkrétumokról azonban egyelőre nem érkeztek hírek.

A MÉRKŐZÉS

Elkezdődött a találkozó. Mielőtt „belelendülnének” a csapatok, szögezzük le, hogy a Porto a legutóbbi nyolc, spanyol csapat ellen vívott BL-mérkőzésén veretlen maradt.

Az első öt percben nem forogtak veszélyben a kapuk, a vendégek birtokolták többet a labdát, ezt követően azonban megélénkültek az események. Hazai oldalon Joaquín ugrott ki a védők közül, ám egy hajszállal hosszabb indítást kapott a kelleténél, míg az ellentámadásból Danilo lőtt éles szögből a kapu fölé.

A Málaga játékából egyelőre hiányzik az elképzelés, a Porto támadásaiban több veszély rejtőzik. Kisvártatva kiderült, hogy nem csak a támadásaiban. A 17. percben Nicolás Otamendi belépője sárga lapot eredményezett.

Szűk húsz perc után kijelenthető, hogy a Málagának óvatosnak kell lennie a támadások terén, a Porto támadójátékában ugyanis bármikor benne lehet a gól. A játék képe egyébként ezt is mutatja: a spanyolok nem kapkodnak, türelmesen várnak a lehetőségre, a támadásokat inkább a portugálok forszírozzák.

Defournak már kijárt a sárga lap. A 23. percben Iturrának lépett oda a sípszó után, két perccel később pedig egy ígéretes Málaga-kontrát akadályozott meg Isco buktatásával. Aztán „dühében” lőtt egyet távolról, kevés sikerrel.

Amilyen sokat támad a Porto, annyira szabálytalanul futballozik. A 30. percben Alex Sandro jóvoltából már a harmadik vendégjátékos kapott sárga lapot. Ejtsünk pár szót a Málagáról is: kontrajátéka nemhogy gólt, de még helyzetet sem eredményezett. Egészen a 35. percig. Antunes bombázott kapura egy röviden kifejelt labdát, Hélton bravúrral védett.

A 40. percben gólt lőtt a Málaga! Szépséghiba, hogy a játékvezető nem adta meg. Nagyszerű támadás végén Jesús Gámez adott be a jobb oldalról, a középen érkező Baptistát pedig őrzője, Danilo rálökte Héltonra, aki emiatt kiejtette a labdát, Saviola pedig a hálóba lőtt. Kérdéses szituáció volt, hiszen Baptista önszántából nem szabálytalankodott, ugyanakkor akadályozta a Porto kapusát.

Ez már érvényes volt! Megszerezte a vezetést a Málaga! Saviola, Iturra és Isco volt a labda útja, utóbbi egy igazítás után húsz méterről a jobb felső sarokba bombázta a labdát. Hélton egy kicsit kint állt, így esélye sem volt védeni a lecsapódó labdát, 1–0.

Isco vezérletével negyeddöntős a Málaga (Fotó: Action Images)
Isco vezérletével negyeddöntős a Málaga (Fotó: Action Images)

Az első félidő utolsó tíz perce egyértelműen a Málagáé volt. A spanyolok bebizonyították, hogy sebezhető a Porto védelme, és egy jól eltalált lövéssel ledolgozták hátrányukat. Hátul viszont a folytatásban is észnél kell lenniük, mert egy kapott gól végzetes lehet. A portugálok támadóiban pedig bizony benne van a gól.

A szünetbéli csere jól jelzi a Porto szándékait. Joao Moutinho helyére egy csatár, James Rodríguez érkezett.

Vítor Pereira elképzelései a második félidőre a 49. percben alighanem romba dőltek: Joaquín megforgatta a jobb szélen Defourt, aki megelégelte mindezt, és gondolkodás nélkül felvágta a spanyol középpályást. Jött a sárga, és mivel a belga játékosnak ez már a második volt, villant a piros is. Emberhátrányban folytatja a Porto! Más kérdés, hogy egy szigorúbb bíró ezért a belépőért egyből kiállította volna Defourt.

Nagy kérdés volt, hogy ezek után változtat-e csapata felállásán a vendégek mestere, hiszen három támadója volt a pályán a Portónak.

Nos, megtudtuk, mit lép. Varela helyett egy védő, Maicon lépett pályára. Az első helyzetre a kiállítás után egyébként kilenc percet kellett várni. Saviola hét méterről leadott lövését hárította Hélton, akinek kapujára ezekben a percekben nagy nyomás nehezedett.

A következő percek eseménytelensége után Toulalan kíméletlen belépője borzolta fel a kedélyeket. Senki sem lepődhetett volna meg, ha a francia középpályást is az öltözőbe küldi Nicola Rizzoli játékvezető.

Bő húsz perc volt hátra, érett a hosszabbítás. A portugálok hozzáállása egyébként dicséretes volt. Ha náluk volt a labda, megpróbáltak támadni. A Málaga szándékairól mindent elmond, hogy beállt Saviola mellé még egy csatár, Roque Santa Cruz.

A paraguayi támadónak négy percre volt szüksége ahhoz, hogy megtegye azt, amiért beküldték: gólt szerzett, 2–0 a Málagának, biztosan nem lesz hosszabbítás! Isco jobb oldali szögletét követően Santa Cruz emelkedett a legmagasabbra, és szép mozdulattal fejelt a jobb alsó sarokba.

Egyenlített a Porto! Ami a meg nem adott gólokat illeti. James Rodríguez szabadrúgását követően Maicon bólintott a kapuba, ám a játékvezető les címén – joggal – érvénytelenítette a találatot.

A 84. percben illusztris vendégre bukkant a kamera: Antonio Banderas is a helyszínen tekintette meg a mérkőzést.

A 89. percben jártunk: sietős lett a Portónak, de emberhátrányban nehéz volt. Helyzetig sem tudtak eljutni a portugálok. Lesgólig viszont igen. Jackson Martínez talált a kapuba, de ezt sem adta meg Rizzoli, jó ítélet.

Lövés itt, lövés ott. Isco próbálkozását Hélton, James Rodríguez kísérletét Caballero védte könnyű szerrel.

A találkozó záróakkordja egy félpályás portugál szabadrúgás volt, amely során Hélton is előrehúzódott, ám sem előtte, sem csapattársai előtt nem adódott lehetőség, így két góllal nyert a Málaga, és bejutott a legjobb nyolc közé!

Ez azt jelenti, hogy három spanyol csapat is úgy lépett a következő körbe, hogy párharcának első mérkőzését nem tudta megnyerni. Csak a Valenciának nem sikerült a bravúr. A 2002–2003-as szezon óta először jutott három spanyol csapat a negyeddöntőbe.

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

MÁLAGA (spanyol)–PORTO (portugál) 20 (1–0)
Málaga,
La Rosaleda. V: Rizzoli (olasz)
Málaga: Caballero – Gámez, Demichelis, Weligton, Antunes – Toulalan, Iturra – Joaquín (Camacho, 88.), Júlio Baptista (Santa Cruz, 74.), Isco – Saviola (Piazón, 78.). Vezetőedző: Manuel Pellegrini
Porto:
Hélton – Danilo, Mangala, Otamendi, Alex Sandro (Atsu, 70.) – Lucho González, Fernando, Joao Moutinho (James Rodríguez, a szünetben) – Defour, Jackson Martinez, Varela (Maicon, 58.). Vezetőedző:Vítor Pereira
Gólszerző:
Isco (43.), Santa Cruz (77.)
Kiállítva: Defour (49.)
Továbbjutott:
a Málaga, 2–1-gyel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik