Magyar BL-győztes: Jakabfiék debütánsként a csúcson

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.23. 22:45
null
Jakabfi (3) sérüléséből felépülve ért fel a Wolfsburggal a csúcsra (Fotók: Reuters)
A Jakabfi Zsanettel felálló Wolfsburg nyerte a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, miután a döntőben egy tizenegyesből szerzett találattal 1–0-ra legyőzte a Lyont.

A Wolfsburgban meglepetésre ott volt a kezdőben a bokaszalag-szakadásból felépült Jakabfi Zsanett, aki az egyetlen olyan magyar női labdarúgó, aki nem, hogy tagja egy nemzetközileg is elismert külföldi csapatnak, de alapembere, kulcsjátékosa is annak.

A „farkaslányok" már a BL-döntő előtt is kiváló szezont tudhattak maguknak, hiszen megnyerték a Bundesligát és a Német Kupát. A Lyon azonban nem ígérkezett könnyű ellenfélnek a Stamford Bridge-en rendezett fináléban, ugyanis a franciák magabiztosan meneteltek eddig a szezonban. Az Olympique ennek szellemében több helyzetet alakított ki az első félidőben, a 11. percben először Amandine Henry fejelt nem sokkal kapu mellé.

A lyoni játékosnak három lehetősége is volt az első fél órában, de egyikből sem lett gól, csakúgy mint a 30. percben, amikor csapattársát, Camille Abilyt játszotta meg a kapu előtt. A Wolfsburg legnagyobb lehetősége a szünet előtt adódott, amikor Martina Müller csapott le egy labdára a tizenhatoson belül, és nem sokkal tüzelt a jobb alsó mellé.

A második játékrészben Élodie Thomis aktivizálta magát, és bizony gyorsaságával sok kellemetlenséget okozott Jakabfiéknak. Ebben a félidőben is először a Lyon előtt adódtak lehetőségek, egy szöglet után az 56. percben Alisa Vetterleinnek lábbal kellett hárítania.

Ezt követően kezdett kiegyenlítődni a játék, mégis némileg váratlanul jutott tizenegyeshez a Wolfsburg a 73. percben (Georges ellen fújtak kezezést), amelyet Müller kegyetlenül bombázott magasan a kapu közepébe (1–0). Néhány perccel később lecserélték Jakabfit, a hátra levő időben hiába próbálkozott azonban a Lyon, ezúttal nem tudott betalálni, így pedig elbukta a döntőt.

A Wolfsburg debütánsként hódította el a BL-trófeát, erre korábban a Frankfurt 2002-ben, a Potsdam 2005-ben és a Duisburg 2009-ben volt képes. A németek a hetedik csapat, amely megnyerte a női BL-t (negyedik német együttesként), és ezzel tripláztak az idényben. Jakabfi Puskás Ferenc után a második magyar BL-győztes. Az is biztossá vált, hogy mind a nőknél, mind a férfiaknál német a győztes, hiszen a szombati fináléban a Bayern München és a Borussia Dortmund találkozik a Wembleyben.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
Wolfsburg (német)–Lyon (francia) 1–0 (Müller 73. – 11-esből)

Negyedik német csapatként nyert női BL-t a Wolfsburg
Negyedik német csapatként nyert női BL-t a Wolfsburg
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik