Közel kilencmillió eurót keresett a Debrecen

Vágólapra másolva!
2010.08.24. 17:21
null
A DVSC a BL-csoportkörben pontot már nem szerzett, de euróval azért gazdagodott (Fotó: Mirkó István, NS-archív)
A 2009–2010-es Bajnokok Ligája csoportkörébe bejutó DVSC-TEVA labdarúgócsapata a hivatalos UEFA-kimutatás szerint közel kilencmillió euróval gazdagodott, ami több mint két és fél milliárd forintnak felel meg.

Természetesen mindez csak a magyar futballban számít kiemelkedő juttatásnak, a BL-nagyhatalmaknál csupán „aprópénz": a legtöbbet kasszírozó címvédő olasz Internazionale mindeközben 48.759 millió eurót keresett.

 BL-MATEK, MÁSKÉNT
A csoportkörbe való bejutásért 3.8, míg a hat meccsért 3.3 millió euró eleve garantált volt a 32 együttesnek. Ehhez jött a megszerezhető pontpénz, illetve a tv-jogdíjakból arányosan adott összeg. A nyolcaddöntő 3, a negyeddöntő 3.3, az elődöntő 4 millió plusz eurót jelentett az érintetteknek. A döntőbe jutó Bayern 5.2, míg a végső győztes Inter 9 millió eurót kapott a madridi fináléban való részvételért.

A debreceniek a többi BL-csoportkörbe jutó együtteshez hasonlóan már 7.1 millió euróval számolhattak, a későbbiek folyamán ehhez jött még a plusz prémium.

A szerzett pontok után a debreceniek nem kaptak prémiumot – rajtuk kívül a mezőnyből még az izraeli Maccabi Haifa zárt nulla ponttal –, míg a csoportkörben legeredményesebb, hat mérkőzésen 16 pontot szerző Bordeaux 4.4 millió eurót kapott.

Ennél sokkal többet fialt az a prémium, amelyet a beszedett televíziós jogdíjak után osztott vissza az UEFA a résztvevőknek, méghozzá erősen súlyozva.

A Debrecent ebben a kategóriában a mezőny hátsó régiójában találhatjuk, ennek megfelelően történt az értékelése is. Az izraeli és a ciprusi csapatot megelőzte, és bizony nem sokkal maradt el a svájci FC Zürich mögött sem, amely azért csak szerzett négy pontot a Real Madrid, Olympique Marseille, AC Milan hármas ellen.

A csúcsot ebben a kategóriában magasan első Manchester United jelentette (28.811 millió euró), amely klubot nagyságrendileg tízmillió euróval lemaradva követi a Bayern München, Chelsea, Liverpool, Internazionale, Barcelona ötös fogat.


NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik