Klopp: Heynckes most már visszavonulhat!

Vágólapra másolva!
2013.05.26. 06:54
null
Jürgen Klopp úgy véli, Jupp Heynckes a rekordokkal teletűzdelt idény után büszkén vonulhat vissza (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája londoni döntőjében a Bayern München 2–1-es győzelmet aratott a Borussia Dortmund ellen, így fennállása során ötödször nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot. Jürgen Klopp, a BVB vezetőedzője a bajorokat irányító Jupp Heynckest dicsérte, akinek a szünetben „helyre kellett tennie néhány dolgot”. Sebastian Kehl, a Dortmund csapatkapitánya büszke a meccsen mutatott teljesítményükre, míg a Byern középpályása, Thomas Müller úgy érzi, fizikálisan átlépte a határait.

„Nem igazán ment nekünk az első félidőben, de a szünetben helyre tettem néhány dolgot – így a Bayern győztes hadvezére, Jupp Heynckes, aki negyedik edző, aki két különböző csapattal nyerte meg a Bajnokok Ligáját. – Nagy nyomás volt mindkét csapaton, az első 20 percben talán éppen az esélyesség terhe miatt játszottunk gyengébben. Nem találtuk saját játékunkat, de azután már felszabadultabban futballoztunk. Hihetetlenül keményen megdolgoztunk a sikerért. A lefújás után mondtam az ellenfél játékosainak, hogy tudom, mit éreznek, tudom, milyen elveszíteni egy finálét. Egyébként már a tavalyi BL-döntő elvesztése után nyilvánvaló volt, hogy ez itt az utolsó idényem. Hogy nyugdíjba megyek-e? A Német Kupa-döntő után megmondom!"

STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK

Jupp Heynckes a negyedik edző, aki két különböző csapattal nyerte meg a Bajnokok Ligáját (Real Madrid, Bayern München). Ernst Happel a Feyenoorddal (1970) és a Hamburggal (1983), Ottmar Hitzfeld a Borussia Dortmunddal (1997) és a Bayern Münchennel (2001), míg José Mourinho a Portóval (2004) és az Internazionaléval (2010) ért fel a csúcsra.

• A Bayern München lehet az első német csapat, amely triplázik egy szezonban, ehhez már „csak” a Német Kupát kell bezsebelnie (a VfB Stuttgart ellen játszik június 1-jén).

• A 68 esztendős Heynckes a második legidősebb vezetőedző, aki BL-t nyer. A német szakembernél csak az Olympique Marseille-t 1993-ban, 71 évesen sikerre vezető Raymond Goethals volt idősebb.

Arjen Robben sorozatban a harmadik BL-mérkőzésén talált a kapuba (az FC Barcelona elleni elődöntő mindkét meccsén betalált), az egyéni rekordja négy találkozóra nyúlik.

• Robben – Patrick Kluivert és Dirk Kuyt után – a harmadik holland játékos, aki BL-döntőben a kapuba talált.

Gündogan a nyolcadik olyan játékos, aki első BL-döntőjében gólt szerzett. Nem mellesleg ez volt a német játékos első gólja a legrangosabb európai kupasorozatban.

• A két csapat játékosai közül egyedül a Bayern München középpályása, Anatolij Timoscsuk nyert valaha rangos európai kupát. Az UEFA-kupát és az Európai Szuperkupát 2008-ban még a Zenit játékosaként.

• A Bayern a legutóbbi 14 tétmeccséből 13-at megnyert, és egy döntetlent játszott, azt a Dortmund ellen a bajnokságban (1–1).

• A bajorok minden sorozatot figyelembe véve 146 gólt szereztek ebben a szezonban, ami klubrekord.

• A Bayern a legutóbbi 20 tétmeccsét megnyerte, amikor Bastian Schweinsteiger kezdőként lépett pályára.

• Amennyiben José Mourinhót kinevezik a Chelsea menedzserének, akkor az Európai Szuperkupa augusztusi döntőjében a Pep Guardiola vezette Bayern Münchennel találkozik.

• Az Arsenal háromszor annyi gólt szerzett (hármat) az egyenes kieséses szakaszban a Bayern ellen, mint a Juventus, a Barcelona és a Dortmund összesen (egyet).

• A Bayern München 4385 nap után nyerte meg ismét a Bajnokok Ligáját. A bajorok legutóbbi győzelme óta 12 év és két nap telt el.

A mester elárulta a siker egyik receptjét is.

„A múltba visszanézve, fokozatosan fejlődtünk, sok részleten változtattunk. Szigorú voltam, játékosaim követtek, és meg kell mondjam, azóta harmonikus a hangulat az öltözőben.”

Kitért később a remeklő Robbenre is.

"Nem lepett meg remeklése, az Európa-bajnokság óta nagyon motivált, csak eleinte sokat volt sérült. Profi játékos, jó formának örvend, no és még mindig fűti az ambíció. Fontos láncszeme taktikámnak, különösen, mióta megtanult védekezni. Ez tette őt erősebbé a közelmúltban. Rendkívüli dolgokat értünk el, a Bundesliga elmúlt 50 évének legjobb szezonja áll mögöttünk. De sikerre éhesnek kell maradnunk, formánkat meg akarjuk őrizni a Német Kupa-döntőre is. Egyébként szerencsés vagyok, nyertem BL-t már a Reallal is. A 28 éves vagy idősebb játékosaimnak azonban ez a mérkőzés volt karrierjük csúcsa."

„Kiegyensúlyozott mérkőzés volt – voltak helyzeteink nekünk is, nekik is, szoros volt nagyon. Két egyforma képességű csapat csapott most össze. El sem tudják képzelni, mennyi érzelem dúl most bennem. Hihetetlen! Sokan jöttek oda hozzám a múlt héten, és azt mondták, hogy gólt fogok rúgni. Gyorsan reagáltam találatomnál Franck Ribéry sarkazására, és a labda egyszer csak a hálóban volt” – így a mérkőzés egyik hőse, a mindent eldöntő gólt szerző Arjen Robben.

"Nem találok szavakat... Az elmúlt évben hatalmas csalódás volt, hogy elveszítettük a döntőt, az elmúlt négy évben egyébként is háromszor buktunk el fináléban. De mindennek meg kellett történnie! Nem akarsz mindig csak második lenni, most győztünk, mindig is erről álmodtam. Amikor most betaláltam, az egész karrierem bevillant, olyan különleges ez, elmondhatatlanul különleges. Tudjuk, hogy egy ilyen szezon után is fejlődnünk kell, és ezt is tesszük majd. Most azonban megyünk előre a Német Kupa-győzelemért, történelmet akarunk írni! Igaz, a Juventus és a Barcelona kétszeri megverésével már bekerültünk oda!”

„Nehéz megfogalmazni, mit érzek. Görcsben áll mindkét lábam, de le nem mentem volna a pályáról, és ez kifizetődött végül. Fizikálisan átléptem saját határaimat” – így a müncheniek karmestere, Thomas Müller, majd kitért edzőjére is.

„Elképzelhetetlenül keményen dolgoztunk a tavaly elveszített finálé óta, és most megkaptuk a fizetséget. Sok mindenen átmentünk, de az elmúlt hetekben-hónapokban sokat edzettünk, és végül mi nyertünk" – így a Bayern kapitánya, Philipp Lahm.

„Meg kell mondjam, 1–1 után remegtem, mint a kocsonya! Tudják, hogyan jártunk tavaly... Aztán amikor betaláltunk, el sem tudom mondani, mit éreztem!" – örvendezett felszabadultan a mérkőzés egyik hőse, Manuel Neuer.

„Mondtam a játékosaimnak, hogy visszatérünk még, ha nem is ide a Wemleybe, de egy másik BL-döntőbe biztosan – így Jürgen Klopp, a Dortmund mestere. – Gratulálok a Bayernnek és Jupp Heynckesnek, tőle nem lehet sajnálni a győzelmet. Az elején jobbak voltunk, de a végén minden összejött a Bayernnek, és megnyerte a mérkőzést.”

„Ha hatvannyolc éves vagy, és egy rekordokkal teletűzdelt idény után megnyered a BL-t, és megvan az esélyed a triplázásra, boldog lehetsz, hogy hatvannyolc éves vagy és nem huszonöt. Mert most már visszavonulhatsz...”

„Büszkék lehetünk arra a teljesítményre, amelyet a Bayern ellen nyújtottunk ma este. Remekeltünk, mindent beleadtunk, de ez sem volt elég. Nagyszerű idényt zártunk a BL-ben, visszatérünk ide hamarosan” – mondta a lefújást követően a fantasztikus bravúrokat bemutató dortmundi kapus, Roman Weidenfeller.

„Fantasztikus mérkőzést játszottunk, a legjobbat hoztuk ki magunkból, erre büszkék vagyunk. Természetesen a következő idényben ismét megcélozzuk a győzelmet” – így a dortmundiak csapatkapitánya, Sebastian Kehl.

A mérkőzésen Kehl nem lépett pályára, a csapatkapitányi karszalagot Weidenfeller viselte.

„Szoros mérkőzés volt, de megérdemelte a győzelmet a Bayern, mert a második félidőben jobbak voltak nálunk a müncheniek, ők kontrollálták a mérkőzést – így Mats Hummels, a Dortmund exbayernes védője a mérkőzés után. – Kemény érzés, borzalmasan csalódottak vagyunk. Az első 25 perc a miénk volt, de nem rúgtunk gólokat. A végére nagyon elfáradtunk. Ők nyertek, mi nem, ez volt az egyik legkeményebb mérkőzés, amelyet valaha is elveszítettünk. Nem birtokoltuk eleget a labdát, hamar elveszítettük a játékszert, ez döntött a Bayern javára. Azért élveztük ezt a mérkőzés, természetesen a végétől eltekintve."

A Bajnokok Ligája döntőjéről készült tudósításunkat ide kattintva olvashatja el!

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
BORUSSIA DORTMUND (német)–BAYERN MÜNCHEN (német) 1–2 (0–0)
London, Wembley Stadion, 86 298 néző. Vezette: Nicola Rizzoli (olasz)
BORUSSIA DORTMUND: Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – Gündogan, S. Bender (Nuri Sahin, 92.) – Blaszczykowski (Schieber, 92.), Reus, Grosskreutz – Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba – J. Martínez, Schweinsteiger – Ribéry (Luiz Gustavo, 91.), Th. Müller, Robben – Mandzukic (Gomez, 94.). Vezetőedző: Jupp Heynckes
Sárga lap: Grosskreutz (74.), ill. Dante (29.), Ribéry (74.)
Gólszerző: Gündogan (68. – 11-esből), ill. Mandzukic (60.), Robben (89.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik