Kiindulási alap – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.08.09. 23:42

Lehet, hogy igaza van Botka Endrének, a Fradi védőjének, aki a Bajnokok Ligája-selejtező sorsolása után megjegyezte, csapata talán a lehető legerősebb együttest kapta a listáról. Az FTC ugyanis a kvalifikáció első körében a svéd Djurgardennel mérkőzik, a továbbjutás egyetlen, zárt kapus meccsen az Üllői úton dől el.

Ha már svéd ellenfelet sodort a sors a Fradi útjába, a zöld-fehérek emlékezetes párharcokat vívtak az északiakkal. Az 1974–1975-ös KEK-menetelés során Nyilasi Tiborék a négy közé jutásért idegenben bravúrosan győztek 3–1-re a Malmö ellen, az itthoni 1–1 annyiban volt váratlan, hogy nem nyert a Ferencváros. Ugyancsak a KEK-ben, az első fordulóban 1978 szeptemberében találkozott svéd csapattal, a Kalmar elleni 2–0-s Üllői úti győzelem után az idegenbeli 2–2 is elég volt a második körbe kerüléshez. Van azonban kellemetlen emlék is: az 1995-ös BL-főtáblás szereplés után egy évvel az FTC az IFK Göteborggal szemben bukott el a selejtezőben. A kinti 3–0-s zakó gyakorlatilag megpecsételte a magyar bajnok sorsát, az itthoni 1–1 semmire sem volt elég.

Orosz Pál, az FTC Zrt. igazgatója régebben azt nyilatkozta lapunknak, magyar csapatoktól a nemzetközi porondon a maximális elvárás az Európa-liga csoportkörébe kerülés lehet. Az erőviszonyok felvázolásában segít, hogy a transfermarkt.de szerint a zöld-fehérek játékoskerete értékesebb, mint a svédeké, ugyanakkor ne tagadjuk, az északi stílus nem fekszik a magyar együtteseknek – már ha a mai erőviszonyok között van olyan stílus, amelyik a mi csapatainknak fekszik... Ám az is tény, a Szerhij Rebrov edzette csapat tavaly az El-csoportkörbe jutott, s harmadik helyével kimondottan szépen helytállt, továbbá az ukrán szakvezető – a játékosokkal együtt – tisztában van vele, a Fradinál a nemzetközi szereplés az igazi mérce. Ám azt nehéz megjósolni, az egymeccses parti kinek kedvez – azt bizton állíthatjuk, hogy a Fradi-tábor biztatása hiányzik majd.

Lévén a Ferencváros nemzeti ügy, az nso-n a kommentelők egymásnak estek, a fradisták a nem fradistáknak, ám egyöntetű a vélemény, a Djurgarden legyőzhető.

Legyen ez a kiindulási alap, még ha Botka Endrének talán igaza is van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik