THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.09.15 22:49

Keresd a jót! – Thury Gábor jegyzete

A Ferencváros labdarúgócsapata szerdán a Dinamo Zagreb együttesét fogadja a Groupama Arénában a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében. A győztes a playoffba jut, azaz egy oda-vissza vágós párharc választja el a BL-főtáblájától – rosszabb eseteben is biztosan részt vehet az Európa-liga csoportkörében. A tét nagyságát felesleges emlegetni, az igazi sportembert ebben a helyzetben ösztönzi a lehetőség, nem pedig béklyót köt a lábára. Tavaly a horvátok 5–1-es gólkülönbséggel kiebrudalták az FTC-t a BL-ből. Nem az idegenbeli 1–1 volt sokkoló, hanem az itthoni 0–4, a zöld-fehéreknek voltak helyzeteik, de ahogyan Szerhij Rebrov is mondta az itthoni visszavágó után, a Dinamo egészen más sebességgel futballozott.

 
Szerhij Rebrov: Nem a Dinamo Zagreb lesz a legnagyobb ellenfelünk szerdán 
A Dinamo védője szerint erősödött a Fradi, jobb játékosok alkotják 

Azóta eltelt egy év. A Dinamótól nemcsak egyik legjobb játékosa, Dani Olmo távozott a német Leipzighez, hanem áprilisban a koronavírus-járvány miatt a klub által kezdeményezett fizetéscsökkentéssel egyet nem értő Nenad Bjelica edzőtől is megváltak nem kis összegű fájdalomdíj ellenében. Helyét a helyi kötődésű Igor Jovicevic, majd Zoran Mamic foglalta el – és a cél a BL-csoportkör.

Akárcsak a Ferencvárosnál. A Djurgarden (2–0) és a Celtic (2–1) elleni meccs hőse, a két találkozón háromgólos Tokmac Nguen a skótok legyőzése után azt nyilatkozta, a harmadik körben jó lenne elkerülni a Dinamót. Nem jött be az óhaja. Ezt fogjuk fel úgy, mintha az élet is azt akarná, hogy az FTC bebizonyítsa: egy év alatt sikerült behoznia a lemaradást.

Leírni ezt könnyebb, mint valóra váltani. Amikor a Ferencváros 1995-ben bejutott a BL csoportkörébe, a selejtezőben a belga Anderlechten kellett túljutnia. A kinti 1–0-s győzelmet követően az itthoni 1–1 a 16 csapatos mezőnybe kerülést jelentette. Manapság más idők járnak: a nemzetközi labdarúgásban elfoglalt helyünkből is fakadóan a Dinamo harmadik körös legyőzése sem lenne elegendő a csoportszerepléshez, az FTC-re még várna a playoffkör.

Gyakran ostorozzuk a játékosokat, szakvezetőket, hogy nyilatkozataikban rendszeresen azt ismétlik, a csapat csak a következő mérkőzésre összpontosít. Nos, a horvátok elleni találkozó most tényleg ilyen: a jót kell benne meglátni. Győzelem esetén már tényleg csak egy lépés a BL, a kiesés pedig még mindig nyitva hagy egy kiskaput az Európa-liga rájátszásában, hogy a zöld-fehérek a tavalyihoz hasonlóan a másik európai kupasorozatban ott legyenek a főtáblán.

2020.09.23 23:20:36

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

2020.09.23 20:34:04

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Ez tehát a külön(leges) tét a szokásos presztízs mellett.

2020.09.23 18:01:32

Bajnokok Ligája BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Két góllal is vezetett már a magyar bajnok, de fordítottak a norvégok, ám sem adta fel a Ferencváros.

2020.09.23 13:52:09

Bajnokok Ligája P. K.

KEZDÉS: 21.00. A norvégok védekezésben éppen Tokmac Nguen oldalán tűnnek a leggyengébbnek!