Katasztrofális vereség és bíró - lapvélemények a Bayern-Barcáról

Vágólapra másolva!
2013.04.23. 23:11
null
Kassai Viktor ítéleteit alighanem sokan fogják még vitatni (Fotó: Reuters)
Németország eksztázisban ünnepli a Bayern München 4–0-s diadalát a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén – a német rekordbajnok elképesztő szezonja kiütéses győzelemmel folytatódott. A spanyol sajtó szerint ez a legszomorúbb Sant Jordi – április 23. a szent napja –, Kassai Viktor pedig már most kap hideget-meleget ítéleteiért. Tegyük hozzá: a Bayern második és harmadik gólja is gyanús volt, a bajorok ugyanakkor két büntetőt is számon kérhetnének – bár a 4–0 után ezt nem teszik...

„A legszomorúbb Sant Jordi" – írja a katalán Sport. „A Barcelona teljesen összeomlott, és gyakorlatilag kiesett a Bajnokok Ligájából – katasztrofális vereség és katasztrofális játékvezetés. A száguldó németek Müller, Gomez és Robben góljaival nyertek 4–0-ra."

A madridi Marca szerint a Bayern fölénye „megkérdőjelezhetetlen volt", Müller pedig „nagyszerű." A lap úgy véli (és ebben nem téved nagyot...), hogy a Barcelonának csodára lesz szüksége a döntőbe jutáshoz. A Marcánál a szakértő, Juan Andújar Oliver az első, a második és a harmadik Bayern-gólt is szabálytalannak látta – az elsőnél Danténél vélt felfedezni szabálytalanságot, a másodikat lesállás előzte meg, a harmadiknál pedig Müller blokkja volt szabálytalan őszerinte. A Barcelona kapuja előtti tizenegyesgyanús szituációknál egy esetben Kassainak ad igazat az ex-játékvezető („Alexis kezezése vétlen volt”), a másiknál viszont úgy vélekedik, büntetőt kellett volna ítélni a müncheniek javára („Lahm kapura tartó lövését Piqué könyöke állította meg, Kassai nem látta a büntetőt érő esetet”.)

A Mundo Deportivo „müncheni katasztrófát" emleget, no meg játékvezetői hibákat – viszont elismeri, hogy a kiváló Bayern egyszerűen elgázolta a Barcelonát, amely borzalmasan futballozott, így nem Kassai ítéletei jelentették a döntő faktort.

„Barcelona, egy korszak vége”, ezzel a főcímmel jelent meg a madridi kiadású As sportnapilap. Internetes kiadásában – amelyen ugyanez a cím virít – a vezető anyag ajánlójában megemlíti, hogy a Bayern az első perctől kezdve az utolsóig fizikailag és taktikailag is a katalánok fölé nőtt. Kiemeli még a magyar játékvezető, Kassai Viktor teljesítményét, akin a németek két meg nem adott büntetőt kérhetnek számon, a barcelonaiak pedig három kapott találat előtti szabálytalanságot. Említést kap, hogy Jordi Alba fegyelmezetlenség miatt kénytelen kihagyni a visszavágót – sárga lapot kapott, amiért a hajrában a labdával arcon dobta Arjen Robbent –, illetve 0–4-ről még egyik csapat sem tudott fordítani az európai kupaporondon. Amellett sem mennek el szó nélkül, hogy Lionel Messi három kilométerrel kevesebbet futott, mint Robben, vagy Franck Ribéry.

Fordítsunk lapot és országot. „GIGANTIKUS!" ünnepel a Bild, míg a Kicker szerint a Bayern lemosta a pályáról a Barcelonát, és tervezheti az utazást Londonba, a BL döntőjére.

SZAVAZÁS

Ön mit gondol Kassai Viktor teljesítményéről a Bayern–Barcelona BL-elődöntőn?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A Bayern elsöpörte a nagyra tartott Barcelonát, és több mint egy lábbal a Wembley-beli finálé kapujában áll. A gyámoltalan és veszélytelen katalánoknak szemernyi esélyük sem volt a borzasztóan erős Bayern ellen, amelynek győzelme teljesen megérdemelt. A Bayern tovább hajt a triplázásra!" – írja a Kicker.

„A Bayern mágikus futballestéje a Barcelona ellen" – örvendezik a Welt, amely szerint a rekordbajnok már a tulajdonképpen a döntőbe jutásnak örülhet. A legvisszafogottabb talán a Spiegel („a legjobb úton halad a Bayern a döntő felé..."), persze így is történelmi diadalt emleget.

A helyi Süddeutsche Zeitung „őrült nap utáni őrült meccsről" ír, célozva Uli Hoeness adócsalási botrányára és Mario Götze megvásárlására.

Ennek az őrületnek (leszámítva a Hoeness-ügyet) alighanem nagyon örülnek Münchenben...

„Tanóra a Barcának és Messinek” – nyit a német Sport1. „Az odavágó gálája szélesre tárta a kaput a Bajnokok Ligája-döntő előtt.” A portál szerint a Bayern München ezzel a különbséggel is teljesen megérdemelten nyert, és a 4–0-t eredményező játékot „alig lehetett elhinni.”

„A Bayern München megmutatta, hogy az európai futball egyik erőközpontja, mivel kíméletlenül szétszedte a Barcelonát a Bajnokok Ligája elődöntőjében – kezdi Phil McNulty, a BBC Sport vezető futballszakírója. – Jupp Heynckes újonnan koronázott német bajnokcsapata elképesztő erővel, intenzitással és kvalitással, nagyszerű teljesítménnyel verte rommá a katalán szupersztárokat, akik lehetetlen feladat előtt állnak.” McNulty szerint Tito Vilanova „kockáztatott, és rajtavesztett” az erőnléti problémákkal küzdő Lionel Messi beállításával – de nem ezen múlt, hanem a Bayern pazar játékán.

„A Bayern lefocizta, lenyomta és taktikailag is szétszedte a Barcelonát – így a Guardian. – A legelképesztőbb, hogy a Bayern még többel is nyerhetett volna.” A meghatározó brit lap online kiadása megalázónak nevezi a Barcelona vereségét: „Egy ennyire kifinomult futballkultúrájú csapat egyszerűen nincs hozzászokva, hogy így lefocizzák.” A Guardian a harmadik gólnál állapítja meg, hogy a gólszerző Arjen Robben hasznot húzott abból, hogy Kassai Viktor nem fújta le Thomas Müller Jordi Alba elleni blokkját.

„Puhány és kiszámítható volt a Barcelona, nem tudott helyzeteket kialakítani, a védelme pedig romokban hevert” – kritizált az Independent. „A Bayern Európa bajnokához méltón futballozott, tudással, bátorsággal és kíméletlenséggel felvértezve” – méltatta ugyanakkor a bajorokat.

Ez a Bayern nemcsak „minden idők legjobb Bayernje” (ahogyan Heynckes fogalmazott), hanem napjaink legjobb csapata is – fogalmaz a francia sportnapilap, a L'Équipe. – Négy évvel a Barcától elszenvedett negyeddöntőbeli vereség (0–4, 1–1) után a bajor klub a legjobb úton halad afelé, hogy elégtételt vegyen. Ez persze eufemizmus a kedd este az Allianz Arenában látottak fényében. A bíráskodást joggal lehet kritizálni, a bajor dominancia azonban megkérdőjelezhetetlen. A fortyogó müncheni katlanban Franck Ribéry és társai váratlanul könnyen semlegesítették Tito Vilanova embereit. Hiába volt meg a szokásos labdabirtoklási mutató (65.7 százalék), a katalánok egy pillanatig sem tudták megingatni a Bayernt.

A Bayern maga a futballvihar. Feltartóztathatatlan, ezt már a Juventus ellen tapasztaltuk – írja tudósításában az olasz La Gazzetta dello Sport. – Az Allianz Arenában most elsöpörte őfelsége Lionel Messit és a Barcelonát, a mai európai labdarúgás első számú viszonyítási pontját is. Futball-leckét kapott a Barcelona, amelynek kevés volt a kilencven perc ahhoz, hogy veszélyt jelentsen a kapura. Nehéz elképzelni, hogy a Camp Nouban a Milan ellen egyszer már fordító katalánok megint képesek lesznek hasonlóra. A Bayern elleni fordításhoz csodára lenne szükség.

Kassai vitatható ítéletei



(Forrás: Sport Tv, youtube.com)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik