Kassai Viktor vezeti a Barca-MU BL-döntőt

Vágólapra másolva!
2011.05.26. 10:18
null
Kassai Viktor szombaton újra dirigál Rooneynak (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
Lesz magyar szereplője a Bajnokok Ligája döntőjének! Immár hivatalossá vált, hogy Kassai Viktor vezeti a szombati Barcelona–Manchester United mérkőzést.

Sejteni lehetett, hogy Kassai Viktornak nagy esélye van rá, hogy ő vezesse a Bajnokok Ligája május 28-i fináléját. A magyar játékvezető mellett az olasz Nicola Rizzolit tartották a legnagyobb esélyesnek, de az UEFA Játékvezetői Bizottságának döntése értelmében Kassai dirigálhat a fináléban.

NÉVJEGY – KASSAI VIKTOR

Születési hely, idő: Tatabánya, 1975. szeptember 10.

Foglalkozása: kereskedelmi vezető

Játékvezetői vizsga helye, ideje: Bicske, 1990. június

Első mérkőzése partjelzőként: Szárliget–Óbarok, 1990. június

Első mérkőzése játékvezetőként: Kecskéd–Vértessomló ifjúsági, 1991. október

Első felnőtt mérkőzése: Ászár–Császár, 1993. április 11.

Országos kerettagság kezdete: 1997. július

Első NB I-es mérkőzése: Zalaegerszeg–BVSC, 1999. március 20.

NB I-es mérkőzéseinek száma: 153

FIFA kerettagság kezdete: 2003. január 1.

Első nemzetközi mérkőzése: Plovdiv–Kelet-Szlovákia, UEFA Regions Cup, 2000. október 24.

Nemzetközi tornák: 2005: U19-es Európa-bajnokság, Észak-Írország

2007: U20-as világbajnokság, Kanada

2008: Európa-bajnokság, Ausztria és Svájc (tartalékként)

2008: olimpia, Peking, ő volt a döntő játékvezetője

2009: U17-es világbajnokság, Nigéria

2010: világbajnokság, Dél-afrikai Köztársaság. A csoportkörben a Brazília–Észak-Korea és az Uruguay–Mexikó találkozókat, a nyolcaddöntőben a Ghána–Egyesült Államok, az elődöntőben a Spanyolország-Németország mérkőzést vezette. (MTI)

A világbajnokságon a német–spanyol elődöntőt vezető Kassai Viktor a nyolcaddöntőben is szerepet kapott a legrangosabb európai kupasorozat mostani kiírásában, akkor az egy évvel korábbi BL-döntő „visszavágóján”, az Inter–Bayern München csúcsrangadón dirigálhatott. Most pedig valóban a BL-döntő jutott neki.

A magyar éljátékvezető munkáját Erős Gábor (39) és Ring György (30) asszisztensek, Fábián Mihály (31) és Bognár Tamás (32) a két kapunál elhelyezkedő játékvezető segítők, Vad II István (31) pedig mint tartalék játékvezető támogatja majd. Az UEFA a mérkőzésre még egy asszisztenst („biztonsági tartalékot”) jelölt Kispál Róbert (41) személyében, így ma reggel hét magyar játékvezető szállt fel a Londonba tartó gépre.

Korábban megírtuk, hogy a Német Labdarúgó-szövetség Kassai Viktort szerette volna bírónak az Uruguay elleni vasárnapi felkészülési meccsre, ám az UEFA arra kérte a magyar szövetséget, ne küldje ki a játékvezetőt. Ebből már következtetni lehetett rá, hogy az UEFA a magyar játékvezetőt kéri meg a finálé levezetésére.

A 35 éves játékvezető minden idők legfiatalabb bírója lesz, aki Bajnokok Ligája-döntőt dirigálhat. Az eddigi csúcsot a jelenleg a Játékvezető Bizottságot vezető Pierluigi Collina tartotta, aki 39 évesen volt „finalista”.

Nem ez az első eset, hogy magyar bíró dirigálja a legrangosabb kupadöntőt. Puhl Sándor személyében 1997-ben, a Juventus–Dortmund mérkőzésen már érte hasonlón megtiszteltetés a magyar játékvezető kart. Korábban pedigPalotai Károly vezethetett még BEK-finálét: 1976-ban a Bayern München–Saint-Étienne, 1981-ben a Liverpool–Real Madrid összecsapást.

KASSAI BL-DÖNTŐJE AZ ÉV LEGNAGYOBB EREDMÉNYE – VÁGNER LÁSZLÓ

 

EDDIG 3 MECCSBŐL 3 GYŐZELEM AZ MU MÉRLEGE KASSAIVAL

A szombati londoni Bajnokok Ligája-döntő vezetésére kijelölt Kassai Viktor szerencsét hozhat a Manchester Unitednak, az angol klubnak ugyanis eddig három mérkőzést vezetett, s mid a hármat megnyerték a „vörös ördögök". A tatabányai játékvezető, aki 35 évével és 260 napjával a BEK/BL történetének legfiatalabb játékvezetője lesz, a Barcelonának még nem vezetett mérkőzést.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik