José Mourinho: Eljött az igazság pillanata

Vágólapra másolva!
2011.03.15. 19:31
null
José Mourinho, a profi (Fotó: Reuters)
Címkék
A spanyol Real Madrid helyzeti előnyben érezheti magát a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai mérkőzésén, hiszen az első találkozón a francia Lyon vendégeként 1–1-es döntetlent ért el. A hazai visszavágó előtt mindenki azzal van elfoglalva, hogy Cristiano Ronaldo pályára tud-e lépni – a középpályás kisebb sérülés miatt kihagyta a legutóbbi bajnokit –, míg José Mourinhónak arra a francia oldalról érkező felvetésre is reagálnia kellett, hogy az idegenben elért döntetlen és szerzett gól tudatában otthon vajon a védekezésre és a továbbjutásukat jelentő, gól nélküli döntetlenre koncentrálnak-e, feladva gyors kontrákra építő alaptaktikájukat.

„Még nem tudom, tudja-e vállalni a játékot vagy sem – utalt Cristiano Ronaldóra a trénerként dolgozó honfitárs, José Mourinho a keddi sajtótájékoztatón. – Ezt csak az utolsó edzés után döntjük el. Nem vagyok orvos, nem vagyok játékos, így rá vagyok utalva az ő véleményükre, mindenekelőtt az orvosi csapatéra. Az utolsó benyomások lesznek majd a döntőek. Pedig nagyon nem szeretem az utolsó pillanatra hagyni ezeket a fontos kérdéseket, úgy vagyok vele, jobb ezeket már a mérkőzés előtti napon letisztázni. Nincs semmi rejtegetnivalónk, ha tud, természetesen játszik, de ezzel várjunk még egy kicsit.”

Cristiano Ronaldo együtt edzett társaival (Fotó: Reuters)
Cristiano Ronaldo együtt edzett társaival (Fotó: Reuters)

Mourinho utalt Cristiano Ronaldo edzésmunkájára is, amelyben semmi kivetnivalót nem talált – mármint egészségileg –, de a döntés jelen helyzetben nem csak az ő kezében van. A Real Madrid rossz periódusának azonban véget vethet, legalábbis ami BL egyenes kieséses szakaszára vonatkozik az elmúlt esztendőkben. Mourinho mellett egy évvel ezelőtt ez is döntő érv volt, hiszen míg a spanyol nagycsapat az elmúlt hat kiírásban egyszer sem jutott tovább az egyenes kiesés szakasz első lépcsőfokán, addig a portugál tréner a hazai bajnokságok mellett a nemzetközi porondon is ért el sikereket. Speciel az előző kiírásban Madridban vezette végső győzelemre az olasz Internazionalét.

„Mindenkinek együtt kell élnie a múltjával, annak pozitív és negatív emlékeivel. Azonban a múlt most nem számít. Én általában jó eredményeket tudtam elérni a BL-ben, játszhattam csapataimmal döntőket és elődöntőket. Most azonban egyikből sem vonhatunk le következtetéseket a jelenre. Ezek a mérkőzések mindig egyediek. A továbbjutás is teljesen nyílt, bár a kezdő sípszó előtt valóban van egy kicsinyke előnyünk.”

Mourinho cinikusan utalt a Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas véleményére, aki azt találta mondani: a Real Madrid 0–0-ra játszik majd a visszavágón.

„Aulas biztos benne, hogy null nullra játszunk. Talán igaza van, döntetlenre játszunk, és vigyázunk Casillas kapujának érintetlenségére.”

Az idegenbeli gól a Real Madrid továbbjutását jelentené, de az utóbbi években mumusnak bizonyuló Lyon ellen alighanem öngyilkos taktika lenne a Bernabéuban 0–0-ra játszani. Ezt a francia klubelnök sem gondolhatta komolyan, de az ilyen „beszólások” mindig jól jönnek a sorok megzavarására és a figyelem elterelésére. José Mourinho történelmet akar írni a Real Madriddal is, a portugál szakember ezért úgy véli: az egyik legfontosabb mérkőzés vár rájuk.

SZAVAZÁS

A Real Madrid–Lyon BL-nyolcaddöntő visszavágó 1–1-ről indul. Ön szerint melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Ez pszichológiailag nagyon fontos állomása az egyenes kieséses szakasznak, mert ha sikerül továbbjutnia egy csapatnak, megnő a játékosok önbizalma, és a szurkolók már a döntőről álmodnak. Az e mérkőzésen aratott siker az alapja ennek.”

Mourinho dicsérte a Lyont mint csapatot, amelynek kiváló játékosai vannak – név szerint is kiemelte az első találkozót sérülés miatt még kihagyó Lisandrót, aki viszont ismét harcra kész –, ezért számít a madridi szurkolók támogatására.

„Azt hiszem, a szurkolóknak is »játszaniuk« kell. Amikor idegenben lépünk fel, mindig tizenkét ellenféllel találjuk szembe magunkat. Milánóban, Auxerre-ben, Lyonban… A BL-ben ez teljesen normális. Ezzel a nehézséggel is meg kell küzdeni. A Madrid edzőjeként már megismertem Bernabéut, ez egy csendes stadion, ahol udvariasan megtapsolják a csapatot, ha jól játszik. Én még nem láttam olyat, hogy a Bernabéuban a közönség is együtt élne a játékkal. Most viszont azt mondom: eljött az igazság pillanata a szurkolók számára, hogy így segítség a játékosokat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik