Jégesőtől verőfényig – a Bayern és a Chelsea idénye, videókkal

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2012.05.19. 11:39
null
A Bayern a Real Madrid ellen nagy sikert ünnepelhetett (Fotó: Action Images – archív)
Címkék
Lépéshibás nyitány, szárnyalás, zuhanás, stagnálás, fordulatszám-növelés, két ezüst – a Bayern München utóbbi tíz hónapja címszavakban. A Chelsea periódusai: virgonc kezdés, aggasztó ősz, viharos tél, virágos (aranyos) tavasz. A döntősök idényét és az égboltot vizsgáljuk.

2011. AUGUSZTUS

München: borult ég.
Hogy lesz ebből hazai BL-döntő májusban? – tárják szét karjukat a Bayern hitetlen hívei a Bundesliga első fordulóját követően. A bajorok 1–0-ra kikapnak az előző idényben kis híján a Bundesliga 2-ig zuhanó Mönchengladbachtól, ami baljós árnyat vet az arcokra a BL-rájátszás előtt. Mert ne feledjük, a németek pótvizsgával indítják az elitszezont, igaz, a Zürich (összesítésben 3–0) nem rágós falat.

BAYERN MÜNCHEN–MÖNCHENGLADBACH 0–1

Eközben Londonban...
...verőfény, néha ködszitálás.

A portói szerződéséből tizenötmillió euróért kivásárolt André-Villas Boasszal a kispadon beindul a Chelsea. Látványos sikerek és Fernando Torres-gól nélkül peregnek a hetek. Olykor döccen a szekér, de fut.

CHELSEA–NORWICH 3–1

2011. NOVEMBER

München: borult ég.
Mi történik itt? A bajnokság elején faképnél hagyott Dortmund az élre áll, és a Mönchengladbach lendülete sem csökken – Jupp Heynckes együttese csupán a harmadik. Manuel Neuer szédületes sorozatának emléke lassan elporlad (1147 perc a vonalon kapott gól nélkül), a lelkesedés mindamellett a BL-csoportköri menetelésre tekintettel nem apad.

BAYERN MÜNCHEN–BORUSSIA DORTMUND 0–1


Eközben Londonban...
...zápor, zivatar, jégeső.

Csak az nem csapja arcon a londoniakat, aki nem elég bátor elhinni, hogy a Chelsea veteránjaival a hírek szerint nem boldoguló André Villas-Boas társulata a „rendező″ ellen játszik. A Blackburn és a Wolverhampton ráfázik gyávaságára, mindenszentek havában ez a két együttes hajt fejet a londoniak előtt (az idény végén kiesnek a Premier League-ből), a többiek jobbára kékre verik. Magyar vonal: a novemberi haláltáncra Köteles László, a Genk kapusa adja meg a jelet, midőn a belgiumi BL-csoportmeccsen kivédi David Luiz büntetőjét (1–1).


2012. FEBRUÁR

München: borult ég.
Sőt a hó végén leszakadni látszik. A Basel a BL nyolcaddöntőjének első felvonásán 1–0-ra legyőzi a Bundesliga-taslik véraláfutásait addig a milliomosligában kozmetikázó Bayernt. A Dortmund négypontos előnye, a Gladbach kitartása, a Schalke előretörése és a müncheniek hazai teszetoszasága együtt csalja elő a kérdést a Kicker szakírójától a Times of India riporterén át a londoni Independent újságírójáig. „Krízisben a Bayern?" – elemeznek egymástól majdnem függetlenül, néhány napos eltéréssel.

BAYERN MÜNCHEN–KAISERSLAUTERN 2–0


Eközben Londonban...
...orkánerejű szél, erős havazás.

Mikor penderíti ki Roman Abramovics tulajdonos André Villas-Boast? – teszik fel a tétlapra a lehetőséget a bukmékerek már a hónap elején. A portugál bőrére február végén is lehet fogadni, ám az odds egyre kisebb. Úgy fest, a Chelsea idényének befellegzett (ötödik hely a Premier League-ben), a menedzser napja pedig leáldozott Angliában. Öt februári mérkőzésük végén csupán egyszer vonulnak le győztesen a pályáról Didier Drogbáék, a Boltont (ismét egy Premiership-kieső...) fektetik két vállra. Négy nappal korábban keserű mézet nyalogatnak, a BL nyolcaddöntőjének nápolyi felvonásán 3–1-es vereséget szenvednek. München, a május 19-i finálé beláthatatlan távolban ragyog – ködfüggöny mögött.

CHELSEA–BOLTON 3–0


2012. MÁRCIUS

München: napsütés.
Nyolc tétmeccsen hét siker (köztük a Basel 7–0-s kiütése) derít mosolyt a bajor arcokra, némelyik ráadásul egészen jól fizet. A Mönchengladbach ellen tizenegyesekkel megnyert mérkőzés például Német Kupa-döntőt ér, a Marseille elleni idegenbeli 2–0 pedig BL-elődöntővel kecsegtet. Harmincegyedikére mindenki elfelejti, hogy a hónap a Leverkusentől elszenvedett 2–0-s vereséggel indult. A listavezető Dortmund előnye három pontra olvad a Bundesligában.

BAYERN MÜNCHEN–BASEL 7–0

Eközben Londonban...
...cunami, majd derült ég.

Az előbbi (a West Bromwich Albion alakját öltve) elsöpri a Chelsea kispadjáról André Villas-Boast – a birminghamiek elleni 0–1 után az addigi pályaedző, Roberto Di Matteo vág neki a romeltakarításnak. Az olasz menedzser gyorsan halad, a tereprendezés felettébb látványos eredményeket szül. A nápolyi 1–3 dacára a Chelsea jut a BL negyeddöntőjébe, az FA-kupában a finálé felé araszol, a hónap végén pedig megtörik a jég, Fernando Torres gólt szerez.

CHELSEA–NAPOLI 4–1

2012. MÁJUS 19.

München: derült ég.
Németországban a Dortmund az úr, a bajnoki arany mellett a Német Kupát is a Borussia nyeri meg. Utóbbi döntőjében, Berlinben Jürgen Klopp csapata éppen a Bayernt tömi ki (5–2). Európa leendő uralkodóját – amely előtt a BL-ben a Real Madrid is meghajolt.

A BAYERN KIVERI A REAL MADRIDOT A BL-BŐL

Eközben Londonban...
...derült ég.

A Premier League hatodikja, az FA-kupa győztese, Európa leendő uralkodója Münchenben a BL-fináléra készül. Félni nincs oka. A Camp Nou poklát is megúszta kisebb égési sebekkel.

A CHELSEA MEGNYERI AZ FA-KUPÁT


C-L footyroom.com by footyroom

A CHELSEA KIVERI A BARCELONÁT A BL-BŐL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik