Játékossors: a legdrágábbak – de vajon megérik-e a pénzüket?

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.08.06. 20:08
null
Kepa az idény végére kiszorult a Chelsea kapujából (Fotó: AFP)
Most, hogy véget ért az összes topligás bajnokság, megnéztük, hogy csapatrészenként a világ jelenlegi legdrágábban átigazolt labdarúgói milyen teljesítményt nyújtottak a mögöttünk hagyott bajnoki idényben. Megérik a pénzüket a drágaságok?

KAPUS: Kepa Arrizabalaga
Ár: 80 millió euró

STATISZTIKA
33 meccs
47 kapott gól
8 kapott gól nélküli meccs
55 védés
12 felszabadítás
79% passzpontosság

Drágaság
2018 nyarán csak egy-két hétig lehetett a világ legdrágább kapusa a Liverpool által 62,5 millió euróért szerződtetett Alisson, mert nem sokkal utána befutott a Chelsea ajánlata Kepáért. A londoni klub 80 milliót fizetett az Athletic Bilbaónak a spanyol válogatottban már debütáló, ám a La Ligában még csak két szezont eltöltő spanyolért. Amennyire megalapozottnak tűnt a Liverpool Alisson-transzfere, ugyanis a Romában már klasszisteljesítményt nyújtott a brazil, annyira látszott kockázatosnak a Chelsea még nagyobb befektetése.

Teljesítmény
Ha megnézzük, kik voltak a világ legdrágább kapusai Kepa előtt, akkor Alissonról és a sokáig csúcstartó Gianluigi Buffonról is elmondható, hogy egyértelműen a világ legjobbjai közé nőttek az értük kifizetett rekordösszeg után. Ez az, ami a Chelsea szerzeményéről nem mondható el. Már az első londoni szezonjában is akadtak gondok vele, emlékezetes volt, amikor a tavalyi Ligakupa-döntőben az akkori edző Maurizio Sarri döntését felülbírálva nem jött le a pályáról, hiába akarta az olasz lecserélni a tizenegyespárbaj előtt – amit aztán el is veszítettek a Manchester City ellen... A mostani idényben sem tudta belopni magát a szurkolók szívébe. Ugyan az ősszel volt néhány bravúrja, például a Watford otthonában 2–1-re megnyert bajnokin, amikor a 97. percben óriási védéssel hárította Ben Foster bal alsóba tartó fejesét. De összességében bizonytalan volt és rengeteg kritikát kapott, aminek eredménye az lett, hogy még a járvány kitörése előtt Frank Lampard egy időre ki is tette a kezdőből. Utána ugyan visszakerült a csapatba, de az utolsó előtti fordulóban öt gólt kapott a már bajnok Liverpooltól az Anfielden, és ezután a Wolverhampton elleni nagy téttel bíró, a BL-szereplés miatt kulcsfontosságú szezonzáróra újra a kispadra ültette őt Lampard, aki inkább Willy Caballeróban bízott. A hírek szerint ezzel el is dőlt Kepa sorsa, a nyáron eladhatja a Chelsea.

Tény
Az Opta statisztikai adata érzékelteti talán a legjobban, mennyire pocsék szezonja volt Kepának Angliában. A kapura érkező lövések száma alapján kiszámolják, hogy az egyes kapusoknál mennyi a várható gólmennyiség. Kepa 47-szer került vert helyzetbe, ami azt jelenti, hogy 11-gyel több gólt kapott, mint amennyi a számítás szerint egy átlagos Premier League-kapustól elvárható lett volna. Ezzel a spanyol mutatója volt a legrosszabb a teljes mezőnyben.

Róla mondták
„Nem számít, hogy honnan jöttél ehhez a klubhoz, nem fontos, mennyit fizettek érted. A teljesítmény és az edzéseken elvégzett munka, ez az, ami számít” – mondta Kepáról a Chelsea edzője, Frank Lampard még februárban, miután a Leicester City elleni bajnokira leváltotta őt a kezdőben, és Willy Caballerót tette a helyére. Lampard szerint jól reagált a pedagógia célzatú kritikára a spanyol, így négy kispados bajnoki után visszakerült a kapuba.

VÉDŐ: Harry Maguire
Ár: 87 millió euró

Maguire komoly kritikát kapott Van der Vaarttól (Fotó: AFP)
Maguire komoly kritikát kapott Van der Vaarttól (Fotó: AFP)
STATISZTIKA
38 meccs
1 gól
37 szerelés
157 felszabadítás
240 megnyert párharc
128 elveszített párharc

Drágaság
Már a 2018-as világbajnokság után szerette volna szerződtetni a Manchester United Harry Maguire-t, aki az oroszországi torna egyik meglepetésembere volt, ám akkor nem tudtak dűlőre jutni a Leicester Cityvel a vételárról. Egy évvel később, azaz tavaly nyáron aztán 87 millió eurós ajánlattal kopogtatott az MU a 2016-os angol bajnok ajtaján, és ennek már nem lehetett ellenállni. Maguire a világ legdrágább védőjeként igazolt a Manchester Unitedhez, amivel Virgil van Dijk liverpooli rekordját (84,65 millió) írta felül. Sokan megdöbbentek az összegen, ugyanis a 27 éves védőt még a Premier League-en belül sem sorolták a szűken vett legjobbak közé.

Teljesítmény
„Be kell vinni az egyik vezetőségi szobába, és nem szabad kiengedni addig, amíg alá nem ír!” – jelentette ki a Manchester United korábbi legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson a Maguire-ügylettel kapcsolatban még mielőtt megszületett volna az egyesség. Tehát nemcsak az átigazolási díjból látszott, hogy sokat vártak tőle az Old Traffordon, és többé-kevésbé meg is felelt az elvárásoknak. Ennek a legszembetűnőbb jele az volt, hogy januárban, Ashley Young távozása után őt nevezte ki csapatkapitánynak Ole-Gunnar Solskjaer edző, mindössze fél évvel a klubhoz érkezése után. Sok statisztikai mutatóban hasonló vagy jobb teljesítményt nyújtott a PL-ben etalonnak számító középhátvédnél, Virgil van Dijknál. Például többet szerelt nála, többet blokkolt, több labdaszerzése volt, és neki nem volt gólhoz vezető hibája a Liverpool holland sztárjával ellentétben. Egyetlen gólját a Chelsea ellen megnyert rangadón fejelte, és fontos szerepe volt abban, hogy a United újra a dobogón végzett a bajnokságban a tavalyi hatodik hely után. Bár így sem győzött meg teljesen mindenkit a teljesítményével, lásd „Róla mondták” blokkunkat...

Tény
Első szezonjában máris olyat tett Harry Maguire az Old Traffordon, ami 25 éve senkinek sem sikerült a Manchester United mezében. A szezon mind a 38 bajnokiján kezdőként lépett pályára a vörös ördögöknél, ilyesmire pedig a mezőnyjátékosok közül legutóbb Gary Pallister volt képes az 1994–1995-ös idényben. Egyébként Maguire nemcsak kezdő volt az összes meccsen, hanem mindet végig is játszotta, ami a kapus David de Geán kívül egyedül neki adatott meg.

Róla mondták
„Minden nap, amikor hazamegy, azt mondja a feleségének: »Mindent elrontok, de rengeteget keresek, ezek tényleg azt hiszik, hogy jó vagyok.« Szerintem csak nevet mindenkin. Ha ő ennyi pénzt ér, akkor Virgil van Dijk 300 millió fontba kerül. A vasárnapi amatőr csapattársaim között könnyen találnék három játékost, aki meg tudja csinálni azt, amit ő, és ezt teljesen komolyan gondolom” – kritizálta Maguire-t a korábbi 109-szeres holland válogatott Rafael van der Vaart a szezon hajrájában.

KÖZÉPPÁLYÁS: Philippe Coutinho
Ár: 145 millió euró

Coutinhót nem marasztalják Münchenben (Fotó: AFP)
Coutinhót nem marasztalják Münchenben (Fotó: AFP)
STATISZTIKA
23 meccs
8 gól
6 gólpassz
30 kulcspassz
801 passz
84% passzpontosság

Drágaság
Akkor lett a világ második legdrágább játékosa és egyben a legdrágább középpályás, amikor hosszas huzavona után a Barcelona 145 millió euróért megvette a Liverpooltól 2018 januárjában. „Igazán nagy trófeákat szeretnék nyerni, ez volt az egyik oka annak, hogy a Barcelonához szerződtem” – mondta akkor Coutinho. Nos, azóta a Liverpool tavaly megnyerte a Bajnokok Ligáját, idén pedig 30 év után először a Premier League-et, ellenben az ő pályafutása nem várt fordulatot vett, hiszen mindössze másfél év után mennie kellett a Nou Campból.

Teljesítmény
Tavaly nyáron a Bayern München egy szezonra vette kölcsön Coutinhót a Barcelonától, és kivásárlási opciót is tartalmazott a megállapodás. Eszerint a bajoroknak lehetőségük lett volna 120 millió euróért végleg megszerezni a brazil középpályást, ám sokat elmond a szezonban nyújtott teljesítményéről, hogy egy pillanatra sem gondolta senki komolyan Münchenben, hogy ez meg is fog történni. Végül nem is élt a Bayern az opcióval, inkább megvette 45 millióért Leroy Sanét a Manchester Citytől. Az már a pandémia miatt szétcsúszott szezon furcsasága, hogy az is kiderült, a német tízesben játszik majd, miközben a Bajnokok Ligája augusztusi befejezéség még Coutinho szerepel az ikonikus számú mezben. A brazil bőven megkapta a lehetőséget, az ősszel Niko Kovac edzőnél stabil kezdő volt, és bár volt egy-két jó meccse, nem tudott igazi vezérré válni. Az edzőváltás után Hansi Flick is bizalmat szavazott neki, és a Werder Bremen ellen végre megmutatta, mire képes: a 6–1-re megnyert bajnokin mesterhármast szerzett és kiosztott két gólpasszt. Ezt azonban nem tudta megismételni, és a Flick vezetésével új erőre kapó Thomas Müller került helyette a reflektorfénybe. A járványidőszak után pedig bokasérülése miatt nem játszhatott, csak az utolsó fordulóban tért vissza a pályára csereként, de vállalta, hogy marad a BL-szezon végéig.

Tény
Szeptemberben a Köln ellen szerezte az első gólját a Bundesligában Coutinho, amivel rögtön olyan bravúrt hajtott végre, amit csak kevesen mondhatnak el magunkról. Szám szerint vele együtt öten. A brazil lett ugyanis az ötödik labdarúgó, aki a négy legnagyobb bajnokság mindegyikében betalált a kapuba: a Serie A-ban az Inter, a Premier League-ben a Liverpool, a La Ligában az Espanyol és a Barcelona, a Bundesligában pedig a Bayern mezében volt eredményes. Ezzel Obafemi Martinshoz, Kevin-Prince Boatenghez, Jonathan de Guzmanhoz és Bojan Krkichez csatlakozott.

Róla mondták
„Fáj látni, ami Coutinhóval történik. Nagyon jó játékos, tehetséges futballista, de a Bayernnél egy kicsit peches volt. Remélem, hogy gyorsan rendbe jön a lába és még segíteni fog a csapatnak a szezon döntő fontosságú szakaszában” – nyilatkozta Coutinhóval kapcsolatban a Bayern München korábbi brazil legendája, Giovane Elber.

TÁMADÓ: Neymar
Ár: 222 millió euró

Neymarnak leginkább a sérülésekkel lehet gondja (Fotó: AFP)
Neymarnak leginkább a sérülésekkel lehet gondja (Fotó: AFP)
STATISZTIKA
15 meccs
13 gól
6 gólpassz
39 kulcspasssz
71 kapura lövés
90 sikeres csel

Drágaság
2017-ben hiába volt a világ egyik legjobb labdarúgója Neymar, a Barcelonánál eszébe sem jutott senkinek, hogy elveszíthetik, hiszen az élő szerződésébe olyan kivásárlási árat rögzítettek, ami több mint a duplája volt az akkori világcsúcsnak. Aztán 2017. augusztus 3-án kicsit minden megváltozott a futballban: aznap bejelentették, hogy a PSG kifizette a hihetetlen, 222 millió eurós kivásárlási árat Neymarért, így a Barcelonának nem volt beleszólása abba, hogy a brazil Párizsba költözik.

Teljesítmény
Az elmúlt három évben sok víz lefolyt a Dunán, Neymar például alaposan megbánta, hogy Lionel Messi árnyékából kilépve Franciaországba igazolt. Senki sem járt jól: a PSG-nek egy halom pénzébe került, de Neymarral sem tudott előrébb lépni, a játékos egy jóval gyengébb bajnokságban veszített a presztízséből, a Barcelona pedig az addigi sikereit biztosító támadótriója megbomlásával egyre mélyülő válságba sodródott. Tavaly nyáron Neymar mindent elkövetett, hogy visszacsinálja a dolgot, de a PSG nem engedte vissza Barcelonába, így benne ragadt egy rémálomszerű helyzetben. Kinyilvánította, hogy nem akar többé Párizsban futballozni, mégis maradnia kellett, és ezt a szurkolók sem viselték jól. Amíg nem került pont a távozása körüli hisztéria végére, Thomas Tuchel edző nem is állíthatta be a csapatba, így csak szeptember közepén játszott először a szezonban, és a Strasbourg elleni bajnokin kifütyülték saját csapata drukkerei. Neymar győztes góllal válaszolt, majd egy héttel később a Lyon ellen ismételt. Ha játszott, szokás szerint hozta a Ligue 1-ban tőle elvárható gólmennyiséget, de a szezon eleji kihagyás után még kétszer sérültet jelentett, így az eltiltásokkal együtt összesen 12 bajnokit hagyott ki, noha a francia élvonalban eleve csak 27 fordulót rendeztek meg a járvány miatt, hiszen ez volt az egyetlen topliga, amely a koronavírus-járvány után nem folytatódott.

Tény
Neymar lényegében azt csinál a védőkkel a Ligue 1-ban, amit csak akar. Ebben a szezonban 90 sikeres cselt mutatott be, amivel a liga legjobban cselező játékosa volt. Bár PSG-s időszaka alatt mindössze 52 bajnokin lépett pályára a lehetséges 103-ból, 307 cselével így is messze a legjobb (56-tal előzi meg a másodikat) az érkezése óta eltelt időszakban.

Róla mondták
„Neymar elképesztően érzékeny, és sajnos túl sok minden befolyásolja a hangulatát. Tulajdonképpen olyan érzékeny, mint egy gyerek. De ő már régen nem kisfiú, hanem egy felnőtt férfi, ki kell állnia magáért!” – állapította meg korábbi csapattársa, Dani Alves, miután az ősszel rengeteget kritizálták Párizsban Neymart azért, mert tavaly nyáron vissza akart térni Barcelonába.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik