Három stadiont tölt meg a Real-Atlético BL-döntő

Munkácsy András (Madrid)Munkácsy András (Madrid)
Vágólapra másolva!
2014.05.22. 20:09
null
Akik még a sorban reménykedhetnek az ingyenjegyekért, és a szerencsések (jobbra), akik már a kezükben forgathatják
Madrid, a futball fővárosa – hirdeti büszkén a helyi önkormányzat, amelynek két büszkesége, a Real és az Atlético szombat este a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében csap össze. Apró szépséghiba, hogy a mérkőzést egy fővárossal arrébb, Lisszabonban rendezik meg. A Fény Stadionjában, az Estádio da Luzban hatvanötezren szurkolhatnak majd a két csapatnak, a belépőknek azonban csak alig valamivel több mint a felével rendelkezhetett a két klub, a többit az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) más csatornákon értékesítette. Szombat este a telt ház azonban nemcsak a portugál a fővárosban, hanem a két madridi stadionban is garantált.

 

A Santiago Bernabéuban (a Real szentélyében) nyolcvanezren, a Vicente Calderónban (az Atlético otthonában) ötvenezren követhetik óriáskivetítőn a lisszaboni mérkőzést. A belépők mindkét stadionban szempillantás alatt elfogytak, főleg úgy, hogy a királyiak még pénzt sem kértek a szurkolóiktól, és az Atlético is csak a bérlettel vagy tagsági kártyával nem rendelkező „halandóktól" kért öt eurót (mintegy ezerötszáz forintot). Aki nem volt elég gyors, ennél persze sokkal többet is fizethet: a feketepiacon élénk a kínálat „ingyenjegyekből"...

Az impozáns Postapalota a Cibeles téren található,
de a díszítését tekintve klubsemleges
Az impozáns Postapalota a Cibeles téren található, de a díszítését tekintve klubsemleges

S minthogy Madridban minden sarkon van egy bár, és minden bárban legalább egy televízió, a stadionokból kiszorulóknak sem kell búsulniuk, sőt ők a stadionbéli társaikkal ellentétben fogyaszthatnak alkoholt, és nem lesznek elválasztva az ellenfél szurkolóitól sem.

Nem lesznek kevesen, akik egészen Lisszabonig utaznak, hogy testközelből élhessék át a szombati esti eufóriát. Ők vagy egyénileg mennek (ez autópályán több mint hatszáz kilométer, nagyjából hat óra autózás), vagy az erre a hétvégére különleges ajánlatokat hirdető spanyol légi- vagy vasúttársaság, esetleg a legnagyobb spanyol autóbusz-társaság szolgáltatásait veszik igénybe. Akik a gondviselés kegyéből – valamint pénztárcájuk és bankszámlájuk erre lehetőséget adott – magára a mérkőzésre is tudtak belépőt szerezni, még szervezettebben kelhetnek útra. A nemzeti vasúttársaság mindkét szurkolócsoportnak különvonatot indít, és a felelősök még arra is figyeltek, hogy a blancók és a piros-fehérek fanatikusai mind Madridban, mind Lisszabonban más és más vasútállomásról induljanak és érkezzenek. A vonatok néhány órával a kezdőrúgás előtt érnek a portugál fővárosba, és éjjel egy óra körül már indulnak is vissza.

A Real a Cibelesnél ünnepelhet(ne)
A Real a Cibelesnél ünnepelhet(ne)

Aki az autóbuszt választja, két kategóriában válthat menetjegyet: hagyományos buszra vagy harmincfős luxusjáratra, utóbbin korlátlan italfogyasztással. Az igazán kényelmes megoldást keresők pedig repülővel utazhatnak, őket alig egy óra repülés után a lisszaboni reptérről autóbusz viszi egyenesen a stadionhoz, majd vissza. Tájékoztató jellegű árak: a Real Madrid fanatikusainak autóbusszal 65 euró (mintegy 20 ezer forint), vonattal 150 euró (45 ezer forint), repülővel 395 euró (120 ezer forint) a kirándulás költsége – plusz a meccsbelépő.

A Real Madrid nemcsak nagy, roppant figyelmes klub is. Nemcsak kér, hanem ad is, méghozzá bőven. Eljuttatottak ugyanis a szurkolóikhoz egy tájékoztató levelet, amiben minden szóba jöhető tudnivalót leírtak. A közlekedésről Lisszabonig, illetve már a portugál fővárosban, de a stadionba való beléptetés pontos menetéről sem feledkeztek meg, illetve megannyi más, hasonlóan hasznos dologról tájékoztatták drukkereiket.

A két klubnak egymással és a városvezetőkkel is egyeztetnie kellett az ünneplés forgatókönyvét. Külön megfontolást érdemelt, hogy Spanyolországban is a mérkőzés másnapján tartják az Európai Parlament képviselőinek választását, amit nem feltétlenül lehet összeegyeztetni egy hét országra szóló mulatsággal a város utcáin. A megállapodás szerint a Real Madrid – győzelme esetén – még szombat éjjel visszatér Madridba, ahol a Bernabéu Stadion és a Cibeles tér között ünnepel a drukkerekkel (a kettő közti mintegy négy kilométert egy széles út köti össze), a választások miatt legkésőbb hajnali fél ötig.

Az Atlético a Neptunónál
Az Atlético a Neptunónál

Vasárnap este, a szavazókörök zárása után a játékosokat szállító busz a valdebebasi edzőközpontból indul ismét. Előbb a város szívébe, a Puerta del Solhoz hajt, ahol az önkormányzati elöljárók adnak fogadást a csapat tiszteletére, és a terv szerint a játékosok ezúttal nem köszöntik az erkélyről az ünneplő tömeget. Innen a Bernabéuba mennek, ahol végre hivatalos kötöttségek nélkül ünnepelhetnek a szurkolókkal.

Az Atlético hívei hagyományosan egy másik téren, a Neptunón buliznak a nagy győzelmek után, így volt például a bajnoki siker éjszakáján is. Szombatról vasárnap virradóra azonban ők sem maradhatnak fél ötnél tovább az utcákon, így aztán – a klubok, a város és a választási bizottság megegyezése értelmében – hétfőig kell várniuk, hogy a kedvenceikkel a tengeristen, Neptunus lábai előtt találkozhassanak, és pezsgőt bonthassanak a piros-fehérek első BL-győzelme után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik