Gattuso a földet verte, a Tottenham a Milant

Vágólapra másolva!
2011.02.15. 20:36
null
Íme, a Van der Vaarttal csatázó Gattuso (jobbra) – amikor még a játékkal törődött (Fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén a Tottenham végig lendületesen futballozott az AC Milan vendégeként. A hazaiak inkább csak erőlködtek – bár Yepes révén volt két hatalmas helyzetük –, míg a vendégek egy kontra végén Peter Crouch góljával megnyerték a találkozót.
A Tottenham a csoportkörben a Milan városi riválisával, az Interrel is szembekerült, és a fekete-kékeket egy ponttal megelőzve megnyerte az A jelű kvartett küzdelmeit. A két együttes meccsein mindig a házigazda győzött: az Inter 4–3-ra, a Tottenham 3–1-re. A londoniaknál mindkét meccsen főszerepet játszott Gareth Bale (Milánóban három gólt szerzett, hazai pályán pedig két gólpasszt adott), aki most sérülés miatt nem utazott el Olaszországba. A Milannál sérülés miatt Andrea Pirlo, Massimo Ambrosini, Gianluca Zambrotta, Filippo Inzaghi, Kevin-Prince Boateng és a BL-selejtezőjében a Sampdoria színeiben már pályára lépő – ilyenformán nem „játékképes" – Antonio Cassano sem volt bevethető.

Érdekesség, hogy nem telt ház előtt kezdődött a találkozó, 75 ezer jegyet adtak el (a 80 ezerből), melyből több mint négyezret az angolok vettek meg.

A Tottenham lendületesen kezdett, Aaron Lennon révén rögtön kiharcoltak egy szögletet a vendégek, amiből viszont nem alakult ki gólhelyzet. Az első szöglet után az első lövést is a vendégek mutatták be – igaz, Peter Crouch kísérletét könnyedén fogta Christian Abbiati.

REAKCIÓK

„Jó érzés volt ezen a mérkőzésen játszani, azt gondolom, megérdemeltük a győzelmet. Férfiasan védekeztünk és helyzeteket dolgoztunk ki, remek eredmény ez számunkra. A munkát ugyanakkor még nem végeztük el, mert nagyszerű ellenféllel nézünk szembe, de tele vagyunk önbizalommal, és érezzük, a White Hart Lane-en bárkit le tudunk győzni” – mondta a meccset követően a találkozót eldöntő Peter Crouch.

Harry Redknapp, a „sarkantyúsok” menedzsere is alig győzte dicsérni csapatát a lefújást követően.

„Remek formát mutattunk, nehéz lenne egy embert kiemelni, Sandro, Pienaar, Dawson, Gomes… és folytathatnám a sort, mind nagyszerűen játszottak. A szünetben azt mondtam a fiúknak, hogy amikor csak tudjuk, tegyük Lennonnak a labdát, mert az este folyamán szétszedte a Milan bal oldali védekezését. És a gólnál is fantasztikusat alakított. Nagyszerű este ez a szurkolóinknak, nagyszerű este a Tottenhamnek” – mondta a menedzser, hozzátéve: szerinte jó előjel számukra, hogy a milanosok elveszítették a fejüket a mérkőzés végére.

Tíz perc elteltével egyértelműen az angolok játszottak fölényben, főleg a már említett Lennon volt elemében a jobb szélen, de Rafael van der Vaartnak is volt egy említést érdemlő megmozdulása – lapos lövése nem okozott gondot Abbiatinak.

A kapus aligha gondolta volna, hogy ez az utolsó előtti megmozdulása a meccsen, a 18. percben ugyanis egy beadásnál fejsérülést szenvedett, ami után le kellett cserélni – Marco Amelia váltotta.

A Milan-szurkolóknak húsz percet kellett várniuk arra, hogy kedvenceik eljussanak az ellenfél kapujáig: Zlatan Ibrahimovic középre lőtt labdájánál Gomes kivetődve mentett.

A kezdeti lendületes – elsősorban szélen vezetett – akciók után visszavett a tempóból a Tottenham, kiegyenlítődött a labdabirtoklás, főleg a pálya közepén labdázgattak a csapatok.

A félidő hajrája azonban ismét a vendégeké volt. Előbb Lennon adott be jobbról (nem volt érkező ember), majd Van der Vaart lőtt középről, de Amelia fölé tolta a labdát. Érdekes, hogy Bale hiányában teljesen a jobb oldalra helyezte a hangsúlyt a Tottenham, az angolok bal szárnya veszélytelennek tűnt a gól nélküli első félidőben.

A második játékrészt is a Tottenham kezdte aktívabban, Van der Vaart a tizenhatos előterében átvette a labdát, majd fordulatból bravúros mozdulattal próbált kapura emelni – három Milan-védővel szemben –, de mellé szállt a labda.

Ezúttal a Milan válaszára sem kellett sokáig várni: Yepes fejesét kellett bravúrral hárítania Gomesnek. A hazaiak pedig a helyzet után is ottragadtak a Tottenham kapuja előtt, köszönhetően többek között a szünetben Clarence Seedorf helyére beálló Alexandre Pato aktivitásának. No meg Yepesnek, aki tíz percen belül másodszor fejelhetett volna gólt, de Gomes ezúttal is nagyot mentett.

A hazaiak a kihagyott helyzetek után egyre feszültebbé váltak, aminek látható jelei is voltak: Flamini páros lábbal csúszott oda Vedran Corlukának (a horvát védő megsérült, le is kellett cserélni), Gattuso a Tottenham kispadjával (meglökte az angolok pályaedzőjét, Joe Jordant), Yepes pedig Gomesszel veszett össze (a védő könyökkel odaszúrt a kapusnak).

A Milan játéka görcsössé vált, nem volt átütőerő a hazaiak támadójátékában. Ráadásul továbbra is nagyon idegesek voltak a hazaiak, Gattuso egy háturól történt becsúszás után sárga lapot kapott, amiért ki kell majd hagynia a márciusi visszavágót. A középpályás az ítélet után ütni-verni kezdte a legkevésbé sem bűnös gyeptéglát – Gattuso reakciója híven tükrözte a Milan-játékosok lelkiállapotát, tehetetlenségét. De igazán dühös csak a 80. percben lehetett a csapatkapitány.

Ekkor ugyanis a mezőny egyik legjobbja, Lennon Ibrahimovic eladott labdájával végignyargalt az üressé váló hazai térfélen, majd az őrizetlenül hagyott Crouch-hoz passzolt, aki a jobb alsóba továbbította a labdát. 0–1

MILAN–TOTTENHAM

A gól teljesen padlóra küldte a Milant, a hazaiak csak a hosszabbítás perceiben tudtak helyzetbe kerülni. Ibrahimovic a kapunak háttal a hálóba húzta ugyan a labdát, de előtte lökött, így nem adták meg a találatot.

A Tottenham így 1–0-ra megnyerte a mérkőzést.

Gattuso a lefújás után sem hazudtolta meg önmagát: odament „verekedni” a Tottenham kispadjához, képtelen volt elfogadni, hogy a Milan vereséget szenvedett, így meglehetősen nehéz helyzetből várhatja a londoni visszavágót.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
AC MILAN (olasz)–TOTTENHAM HOTSPUR (angol) 0–1 (Crouch 80.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik