Feltörekvő fehérorosz csapat lesz a Loki ellenfele

Vágólapra másolva!
2012.07.25. 23:35
null
Ilyen lesz a BATE új stadionja
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában a BATE Boriszov 0–0-s döntetlent játszott a macedón Vardar Szkopje otthonában, így 3–2-es összesítéssel továbbjutott. Magyar szempontból ez azért érdekes, mert a fehérorosz csapat ellenfele a következő fordulóban a magyar bajnok DVSC-Teva lesz. De mit is érdemes tudni a BATE-ról?

A BATE Boriszov nyolcszor – sorozatban hatszor – nyerte meg eddig az 1992-ben életre hívott fehérorosz bajnokságot, ezzel hazája legeredményesebb futballklubjának számít. Az 1973-ban alapított klub ráadásul már nemzetközi szinten is bizonyított.

IDEGENBEN KEZD A LOKI
Az első mérkőzést Fehéroroszágban rendezik augusztus 1-jén, szerdán, magyar idő szerint 19 órakor. A visszavágó egy héttel később lesz Nyíregyházán.

A fehéroroszok eddig kétszer jutottak be a csoportkörbe, először a 2008–2009-es idényben, akkor a Real Madrid, Juventus, Zenit trió mögött három pontot szerezve negyedikként zártak (az olaszok ellen oda-vissza ikszeltek, a Zenit ellen idegenben szereztek pontot).

Tavaly a Videotont kiejtő Sturm Graz ellen vívták ki az újabb hat főtáblás mérkőzés lehetőségét, amelyeken szintén összefutottak egy spanyol és egy olasz nagycsapattal, végül a Barcelona, az AC Milan és a Viktoria Plzen mögött ismét negyedikként zártak – pontot szerezve a csehek elleni idegenbeli és az olaszok elleni minszki mérkőzésen.

A csapat vezetőedzője a 35 éves Viktor Goncsarenko futballistaként is szerepelt a BATE-ban, majd edzőként a fehérorosz csapatban végigjárta a ranglétrát: előbb a tartalékcsapatot irányította, majd másodedzőként tevékenykedett, mígnem 2007-ben az ő kezébe adták az első csapat irányítását.

A BATE-ban több, nemzetközi szinten is elismert futballista játszott korábban: talán a Stuttgartban, az Arsenalban és a Barcelonában is megfordult Aljakszandar Hleb vagy a Milanban és a Sportingban is „munkát vállaló" Vitalij Kutuzov a két legismertebb. A jelenlegi együttesben a fehérorosz válogatott Renan Bressan és Vitalij Rodionov számít igazi húzóembernek. Előbbi a Loki szerencséjére jelenleg a fehérorosz csapat tagja a londoni olimpián, így nem fog játszani a magyar bajnok elleni első meccsen.

A csapat a hazai mérkőzéseit a mindössze 5402 látogató befogadására alkalmas Haradski-stadionban játssza. A BL-selejtező harmadik köréig az UEFA engedélyezi is a csapatnak, hogy itt fogadja riválisait. A 4. kör (ez az utolsó lépcsőfok a főtáblára jutás előtt) és a csoportkör meccseire azonban már máshova kell költöznie az együttesnek.

A BATE így a nagyobb nemzetközi meccseit a minszki Dinamo-stadionban vívja. De már – szlovén kivitelezés mellett – készül az új, minden igényt kielégítő aréna, amelynek nagyon szép látványtervei vannak, s az eredeti tervek alapján idén adják át. Ez a határidő azonban igen kérdéses azt látva, hogy hol tart az építkezés.

És ebben játszik majd a Loki ellen
És ebben játszik majd a Loki ellen

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik