Ez a Dinamo már nem a tavalyi – de minden mellette szól a Fradival szemben

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.08.31. 14:32
A hétfői nyoni sorsoláson eldőlt, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata ismét a Dinamo Zagrebbal csap össze a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. körében – ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt. A Fradi az első két körhöz hasonlóan – a svéd Djurgarden és a skót Celtic után – a harmadikban is a lehető legerősebb csapatot kapta ellenfélül az UEFA-koefficenspontok alapján, viszont abban Boros Miklós, a zágrábiakat az előző körben személyesen is megfigyelő kolozsvári tudósítónk is egyetért, a jelenlegi Dinamo már nem ugyanaz a csapat, mint amelyik tavaly 5–1-es összesítéssel kiütötte a BL-ből a Fradit.

A horvát csapatok közül a leggyakrabban a Dinamóval találkoztak a nemzetközi porondon a magyar csapatok – 1962 óta összesen 18 mérkőzést játszottak a zágrábiak ellen. A mérleg meglehetősen negatív, ugyanis 12 vereség és négy döntetlen mellett csupán kétszer győztek a mieink: 1972-ben, a KK-ban (Közép-európai kupa) a Tatabánya 1–0-ra, 1997-ben, az UEFA-kupában az MTK szintén 1–0-ra (de a visszavágón Illés Béláék is kikaptak 2–0-ra, így nem jutottak tovább). Viszont azóta 11-szer találkozott magyar csapatokkal a Dinamo tétmeccsen, amelyek közül nyolcat megnyert (három iksz mellett). Az elmúlt 23 évben az MTK-t háromszor, a Fradit, a Győrt és a ZTE-t egyszer-egyszer búcsúztatta, utóbbi két csapatot oda-vissza megverte.

MENTÁLIS ERŐ, GYORSASÁG – EZZE GYŐZTEK KOLOZSVÁRON

Kolozsvári kollégánk, Boros Miklós a CFR–Dinamo Zagreb (2–2, 11-esekkel 5–6) meccs tapasztalatai alapján elemezte a horvátok játékát.

„Egyénileg remekül képzett, a támadószekcióban nagyon gyors játékosokból álló csapat benyomását keltette Kolozsváron a Dinamo, amely azonban főként belső védőinek hibái miatt csak hétkörös szétlövésben jutott tovább a román bajnok CFR otthonában.

A zágrábiak főként nagyon direkt, a támadótérfélen egyetlen mélységi passzra épített akciókkal játszották át a CFR középpályás védekezését, hogy aztán Mislav Orsic, Lovro Majer, majd a csereként beálló Lirim Kastrati sebességét kihasználva jusson túl a középhátvédeken. Reakcióidőben is rendre simán megverték az erdélyi futballistákat, mindkét góljukat kapusról kipattanó labdára lecsapva szerezték. Legértékesebb mezőnyjátékosát, a horvát válogatott Bruno Petkovicot csak a CFR első egyenlítése után hozta be Zoran Mamic edző, a többi támadójánál fizikailag erősebb csatárra elsősorban az előrevágott labdák megtartását bízva.

A védősor kevésbé volt acélos, főleg középen. Kévin Théophile-Catherine már a második félidőben piros lapot kapott, amikor büntetőt hozott össze a CFR-nek, de a volt ferencvárosi Emir Dilaver is kissé lefelé lógott ki a horvátoktól. A legmagabiztosabb az emberhátrányban beálló, alig 18 éves Josko Gvardiol volt, aki a döntő 11-est is belőtte a végén. Dominik Livakovic kapus teljesítménye ellentmondásos volt: 1–0-s vezetésnél hárította Ciprian Deac büntetőjét, nem sokkal később azonban csúnyán bevédte Michael Pereira távoli lövését. Az idegei viszont rendben voltak a végén: a szétlövés ötödik körében, Amer Gojak rontása után lábbal védte Catalin Golofca középre küldött labdáját, versenyben tartva csapatát. A mentális erő az egész csapatra jellemző volt, sem a kiállítás, sem a rendes játékidő ráadásnak harmadik percében kapott gól nem fogta meg a zágrábi játékosokat.”

BOROS MIKLÓS

A Ferencvárossal tavaly augusztus 6-án Zágrábban játszott 1–1-es döntetlent a BL-selejtező 3. fordulójában, viszont a budapesti visszavágón 4–0-ra győzött. Az előző idényben a Dinamo a BL csoportkörébe is bejutott, és bár a Manchester City, az Atalanta és a Sahtar mögött csak a 4. lett csoportjában, az Atalantát otthon 4–0-ra megverte, a Sahtarral pedig kétszer is döntetlenre végzett. Tavasszal aztán 15 pontos előnnyel nyerte meg a horvát bajnokságot partnerklubja, a Lokomotiva Zagreb előtt. Sorozatban harmadik, összesen (a jugoszláv bajnoki címekkel együtt) 31. alkalommal.

A Dinamo kerete azonban sokat változott az elmúlt egy évben, és bár a Transfermarkt így is 82.1 millióra teszi az értékét, a Fradi ellen tavaly szereplő játékosok közül a szűrő Nikola Moro 8 millió euróért szerződött a Dinamo Moszkvához, a spanyol támadó, a Fradi ellen mindkét meccsen eredményes Dani Olmo pedig 21 millióért az RB Leipzighez, miközben a nyáron csak 2 millió euróért igazoltak új játékost a zágrábiak. A legnagyobb erősítést nem is egy új szerzemény, hanem a Lokomotivának kölcsönadott és a nyáron visszatérő, koszovói válogatott Lirim Kastrati jelenheti, aki az előző bajnoki idényben 11 gólt és hét gólpasszt jegyzett a másik zágrábi csapatban, amelynél csapattársa volt a Ferencváros nyári szerzeményének, az albán Myrto Uzuninak. (A Fradi a nyáron egyébként a Dinamótól is igazolt játékost a 20 éves Roko Baturina személyében, aki a második keret tagja volt Zágrábban, majd kölcsönadták a szlovén NK Bravónak, az FTC-ben még nem mutatkozott be).

Változás történt a kispadon is a Dinamónál, ugyanis már nem Nenad Bjelica, hanem Zoran Mamic irányítja a csapatot, amely az új idényben úgy nyerte meg az eddigi három bajnoki meccsét, hogy 11 gólt szerzett és csak egyet kapott – legutóbb, vasárnap éppen a Kleinheisler Lászlóval felálló NK Osijeket (Eszék) verte meg 4–1-re. A BL selejtezőjében tíz emberrel játszott 2–2-es döntetlent Kolozsváron, majd 11-esekkel búcsúztatta a CFR-t. A Dinamo legeredményesebb játékosa az előző idényben a 42 tétmérkőzésen 21-szer eredményes szélső, Mislav Orsic, aki jelenleg is tagja a keretnek. A legértékesebbnek a kilencszeres válogatott kapust, a 25 éves Dominik Livakovicot tartják, 12.5 millió euróval, de kiemelkedik a 11 millióra taksált csatár, Bruno Petkovic is.

A múlt, az értékek (a Fradi összértékét 24 millióra teszik) és a Dinamo tavalyi BL-szereplése is mutatja, hogy a horvát csapatot a nemzetközi porondon jóval magasabban jegyzik és jóval esélyesebbnek számít mint a Ferencváros, és bár a Fradi játszhat hazai pályán, a zágrábiak tavaly is Budapesten győztek 4–0-ra. Ellenben ne feledjük: az előző körben legyőzött Celticnek kicsivel még a Dinamónál is nagyobb volt az UEFA-együthatója (34 pont, a Dinamóé 33.5) mégis sikerült idegenben legyőzni – bizonyítva azt az alapvetést, hogy egy meccsen bármi megtörténhet.

Ha a Fradi nyer, akkor valamelyik európai kupában már biztosan csoportkörbe jut, és a BL-selejtező playoffkörében biztosan kiemelt lesz a sorsolásnál. Ha alulmarad a Dinamóval szemben, akkor az Európa-ligában még játszhat a csoportkörért.

CFR–Dinamo 2–2, 11-esekkel: 5–6

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
BAJNOKI ÁG

FERENCVÁROS–Dinamo Zagreb (horvát)
Qarabag (azeri)–Molde FK (norvég)
Omonia Nicosia (ciprusi)–Crvena zvezda (szerb)
FC Midtjylland (dán)–Young Boys (svájci)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Dinamo Breszt (fehérorosz)
NEM BAJNOKI ÁG
PAOK (görög)–Benfica (portugál)
Dinamo Kijev (ukrán)–AZ (holland)
KAA Gent (belga)–Rapid Wien (osztrák)
Az egymeccses párharcokat szeptember 15-én vagy 16-án rendezik meg, az előreírt csapat otthonában.

EMLÉKEZTETŐ – BL-SELEJTEZŐ. 2019–2020
1. MÉRKŐZÉS – AUGUSZTUS 6., KEDD
Dinamo Zagreb (horvát)–FERENCVÁROS 1–1 (Dani Olmo 7., ill. Sigér 60.)
VISSZAVÁGÓ – AUGUSZTUS 13., KEDD
FERENCVÁROS–Dinamo Zagreb (horvát) 0–4
(Ademi 16., B. Petkovic 47., Dani Olmo 55., Gojak 79. )

Petkovic (balra) és társai az idén is esélyesként érkeznek az Üllői útra (Fotó: Török Attila, archív)
Petkovic (balra) és társai az idén is esélyesként érkeznek az Üllői útra (Fotó: Török Attila, archív)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik