nemzetisport.hu 2019.05.17 09:34 Frissítve: 2019.05.17 10:15

Európai Ligák: nem kérnek az UEFA BL-átalakítási tervéből

Az európai országok bajnokságainak jelentős része nem ért egyet azzal a tervvel, amelyet az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) készített az európai kupák átalakítására, „szuperligásítására” – derül ki az Európai Ligák (European Leagues) nevű szervezet vezetőségének minapi varsói ülését összegző közleményéből.

A Bajnokok Ligája-trófea (Fotó: AFP)

 

A csütörtöki lengyelországi tanácskozást követően kiadott közlemény úgy fogalmaz: „Az Európai Ligák továbbra is kitart ama meggyőződése mellett, hogy az európai kupaküzdelmek megreformálásra kidolgozott előterjesztés csak néhány gazdag és nagy befolyással bíró klubnak kedvez, miközben árt a hazai bajnokságoknak, illetve az azokban részt vevő csapatok túlnyomó többségének."

Hozzáteszik: ők olyan reformon dolgoznak, amely sportszakmai és pénzügyi szempontból is fenntartható fejlődést garantál mind az európai kupák, mind a hazai bajnokságok számára, és igényt formálnak arra, hogy az UEFA egyezségre jusson velük, mielőtt dönt változtatásról, sőt azt javasolják, hogy a reform kidolgozását „kezdje a nulláról”.

A kiszivárgott/kiszivárogtatott tervezet szerint az UEFA háromszintű európai ligarendszert tervez bevezetni 2024-től – erről itt olvashatnak.

Az Európai Ligák nevű szervezetet 2005-ben hozták létre, 29 európai ország 35 bajnokságát tömöríti – tagja többek között az angol Premier League, a spanyol La Liga, az olasz Serie A –, ezeken keresztül több mint 950 klub képviseletét vállalja fel. A magyar bajnokság egyelőre nem tagja e szervezetnek, de az MLSZ múlt heti közgyűlése határozott a csatlakozásról.

Az európai kupák átalakításáról már egyeztetett az UEFA-val egy másik szervezet, az Európai Klubszövetség (European Club Association, ECA), amelynek tagjai június 6-7-én rendkívüli közgyűlést tartanak Máltán saját javaslataik kidolgozása érdekében.

A közelmúltban nyomatékosított irányelveik szerint „a több európai futball jó a sportágnak”, nincsenek ellene egy alaposan kidolgozott feljutási-kiesési rendszernek, ám a versenysorozatoknak minden klub számára hozzáférhetőnek kell lennie, továbbá az európai kupák működését össze kell hangolni a nemzeti bajnokságokkal.

A 2008-ban alapított, 54 európai ország 232 klubját – köztük a legnagyobbakat – a soraiban tudó ECA-nak négy magyar tagja van: a Ferencváros, a Mol Vidi, a DVSC és a Bp. Honvéd.

2019.06.19 11:04:03

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A Ludogorec elleni kiesés esetén az Európa-ligában izlandi vagy szlovén ellenfelet kapnak a zöld-fehérek.

2019.06.18 21:52:04

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Előbb vagy utóbb át kell tudni lépni a Ludogorec szintű csapatokon is.

2019.06.18 21:37:26

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

2019.06.18 16:05:27

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A Vidi már bizonyította, a Ludogorec nem verhetetlen, de ettől függetlenül roppant erős, rutinos európai kupacsapat.

2019.06.18 12:40:57

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A magyar bajnok otthon kezdi a bolgár csapat elleni párharcot.