nemzetisport.hu 2019.05.17 09:34 Frissítve: 2019.05.17 10:15

Európai Ligák: nem kérnek az UEFA BL-átalakítási tervéből

Az európai országok bajnokságainak jelentős része nem ért egyet azzal a tervvel, amelyet az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) készített az európai kupák átalakítására, „szuperligásítására” – derül ki az Európai Ligák (European Leagues) nevű szervezet vezetőségének minapi varsói ülését összegző közleményéből.

A Bajnokok Ligája-trófea (Fotó: AFP)

 

A csütörtöki lengyelországi tanácskozást követően kiadott közlemény úgy fogalmaz: „Az Európai Ligák továbbra is kitart ama meggyőződése mellett, hogy az európai kupaküzdelmek megreformálásra kidolgozott előterjesztés csak néhány gazdag és nagy befolyással bíró klubnak kedvez, miközben árt a hazai bajnokságoknak, illetve az azokban részt vevő csapatok túlnyomó többségének."

Hozzáteszik: ők olyan reformon dolgoznak, amely sportszakmai és pénzügyi szempontból is fenntartható fejlődést garantál mind az európai kupák, mind a hazai bajnokságok számára, és igényt formálnak arra, hogy az UEFA egyezségre jusson velük, mielőtt dönt változtatásról, sőt azt javasolják, hogy a reform kidolgozását „kezdje a nulláról”.

A kiszivárgott/kiszivárogtatott tervezet szerint az UEFA háromszintű európai ligarendszert tervez bevezetni 2024-től – erről itt olvashatnak.

Az Európai Ligák nevű szervezetet 2005-ben hozták létre, 29 európai ország 35 bajnokságát tömöríti – tagja többek között az angol Premier League, a spanyol La Liga, az olasz Serie A –, ezeken keresztül több mint 950 klub képviseletét vállalja fel. A magyar bajnokság egyelőre nem tagja e szervezetnek, de az MLSZ múlt heti közgyűlése határozott a csatlakozásról.

Az európai kupák átalakításáról már egyeztetett az UEFA-val egy másik szervezet, az Európai Klubszövetség (European Club Association, ECA), amelynek tagjai június 6-7-én rendkívüli közgyűlést tartanak Máltán saját javaslataik kidolgozása érdekében.

A közelmúltban nyomatékosított irányelveik szerint „a több európai futball jó a sportágnak”, nincsenek ellene egy alaposan kidolgozott feljutási-kiesési rendszernek, ám a versenysorozatoknak minden klub számára hozzáférhetőnek kell lennie, továbbá az európai kupák működését össze kell hangolni a nemzeti bajnokságokkal.

A 2008-ban alapított, 54 európai ország 232 klubját – köztük a legnagyobbakat – a soraiban tudó ECA-nak négy magyar tagja van: a Ferencváros, a Mol Vidi, a DVSC és a Bp. Honvéd.

2020.05.17 16:46:31

Bajnokok Ligája L. PAP ISTVÁN

Tíz gól, 127 ezer néző, a sorozatban ötödik Real-siker – és a mi Öcsink idehaza elhallgatott négy találata.

2020.04.21 10:06:11

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Akkor még ő sem gondolta volna, hogy az Inter-Real Madrid BEK-elődöntő lesz az utolsó, de aztán Solti Dezső felhívta Honti Györgyöt...

2020.04.14 23:13:29

Bajnokok Ligája THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem mehet minden veszendőbe.

2020.03.24 16:44:56

Bajnokok Ligája BORBÉLY LÁSZLÓ

Édesapja is válogatott volt • 16 évesen gólt lőtt a felnőtteknél • Remekelt a salzburgi idényében.

2020.03.11 20:30:48

Bajnokok Ligája MAROSI GERGELY

Klopp csapata a hosszabbításban 2–0-ra vezetett, de Llorente duplázott, Morata pedig a győztes gólt is megszerezte a madridiaknak.