Emberhátrányban kezdett a Juve; Falcao és Mbappé zseniális Európában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.20. 11:55
null
Falcao hihetetlen mennyiségben rúgja a gólokat az európai kupaporondon (Fotó: AFP)
Íme, a Bajnokok Ligája-negyeddöntő szerdai visszavágóinak legemlékezetesebb jelenetei, legérdekesebb statisztikái!

 

BARCELONA–JUVENTUS

• Emberhátrányban kezdtek az olaszok! Daniel Alves keresve sem találhatott volna jobb alkalmat arra, hogy köszöntse a Barcelona kispadján ülő ismerőseit. A katalánokat tavaly – nyolc év után – elhagyó brazil jobbhátvéd a kezdő sípszó előtt néhány másodperccel még a hazai kispadnál tréfálkozott.


• A Juventus ebben a szezonban először állt fel ugyanazzal a kezdőcsapattal két egymást követő Bajnokok Ligája-mérkőzésen.

• Ez volt Lionel Messi 115. fellépése a BL-ben, ezzel beérte Carles Puyolt. A Barcából csak Xavi (151) és Andrés Iniesta (122) lépett pályára többször a legrangosabb európai kupasorozatban.

• Messinek nem mellesleg öt olyan lövése volt szerdán, ami nem találta el a kaput. A BL-ben egy meccsen ennél több rossz próbálkozása csak 2011 szeptemberében a BATE Boriszov ellen volt (6).

• Nemcsak Messinek nem ment a góllövés, hanem csapatának sem. A Barcelona a szerdai találkozót megelőzően sorozatban 20 hazai BL-mérkőzésén szerzett legalább egy gólt. A spanyol együttes legutóbb 2013 májusában a Bayern München ellen maradt gólképtelen odahaza (0–3).

• Ilyen Juve-védelem ellen nem csoda, hogy nem ment a Barcának. A torinói gárda ebben a szezonban tíz BL-meccséből csak kettőn kapott gólt, a legutóbbi öt találkozóján egyaránt nem tudtak betalálni ellenfelei. Gianluigi Buffonnak ez volt a 46. kapott gól nélküli mérkőzése a BL-ben. Csak Iker Casillasnak (54), Edwin van der Sarnak (50) és Petr Cechnek (47) van több.

• A Juventus a harmadik gárda a BL-történelemben, amely első tíz mérkőzésén csupán két gólt kapott az 1995–1996-os Ajax és a 2005–2006-os Arsenal után.

Neymarnál eltört a mécses. A Barca brazil sztárja könnyeivel küzdve ballagott le a pályáról, miután csapata kiesett a BL-ből. A Juve három dél-amerikai játékosa, Dani Alves, Juan Cuadrado és Gonzalo Higuaín sportszerűen megvigasztalta a 25 esztendős brazilt. Sőt, Dani Alves az Instagramon sem feledkezett meg szomorú honfitársáról.


„Szeretlek, testvér” – írta Alves.

"Te amo irmão"

293.1k Likes, 5,603 Comments - DanialvesD2 My Twitter (@danialves23) on Instagram: ""Te amo irmão""


• Ez volt Daniel Alves 141. tétmérkőzése az európai porondon, ezzel beérte Roberto Carlost. A nem európai játékosok közül csak Javier Zanettinek van több meccse (160).

• Ez volt a szezon végén távozó Luis Enrique utolsó meccse a Camp Nouban a Barca vezetőedzőjeként a BL-ben, s egyben az első hazai BL-találkozó, amelyen csapata nem győzött. Az első 15-ön egyaránt a Barca nyert.

• A Juventus tizenkettedik alkalommal játszhat a BEK/BL elődöntőjében, ez holtversenyben rekord az AC Milannal az olasz klubok között.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC BARCELONA (spanyol)–JUVENTUS (olasz) 0–0
Barcelona,Camp Nou, 96290 néző.Vezette:Kuipers (holland)
BARCELONA:Ter Stegen – Sergi Roberto (Mascherano, 78.), Piqué, Umtiti, Jordi Alba – Busquets, Rakitic (Paco Alcácer, 58.), Iniesta – Messi, Luis Suárez, Neymar.Vezetőedző:Luis Enrique
JUVENTUS:Buffon – Dani Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro – Khedira, Pjanic – Cuadrado (Lemina, 84.), Dybala (Barzagli, 75.), Mandzukic – Higuaín (K. Asamoah, 88.). Vezetőedző: Massimiliano Allegri
Továbbjutott: a Juventus, 3–0-s összesítéssel.

MONACO–BORUSSIA DORTMUND

• Ez volt Thomas Tuchel századik tétmérkőzése a BVB kispadján, a mérlege 62 győzelem, 21 döntetlen és 17 vereség a dortmundiakkal.

• A Monaco legutóbbi tizenegy, német klub elleni tétmeccséből nyolcat megnyert, kettőn ikszelt és csak egyszer kapott ki.

Falcao a nemzetközi vizeken érzi leginkább otthonosan magát. A 31 esztendős kolumbiai csatár 50. európai kupameccsén (beleértve a selejtezőket és az európai Szuperkupát) 45. gólját szerezte meg szerdán. A Tigris becenévre hallgató támadó 24 klub ellen lépett pályára a nemzetközi porondon, közülük 22-nek legalább egy gólt lőtt – csak a Sevilla és a Tottenham úszta meg (eddig).


• Ha Falcao nem lenne elég, ott van Kylian Mbappé is a Monacónak. A 18 éves francia válogatott támadó az első játékos, aki első négy, egyenes kieséses szakaszban játszott BL-meccsén egyaránt betalált. Ő lett a legfiatalabb játékos, aki egy BL-negyeddöntős párharc mindkét találkozóján betalált.


Mbappé hét BL-mérkőzésen ötször talált be. Rajta kívül csak Raúlnak sikerült a 19. születésnapja előtt legalább öt gólt szerezni a BL-ben. Mbappé december 20-án tölti be a 19-et...

• A csereként beálló Valere Germainnek 22 másodperc elegendő volt, hogy betaláljon.

• A mostani BL-szezonban a Dortmund góljait 15 játékos szerezte (az öngólokat nem számítva), ami rekord.

• A Monaco története során negyedszer jutott be az elődöntőbe a legrangosabb európai kupasorozatban. Legutóbb 2004-ben járt a legjobb négy között, akkor a döntőben kikapott a Portótól.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
AS MONACO (francia)–BORUSSIA DORTMUND (német) 3–1 (2–0)
Monaco, II. Lajos Stadion, 17 135 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
AS MONACO: Subasic – A. Touré, Glik, Jemerson, B. Mendy – Bernardo Silva (Raggi, 90.), Joao Moutinho, T. Bakayoko, Lemar – Mbappé (Germain, 81.), Falcao (Dirar, 67.). Vezetőedző: Leonardo Jardim
DORTMUND:
Bürki – Piszczek, Papasztathopulosz, Ginter, Raphaël Guerreiro (Pulisic, 72.) – Weigl – Durm (O. Dembélé, 27.), Kagava, Sahin (Schmelzer, a szünetben), Reus – Aubameyang. Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Mbappé (3.), Falcao (17.), Germain (81.), ill. Reus (48.)
Továbbjutott: az AS Monaco, 6–3-as összesítéssel, kettős győzelemmel

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik