Elegánsan lefocizta a Barca a Stuttgartot

Vágólapra másolva!
2010.03.17. 20:35
null
Messi parádés játékkal vezette nyolc közé a Barcát (Fotó: Reuters)
Nagyon sima, 4–0-s sikerrel jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé a címvédő Barcelona. A katalánok Lionel Messi két, valamint Pedro Rodríguez és Bojan Krkic egy-egy góljával múlták fölül a VfB Stuttgartot – nagyon könnyedén.

Az első lövésre csak két percig kellett várni, ekkor Thierry Henry iramodott meg egy labdával a bal oldalon, lövését Jens Lehmann túl könnyedén akarta fogni – a labda kiperdült a kezéből, így egy (teljesen veszélytelen) szöglettel zárta az akciót a Barca. Két perccel később Messi kavargatott a jobb oldalon, laposan középre adott, a befelé húzó Pedro pedig ballal a bal sarok mellé lőtt. A svábok kapcsoltak, és kis híján helyzettel tudtak válaszolni, de Dani Alves éber volt, Pogrebnjak pedig hoppon maradt.

 

A BARCA LEGJOBB GÓLSZERZŐI A BL-BEN
22 Rivaldo 43 meccsen
21 Messi 40 meccsen
20 Kluivert 46 meccsen
19 Luís Enrique 36 meccsen
16 Eto’o 38 meccsen

Az első tíz percet egy (simán fogott) Messi-lövés zárta – élvezetes nyitányt láthattak a drukkerek. A hazaiak hamarosan talpra is ugorhattak: a hiperaktív Messi elindult jobbról, kereste a lövőhelyzetet, aztán mikor megtalálta, 17 méterről védhetetlen gólt zúdított Lehmann kapujának jobb felső sarkába. Kérdés, hogy a stuttgarti védők miért nem tettek többet udvarias díszkíséretnél – viszont a gól parádés volt (1–0, összesítésben 2–1). Ez volt Messi 20. BL-gólja, rajta kívül ezt a határt csak Hernán Crespo (38), Javier Saviola (29) és Claudio López (20) érte el vagy lépte túl az argentin játékosok közül.

A 22. percben iskolajátékkal növelte előnyét a katalán klub – Messi nagyszerű labdát dobott ki balra Tourénak, ő centerezett, az érkező Pedro pedig az üres kapuba talált (2–0, összesítésben 3–1). Nem nagyon találták a labdát a vendégek…

MESSI ÉS PEDRO GÓLJA VIDEÓN
 

Mint ahogy a 28. percben sem: Celozzinak megint problémái támadtak jobbhátvédben, Pedro beadását viszont nem érte el az érkező Henry. A Barcelona sokkal többet birtokolta a labdát, a VfB pedig a viszonylag jó első tíz perc után „eltűnt a pályáról".  A kicsit leülő meccset Dani Alves dobhatta volna fel, de a 38. percben leadott szabadrúgása egyáltalán nem volt veszélyes. A félidő végére még Jens Lehmann gyűjtött be egy sárgát – teljesen feleslegesen, bár tőle ez nem szokatlan…

A Barcelona nagyon könnyedén szerzett kétgólos előnyt az első félidőben – a Stuttgart a két kapott gól után mintha hitét vesztette volna.

Christian Gross a gyenge estét kifogó Celozzi helyére behozta Gebhartot, a Barca pedig a 2. félidőben nyitásként a jobb oldalon okozott zavart - Messi nem tudta a kapuba terelni a szélről belőtt labdát. Az első tíz percben a fordulás után ettől eltekintve nem sok minden történt - egész addig, míga Messi lekészítette labdát Touré laposan a jobb sarok mellé nem küldte. A Stuttgart ijedtében meglátogatta a Barca tizenhatosát, de néhány kaotikus jelenet után a védők tisztáztak.

Kis pihenő után a 60. percben megint jött a Messi-show, remek előkészítéssel körítve. A jobb oldalon indított akciót a Barca, Pedro beadását Dani Alves sarokkal tette tovább, Messi pedig egy pördülés után a bal lábára tette a labdát, majd lazán a kapuba tekert 18-ról (3–0, összesítésben 4–1).

MESSI MÁSODIK GÓLJA VIDEÓN
 

A 66. percben a sérülés miatt cserét kérő Busquets helyére bejött Ibrahimovic, ezt a Stuttgart majdnem egy helyzettel "ünnepelte meg", de Molinaro beadása elment a kapu előtt. A 68. percben Messi közel került a harmadik góljához Alves jobb oldali beadása után, de Lehmann nem kért ebből: nagy bravúrral tolta ki az argentin jól helyezett fejesét.

A 72. percben aztán nagyon furcsa szögletkombináció után kerültek helyzetbe a hazaiak: Messi messze hátra tette a labdát Iniestának, aki középre nyesett, a lendületből érkező Dani Alves fejesét pedig nem érte el Henry.

A hajrában folytatódott a focisuli, Iniesta lövését kellett védenie Lehmann-nak, a Barcelona pedig könnyedén játszadozott a stuttgartiakkal. A vendégek védelme a 86. percben megint csak szemmel tudta követni Messit, aki jobbról balra húzva simán került ziccerbe, majd túl lazán oldotta meg azt - elnyesett a bal kapufa mellett.

A végén aztán jött, látott és győzött Bojan Krkic: az ifjú csatár Iniestát váltotta, majd pillanatokkal később üresen nyargalhatott kapura Ibrahimovic passzával, és higgadtan be is fejezte az akciót (4–0, összesítésben 5–1).  A Barcelona és a Bordeaux továbbjutásával hat nemzet képviselői vannak a legjobb nyolc között – ilyen utoljára az 1998–1999-es szezonban fordult elő. A Barca kiütéses győzelméhez és könnyed továbblépéséhez nem férhetett kétség.

BOJAN GÓLJA VIDEÓN
 
BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Barcelona–VfB Stuttgart 4–0 (2–0)
G: Messi (13., 60.), Pedro (23.), Krkic (89.)
Tj: a Barcelona, 5–1-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik