A Dortmundnak immáron a Real Madrid sem nagy falat

Vágólapra másolva!
2012.10.24. 20:30
null
Keményen megharcoltak a felek, ahogyan vártuk (Fotó: Action Images
Címkék
A Bajnokok Ligája halálcsoportjában a Dortmund Kassai Viktor játékvezetése mellett fogadta a Real Madridot, és egygólos győzelmet aratott.

A hazai bajnokság kétszeri megnyerése után azt várják szurkolóik, vezetőik és a szakértők a Borussia Dortmundtól, hogy most már az európai hadszíntereken is letegye a névjegyét a „Kloppo-sereg”. A dortmundiaknak éppen kapóra jött ehhez a Real Madrid, amely hagyományosan nem szeret Németországban futballozni, ráadásul védelme most sok sebből vérzik. Bizony, alapállásban sem titános a királyi gárda hátsó sora, és most sérülések miatt a fiatal Raphaël Varane és az erőközéppályás Michael Essien is bekerült oda (Ricardo Carvalho és Raúl Albiol pedig kispadozott).

Ám éppen a hazai védelem tartott nyílt percet rögtön a mérkőzés elején, és csak azért nem vezetett a 2. percben a Real, mert Cristiano Ronaldo beadásán ígéretes pozícióban Mesut Özil egyszerűen túlfutott. Ezt követően átvette a kezdeményező szerepet a Dortmund, José Mourinho pedig a 20. percben támadó szellemű középpályást küldött be – no, nem éppen egy huszáros taktikai döntés miatt, hanem kényszerből váltotta Luka Modric a lesérült Sami Khedirát.

CASILLAS, A DOBOGÓS

Iker Casillas 125. BL-mérkőzését játszotta, beérve az örökranglistán Clarence Seedorfot, már csak Raúl (142) és Ryan Giggs (130) áll előtte.

Éppen, amikor kezdtük keresni az unalmas finom szinonimáit, parádés gólváltást hozott a találkozó, egy-egy hatalmas védelmi hibát előbb Robert Lewandowski, majd Cristiano Ronaldo használt ki kegyetlenül, illetve technikásan. utóbbi jó ómen volt csapatának: ha a portugál gólt szerzett a BL-ben, csapata még sohasem veszített...

A szünet a németeknek tett jobbat, mert az újrakezdést követően egy percen belül kétszer is nagyot kellett védenie Casillasnak, majd Ángel Di María hagyott ki ziccert egy kontra során.

Jogos a dortmundi öröm: legyőzték a Realt
Jogos a dortmundi öröm: legyőzték a Realt

Ahogyan az első félidőben, amikor leült a mérkőzés, felrázta egy gól: ezúttal a nem sokkal a mérkőzés előtt felépült német balhátvéd, Marcel Schmelzer volt a „soros”, egy rendkívül pontos lövéssel.

A hajrára beküldte Mourinho Gonzalo Higuaínt (óvatos duhajként azonban éppen Karim Benzema helyére), de az argentinnál veszélyesebb volt az a német szurkoló, aki a gyepre berohanva matatott Ronaldo orra alatt… A többi realos sem remekelt, helyzetig sem jutottak a vendégek az utolsó percekben: nyert a Dortmund, amely története során először verte meg a Real Madridot, és ezzel a három ponttal a csoport élére ugrott.

És hogy hogyan szerepelt Kassai Viktor? A csapatokhoz hasonlóan nem remekelt, de nem mondott csődöt ő sem. Az első félidőben megkegyelmezett egy durvaság után Sergio Ramosnak, majd több kisebb figyelmetlenséget – amelyeket azonban csakis a lassítások lepleztek le – követően nem adott meg egy büntetőt a németek javára, amikor Xabi Alonso meglehetősen nyilvánvalóan földre vitte Kevin Grosskreutzot a 16-oson belül.

BORUSSIA DORTMUND–REAL MADRID 2–1
Ronaldo gólja nem ért egy pontot sem – elbukott a Real Madrid
Ronaldo gólja nem ért egy pontot sem – elbukott a Real Madrid
BAJNOKOK LIGÁJA
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
BORUSSIA DORTMUND (német)–REAL MADRID (spanyol) 2–1
Dortmund, Westfalenstadion, 65 829 néző. V: Kassai (magyar)
DORTMUND: Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – S. Bender (Gündogan, 67.), Kehl – Reus (Perisic, 90.), Götze (Schieber, 87.), Grosskreutz – Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp
A kispadon: Langerak (k.), Löwe, Felipe Santana, Leitner
REAL MADRID: Casillas – S. Ramos, Varane, Pepe, Essien – Khedira (Modric, 20.), X. Alonso – Di María, Özil, C. Ronaldo – Benzema (Higuaín, 73.). Vezetőedző: José Mourinho
A kispadon: Adán (k.), R. Carvalho, Albiol, Kaká, Callejón
Gólszerző: Lewandowski (36.), Schmelzer (64.), ill. C. Ronaldo (38.)
AJAX-SIKER A MANCHESTER CITY ELLEN
A Manchester City első két mérkőzésén csupán egy pontot gyűjtött a BL-ben úgy, hogy mindhárom találatát cserejátékosok szerezték. Az egyik ilyen futballista Edin Dzeko – a hétvégén a 79. percben beállva duplázott a West Bromwich Albion ellen, megfordítva ezzel a találkozót –, aki gólerős formájának köszönhetően kezdőként kapott most szerepet Roberto Mancinitől.

Az Ajax eddig pont nélkül állt a csoportban, Frank de Boer, az Ajax vezetőedzője szerint az életben maradásért küzdöttek.

A hazaiak 4–3–3-as felállásban, míg a vendég angolok 4–2–3–1-ben vágtak neki a találkozónak, amelyet a hollandok kezdtek jobban. A kezdeti rohamok azonban szép lassan csillapodni kezdtek, míg a City kihasználta az első megingását fiatal ellenfelének. A Manchester City eddigi 13 Bajnokok Ligája-találatából egyetlenegyet sem szerzett angol játékos, ezt sem, ugyanis a 22. percben tetszetős támadás végén a francia Samir Nasri a bal oldalról tekert a hosszú sarokba, megszerezve ezzel a vezetést a vendégeknek. 0–1

Az angolok a félidő végéig hiába birtokolták többet a labdát, és tartották kézben a mérkőzést, a szünet előtt mégis a semmiből egyenlített az Ajax. A 45. percben jobb oldalról laposan belőtt labda két manchesteri védő orra előtt is elsuhant, a remekül érkező Siem de Jong pedig köszönte szépen, és egyből a kapu bal sarkába vágta. 1–1

A szünet után nagyszerű iramban és meglepően sok hibával estek egymásnak a csapatok. Amilyen meglepetésként ért mindenkit az Ajax egyenlítő találata, olyan váratlanul meg is szerezte a vezetést: egy szögletet követően az 58. percben Niklas Moisander ugrott a legmagasabbra – teljesen egyedül –, és fejelt tökéletesen a hosszú sarokba. 2–1

A folytatásban sem tudott ritmust váltani a City, sőt a hazaiak egy szerencsés találattal tovább növelték előnyüket. Christian Eriksen vitte keresztbe a tizenhatos vonalán a labdát, majd lövésre szánta el magát, a labda pedig Gaël Clichy lábán megpattanva – becsapva Joe Hartot – landolt a kapuban. 3–1

Roberto Mancini végső elkeseredésben minden létező támadót a pályára küldött, így lehetett egyszerre Kun Agüero, Carlos Tevez, Mario Balotelli, Edin Dzeko is a csatasorban: két helyzeten kívül azonban nem tudott igazán veszélyes lenni ma a Manchester City, így nagy meglepetésre három mérkőzést követően utolsó a csoportban.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
D. CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ajax (holland)–Manchester City (angol) 3–1 (1–1)
Amszterdam, Amsterdam ArenA. V: Oddvar Moen (norvég)
G: S. de Jong (45.), Moisander (57.), Eriksen (68.), ill. Nasri (22.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 3 2 1 4–2 +2 7
2. Real Madrid 3 2 1 8–5 +3 6
3. Ajax 3 1 2 4–6 –2 3
4. Manchester City 3 1 2 4–7 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik