Dortmund-diadal, a Napoli került a vetésforgó végére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.26. 20:43
null
A dortmundi szurkolók fontos diadalt ünnepelhettek (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjában a Borussia Dortmund hozta, amit hoznia kellett az 5. fordulóban: a 2013-as döntős 3–1-re legyőzte a Napolit, míg az Arsenal 2–0-ra nyert a továbbra is nullapontos Olympique Marseille ellen az Emiratesben.

DORTMUND–NAPOLI 3–1

Két krízis sújtotta egyesület találkozik egymással, de ez nem látszik majd meg a mérkőzésen – vezette fel viccesen a Dortmund és a Napoli rangadóját a németek mestere, Jürgen Klopp, utalva arra, hogy egyik csapat sincs éppen csúcsformában, az ő védelmét pedig egyenesen „kivégezték” a sérülések.

A Kevin Grosskreutz, Sven Bender, Szokratisz Papasztathopulosz, Erik Durm, erősen alkalmi hátvédnégyessel felálló dortmundiaknak ráadásul mindenképpen győzniük kellett a továbbjutási remények továbbéléséhez, miközben az olaszok – bármennyire is tagadták – egy pontért érkeztek.

Az első kilenc percben nem sok érdekes dolog történt a pályán, de aztán megrázták magukat a felek: Federico Fernández „pozícióelhagyási tilalmat” rendelt el karjaival Robert Lewandowskinak a kapu előtt, a némi gondolkodás után megítélt büntetőt pedig Marco Reus értékesítette (1–0), aztán Lewandowski hagyott ki ajtó-ablak helyzetet; majd megúsztak egy újabb 11-est a nápolyiak, mert Christian Maggio úgy arcon verte Bendert az ötösön, hogy hosszas vizsgálódás után sem lehetett pontosan megállapítani, hogy a németnek orrán, száján vagy orrán-száján dől-e a vér.

Reus fifikás szabadrúgását nagy bravúrral védte Pepe Reina, és ekkor úgy tűnt, hogy hamarosan megtörik a Napoli, de nem akármilyen fából faragták a déli legényeket (akik között csak egy olasz volt ekkor: Maggio), mert három helyzettel válaszoltak, José Callejón a kapufát is eltalálta. Helyzetekre helyzetekkel válaszolt a Dortmund, majd a félidő végén kétszer is betalálhattak volna a nápolyiak: csodálatos „krízisfélidőt” láthattunk!

A második is így folytatódott, sok futással, ziccerekkel, de Gonzalo Higuaín és Reus is elhibázta a maga lehetőségeit. Utóbbi azonban a 60. percben remek assziszttal javított, labdáját Jakub Blaszczykowski ráadásul Reina lábai között passzolta a hálóba (2–0).

Rafael Benítez Lorenzo Insigne és Gökhan Inler bevetésével reagált, Klopp beküldte a villámléptű Pierre-Emerick Aubameyangot – az olasz cserék éltek hamarabb a lehetőséggel, pontosabban az olasz csere, elvégre Higuaín passza után Lorenzo Insigne szépített a 71. percben (2–1), míg Pierre-Emerick Aubameyang közeli lövését kivédte a transzban védő Reina. Amit nem tett meg ekkor a gaboni támadó, azt nem mulasztotta el a 78. percben: szépen ívelt a kapus fölött a jobb alsóba, és ezzel eldöntötte a mérkőzést. 3–1!

Mhitarjan lőtt még egy kapufát a végén, ez is megtette csattanónak: egy csodálatos mérkőzésen verte meg a kisebb gödörben lévő Dortmund a megbicsakló Nápolyt. Kikaptak az olaszok, de ne feledjük, az utolsó körben az Arsenalt fogadják odahaza, és még kiharcolhatják a továbbjutást.

ARSENAL–OLYMPIQUE MARSEILLE 2–0

Sokáig nem kellett várnia a gólra az Emirates közönségének, a kicsit késők még helyezkedtek, amikor Jack Wilshere elhúzott a jobb oldalon, befelé jött, megkavarta Lucas Mendest, majd a 33. másodpercben megszerezte a vezetést az Arsenalnak. Ennél csak Gilberto Silva szerzett gyorsabban Arsenal-gólt az elitligában – a brazilnak 21 másodperc kellett 2002-ben a PSV ellen.

Wilshere volt két góljával a mezőny legjobbja az Arsenal–OM meccsen (Fotó: Reuters)
Wilshere volt két góljával a mezőny legjobbja az Arsenal–OM meccsen (Fotó: Reuters)

Egyből majdnem kettő lett, de Aaron Ramsey nem tudta értékesíteni a Wilshere által elé tálalt helyzetet – a már kiesett Marseille nagyon gyorsan jelentős hátrányt szedhetett volna össze. A kényelmesen irányító Arsenal még tizenegyest is rúghatott a 38. percben, de Mesut Özil rontott, Steve Mandanda hárította a német középpályás elég vékonyka kísérletét. Mandanda a szezonban ötven százalékkal védi a tizenegyeseket, szóval nem Özil az első „áldozat."

A második félidőt újabb Özil–Mandanda párharc nyitotta – megint a kapus győzött –, de az Arsenal jókora fölényben futballozott, a mérkőzés végkimenetele meglehetősen egyoldalúnak tűnt. A fölény a 65. percben érett góllá egy Ramsey, Özil, Wilshere akció nyomán – a befejező a második gólját megszerző Wilshere volt. Ennyi elég is volt a londoniaknak, akik lazán nyertek, így 3 pont előnnyel várják a csoport élén az utolsó fordulót.

BAJNOKOK LIGÁJA
5. FORDULÓ, F-CSOPORT
Arsenal (angol)–Olympique Marseille (francia) 2–0 (Wilshere 1., 65.)
Borussia Dortmund (német)–Napoli (olasz) 3–1 (Reus 10. – 11-esből, Blaszczykowski 60., P.-E. Aubameyang 78., ill. Insigne 71.)
A 6. FORDULÓBAN
Olympique Marseille–Borussia Dortmund
Napoli–Arsenal

AZ ÁLLÁS
1. Arsenal 5 4 0 1 8–3 +5 12
2. Borussia Dortmund 5 3 0 2 9–5 +4 9
3. Napoli 5 3 0 2 8–9 –1 9
4. Olympique Marseille 5 0 0 5 4–12 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik