Deschamps - A Chelsea egy másik galaxisba tartozik

Vágólapra másolva!
2010.09.29. 11:29
null
Anelka indul ünnepelni a második Chelsea-gólt (Fotó: Reuters)
„Kettészakadt” a Bajnokok Ligája F- és H-csoportja is: előbbiben a Chelsea és a Szpartak Moszkva, utóbbiban az Arsenal és a Sahtar Doneck áll hat ponttal, faképnél hagyva nullapontos riválisait. Az ismét súlyos vereséget szenvedő portugál Braga ráadásul beállított egy BL-rekordot is – első két csoportmérkőzésén legutóbb a Dinamo Kijev kapott kilenc gólt…

Chelsea–O. Marseille 2–0

Megsérült egy kulcsember, de ettől eltekintve elégedettek a Szpartak Moszkvánál: az oroszoknak nem volt ellenfél a zsolnai csapat (3–0). A Szpartak 2000 novembere (az Arsenal ellen 4–1) óta nem nyert hazai BL-meccset, most igen, méghozzá simán, és jó helyzetbe is került.

„Welliton sérüléséért kár, legalább három hétre kidőlt húzódással. Az első gólig nehéz volt, de utána is, amikor beküldték a magas Ceesayt. Végül átvettük az irányítást, jól tartottuk a labdát, szereztünk három gólt, sőt több is lehetett volna" – mondta sajtótájékoztatóján Valerij Karpin.


„Ha pontot akarunk szerezni, élni kell a meccsenként adódó három vagy négy lehetőségünkkel. Nem tudtuk felvenni a Szpartak támadói diktálta tempót, túlzottan tiszteltük ellenfelünket és nem voltunk elég bátrak. Védekezni jöttünk, de nem volt benne köszönet, mert nem szereztünk pontokat" – szomorkodott kollégája, Pavel Hapal.

„Reménnyel telve jöttünk ide, de a Chelsea egy másik galaxisba tartozik, világosan megmutatkozott a különbség a hozzánk hasonló csapatok és a BL egyik esélyese között” – nyilatkozta a Marseille nagyon sima londoni veresége után Didier Deschamps, az OM vezetőedzője. A francia tréner röpke fél óra alatt lemondhatott a pontszerzési reményekről, a délfranciáknak esélye sem volt a Stamford Bridge-en.

„Óriási iramot diktálnak, óriási nyomás alatt tartanak a letámadásukkal, ha nálunk van a labda. Fizikailag erősek, technikailag nagyon képzettek, megpróbáltunk ellenállni, de nem tudtuk távol tartani a labdát a kapunktól. Kétgólos előnyük birtokában már visszaálltak, keresték a kontralehetőségeket. Charles Kaboré nem volt teljesen egészséges, de édes mindegy, kit küldtem volna pályára – semmin sem változtatott volna” – így Deschamps.

Carlo Ancelotti a győzelem ellenére nem volt teljesen elégedett a csapat játékával, a Chelsea által megszerzett hat ponttal viszont annál inkább.

„Hat pontunk van, jó eséllyel pályázunk a csoportelsőségre. Nem volt olyan könnyű ez a meccs, a Marseille a második játékrészben jól játszott. A védelemmel teljesen elégedett vagyok, de többet is kezdhettünk volna a labdabirtoklásunkkal. Keményen küzdöttünk, sokat dolgoztunk az előny megőrzéséért, jó teljesítményt nyújtottunk. Vezetjük a csoportot, vezetjük a Premier League-et, minden rendben. A kezünkben van a továbbjutás, a következő két meccs a [szintén hatpontos – a szerk.] Szpartak Moszkva ellen nagyon fontos lesz” – summázta a mérkőzést Ancelotti.

Partizan–Arsenal 1–3

Második meccsét is súlyos vereséggel zárta az abszolút BL-újonc Braga: a portugál csapat beállította a Dinamo Kijev 2006–2007-es rekordját azzal, hogy kilenc gólt kapott első két csoportmérkőzésén. A Sahtar Donecktől otthon 3–0-ra kikapó bragaiak mestere, Domingos Paciencia nem értette, hogy alakult ki ilyen különbség...


„A Sahtar rendkívül hatékony volt, mi meg az első félidőben kezünkbe ragadhattuk volna az irányítást, de elrontottuk a helyzeteket. Nem volt szerencsénk, a Sahtar kapusa volt a mezőny legjobbja. Ezt nem érdemeltük meg… Az Arsenal ellen reális volt a végeredmény, ma nem” – szomorkodott.


„Teljesen megérdemelten nyertünk, végig a kezünkben volt a meccs. A gólunk után a Braga elkezdett jönni, és épp erre vártunk, a gyors játékosokkal kihasználtuk, hogy a védelmük kinyílt. Pjatov remekül védett, a BL-tapasztalatunk döntött” – nyilatkozta az ukránok edzője, Mircea Lucescu.

Belgrádban szenzációs hangulatot teremtettek a Partizan drukkerei, ezért viszont nem járt pont, az Arsenal 3–1-re nyert a szerb bajnok ellen. A 2000–2001-es labdarúgó BL-döntő (Bayern München–Valencia) óta először fordult elő, hogy egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen három tizenegyest ítéljen meg a játékvezető – Cléo egyet belőtt, egyet kihagyott, Arsavin kihagyta a magáét, de ez se kellett a londoniaknak. Főleg, hogy az Arsenalnak megítélt büntető előtt tíz emberre fogyatkoztak a belgrádiak Jovanovics kiállítása miatt – így azért lényegesen könnyebb volt…

„A kiállítással eldőlt a meccs, épp frissítettem volna a támadóinkat, de így egy védőt kellett behoznom. Elvesztettünk egy játékost, elvesztettük a mérkőzést is. Tizenegy emberrel pokoli nehéz dolgunk volt, tízzel lehetetlen küldetés. Köszönetet kell mondanom a fantasztikus hangulatért a szurkolóknak, jó volt látni újra BL-meccset a városban” – értékelt Alekszandar Sztanojevics, a hazai edző.

„Különleges atmoszféra volt, de nem agresszív, fantasztikus támogatást élvezett a hazai csapat, nagyon tisztelem az ilyenfajta szurkolást” – dicsérte meg a drukkereket Arsene Wenger is, aki azt kapta, amit várt. Mind saját csapatától, mind a Partizantól…

„Erre lehetett számítani, a Partizan eltökélt volt, és lecsapott minden kontralehetőségre. Sokat volt nálunk a labda, sok helyzetet alakítottunk ki, de nem tudtuk korán döntésre vinni a mérkőzést. A büntetővel utolértek minket, így tovább kellett pörgetnünk a tempót, és a második gól után már biztonságba kerültünk” – nyilatkozta a francia menedzser, aki dicséretben részesítette kapusát, Lukasz Fabianskit is. A lengyel légiós jól védett, így aztán könnyen elképzelhető, hogy a Chelsea elleni derbin marad a kezdőcsapat tagja.

„Fabianskinak jó meccse volt, most úgy védett, mint az edzéseken. Remélem, ez önbizalmat és hitet ad, és nekünk is bizalmat kell szavaznunk neki. Fontos volt ez a siker a West Brom elleni csalódás után, jót tett a hangulatunknak és az önbizalmunknak. Vasárnap óriási meccsre számítok” – mondta Wenger.

Cléo és Squillaci küzdelme – végül a sárga mezes arsenalos örülhetett (Fotó: Reuters)
Cléo és Squillaci küzdelme – végül a sárga mezes arsenalos örülhetett (Fotó: Reuters)
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chelsea 2 2 6–1 +5  6
2. Szpartak Moszkva 2 2 4–0 +4  6
3. Marseille 2 2 0–3 –3  0
4. Zilina 2 2 1–7 –6  0
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Arsenal 2 2 9–1 +8  6
2. Sahtar Doneck 2 2 4–0 +4  6
3. Partizan Beograd 2 2 1–4 –3  0
4. Braga 2 2 0–9 –9  0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik