MU-Chelsea a negyeddöntőben, egy ágon a Real és a Barca

Vágólapra másolva!
2011.03.18. 08:07
null
A negyeddöntő párosítása (Fotó: uefa.com)
Címkék
Nyonban, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) székházában kisorsolták a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének párosítását, valamint a tovább ágakat. A favoritnak tartott – így gyakorlatilag minden rivális által leginkább elkerülni vágyott – spanyol Barcelona az ukrán Sahtar Doneckkel találkozik. A címvédő olasz Internazionalére pedig a német Schalke vár. Az elődöntőbe legfeljebb két angol csapat juthat be, mivel a Chelsea-t a Manchester Uniteddel sorsolták össze. A Real Madrid a Tottenhamet kapta, és ha továbbjut, akkor a Barcelona–Sahtar párharc győztesével találkozik.

Először a Real Madridot húzta ki Gary Lineker a nyolc csapat közül, majd a Tottenhamet „rendelte" a blancók mellé. A következő pár kisorsolása után kiderült, hogy maximum két angol csapat jut a négy közé, mivel a Chelsea összekerült a Manchester Uniteddel.

 

VISSZASZÁMLÁLÁS
5: José Mourinho mind az ötször nyert eddig Harry Redknapp vezette csapat ellen
4: A Man. Unitedet négyszer sorsolták össze eddig angol csapattal, mindig továbbjutott
3: legalább három nemzet képviselői lesznek az elődöntőben, Anglia képviselete biztos
2: lehet két londoni csapat elméletileg a Wembley-beli döntőben (Tottenham–Chelsea)
1: az Inter 1997–1998 (Real Madrid) óta az első csapat lehet, amely egymás utáni körökben búcsúztat német klubot
0: a Real egyet sem nyert meg angol csapat elleni legutóbbi 5 BL-meccséből (0–1–4)

Az FC Barcelona otthon kezd, majd egy nem túl kellemesnek ígérkező donecki túra vár rá, a címvédő Interre pedig a Bayern München kiverése után újabb német alakulat, a Schalke vár.

Az ágak ismeretében biztossá vált, hogy nem játszhat egymással a döntőben a Real Madrid és a Barcelona, arra viszont van esély, hogy a Wembleyben két londoni együttes (a Chelsea és a Tottenham) csap össze egymással.

A Real Madrid egyébként a legutóbbi BL-győzelme évében (2002-ben) az elődöntőben a Barcelonán jutott túl (a két spanyol óriás a négy között most is összefuthat), a döntőt pedig akkor is Nagy-Britanniában, Glasgow-ban rendezték.

A negyeddöntőben két korábbi európai kupadöntő „ismétlődik meg”: az Inter és a Schalke az 1997-es UEFA-kupa-fináléban találkozott egymással, a Manchester United és a Chelsea pedig a 2008-as BL-döntőben.

 

STATISZTIKA*
INTER–SCHALKE
4 mérk., 2 Inter-győzelem, 1 döntetlen, 1 Schalke-győzelem**
CHELSEA–MU
158 mérk., 44 Chelsea-győzelem, 47 döntetlen, 67 MU-győzelem
TOTTENHAM–REAL
2 mérk., 1 Real-győzelem, 1 döntetlen, 0 Tottenham-győzelem
BARCELONA–SAHTAR
7 mérk., 4 Barca-győzelem, 1 döntetlen, 2 Sahtar-győzelem
*: adatok: weltfussball.de **: az 1997-es UEFA-kupa-döntőben ugyan az Inter nyert a Schalke ellen hazai pályán, de elvesztette a tizenegyespárbajt – az eredmények a 90, ill. a 120 perc utáni állást tükrözik.
LABDARÚGÓ BL, A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Internazionale (olasz)–Schalke (német)
Chelsea (angol)–Manchester United (angol)
Real Madrid (spanyol)–Tottenham (angol)
Barcelona (spanyol)–Sahtar Doneck (ukrán)

SZAVAZÁS

A Real Madrid vagy a Tottenham jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

A Barcelona vagy a Sahtar Doneck jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

Az Inter vagy a Schalke jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

SZAVAZÁS

BL-negyeddöntő: a Chelsea vagy a Manchester United jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

 

 

ELŐZMÉNYEK

A mezőnyben három angol csapat mellett két spanyol együttest, valamint egy-egy német, ukrán és olasz gárdát találunk. Utóbbi speciel a sorozat címvédője, az Inter. A nyolcaddöntő együttesei közül egyedül a címvédő Inter volt képes a második találkozót idegenben játszva, azaz csoportmásodikként továbbjutni a negyeddöntőbe.

Immár a Sahtar a mezőny egyedüli tagja, amely hasonló magasságokban még nem járt a legrangosabb európai kupasorozatban, a Real Madridnak halvány, míg a Tottenham számára már-már a feledés ködébe vésznek ezek az emlékek. A spanyolok legutóbb a 2003–2004-es kiírásban szerepeltek a legjobb nyolc között, az angolok ellenben csaknem ötven esztendővel ezelőtt, az 1961–1962-es, még leánykori nevén BEK-ként emlegetett kiírásban.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mégis a Real Madrid az, amelynek a mezőnyben a legnagyobb a tapasztalata a negyeddöntőket illetően, hiszen korábban 27 alkalommal vívott párharcot, és ebből csupán hatot veszített el. A német Shalke még nem nyert, a Tottenham pedig még nem bukott a nyolc között, más kérdés, olyan sűrűn ez a két klub nem is próbálkozott. Ellenben repetázó a Real Madridon kívül is akad bőven, az összesített mérleg egyikük esetében sem negatív.

A legszorgosabb góltermelők a most zajló kiírásban holtversenyben nyolc-nyolc góllal a Barcelona aranylabdás argentin támadója, Lionel Messi, valamint egykori klubtársa, jelenleg az Intert erősítő kameruni Samuel Eto'o. A duót egy találattal lemaradva követi a francia Nicolas Anelka (Chelsea) és kettővel honfitársa, Karim Benzema (Real Madrid).

A csoportkör kezdete óta a felek nyolc-nyolc mérkőzést tudtak le eddig, közülük kisebb meglepetést szolgáltatva a Sahtar aratta a legtöbb győzelmet és szerezte a legtöbb pontot, viszont a Manchester United és a Real Madrid – ellentétben az ukránokkal és a többi riválissal – még veretlen. A legrosszabb mérleggel és gólkülönbséggel a nyolc között pont a címvédő Inter bír, de a müncheni feltámadás után ez a milánóiakat aligha zavarja.

A nyolcaddöntős mérkőzések után a továbbjutó csapatok edzői és játékosai természetesen nem kerülhették meg a „kivel játszanának szívesen, és kit kerülnének el leginkább a negyeddöntőben” kötelező kérdéseket sem, amelynek rövid összefoglalójaként annyit írhatunk le: a Barcelona egyik riválisnál sem áll az élen a legideálisabb ellenfelek rangsorában.

„Szeretnék a Uniteddal vagy Raúllal megmérkőzni, de a Barcával nem – mondta ki kerek-perec Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál szélsője. – Jó lenne elkerülni a Barcát a negyeddöntőben, mert szerintem ez a gárda a legerősebb a mezőnyben. De az sem baj, ha végül vele kell megmérkőzzünk, mert az egyenes kieséses szakaszban bármi megtörténhet. Alig várom már, hogy mit hoz a sorsolás.”

„A Barcelonát szeretném elkerülni a pénteki sorsoláson, mivel a katalánoké a legerősebb csapat – nyilatkozta Carlo Ancelotti, a Chelsea menedzsere. – Ha rajtam múlna, a Barca és a Manchester United a másik ágra kerülne, így e két együttessel legfeljebb csak a döntőben találkozhatnánk.”

„Minden kétséget kizáróan nagyon erős ellenféllel találjuk majd szembe magunkat, függetlenül a sorsolástól. Számomra érzelmi dolog, hogy nem szeretnék meccselni az Inter vagy a Chelsea ellen, de ha mégis így történne, akkor sincs semmi probléma, a legjobban felkészítem a csapatomat” – vélekedett José Mourinho, a Real Madrid vezetőedzője, aki azt is hozzátette, nagyon szívesen elkerülné a Barcát. Már csak azért is, mert akkor hamarjában négy el clásicót is rendeznének. A bajnokság mellett a spanyol Király-kupa-döntőjét is a két gigász vívja.

„A negyeddöntővel kapcsolatban fogadni mernék, hogy a Barcelonával kerülünk szembe” – utalt a tavalyi elődöntőre Massimo Moratti, az Inter elnöke némi iróniával.

Cikkünk folyamatosan frissül.

STATISZTIKA
KlubLegutóbb a negyeddöntőben Negyeddöntős mérleg
Az idei mérleg a csoportkör óta
Házi gólkirályok
Barcelona (spanyol)2009/201012 (10 nyert–2 veszített)52118–6Lionel Messi (8)
Tottenham Hotspur (angol)1961/19621 (1–0)43119–11Gareth Bale, Peter Crouch (4)
Schalke 04 (német)2007/20082 (0–2)52114–5Jefferson Farfán (4)
Sahtar Doneck (ukrán)07118–8Eduardo, Luiz Adriano (4)
Internazionale (olasz, címvédő)2009/201011 (8–3)41315–14Samuel Eto'o (8)
Manchester United (angol)2009/201016 (11–5)539–2Javier Hernández (3)
Chelsea (angol)2008/20096 (5–1)61116–4Nicolas Anelka (7)
Real Madrid (spanyol)2003/200427 (21–6)6219–3Karim Benzema (6)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik