Dani Alves: Ha nyerünk, a bírók miatt. Ha kikapunk, vége egy korszaknak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.31. 19:00
null
A brazil igazi showman, de speciel futballistának sem rossz (Fotó: Reuters)
Kimondottan harapós kedvében találták az újságírók a keddi BL-negyeddöntő előtti sajtótájékoztatón a Barcelona labdarúgóinak képviseletében megjelenő Dani Alvest. A brazil légiós kiosztotta kritikusaikat, de nem maradt ki a sorból Luis Figo sem. A madridi ellenféllel, az Atlécitóval szemben azonban mértéktartó és sportszerű volt.

 

„Diego Costa, aki nagyszerű játékos, és meccseket képes eldönteni. Az Atlético azonban több mint Diego Costa – mondta Dani Alves, majd kitért csapata közelmúltbeli feltámadására. – Négy éve például nem sok mindent remélhettünk, káosz volt. Két hete elveszítettünk egy meccset, és szinte hasonló helyzet alakult ki. Mint egy lázadás, de aztán ez megfordult. Mostz a negyeddöntő első mérkőzésén szükség van egy nagy pillanatra, és mi készen állunk erre. Remélem, összehozzuk, és bejutunk az elődöntőbe. Az emberek arra várnak, hogy mikor ér véget a Barca-korszak. Mert amikor nyerünk, az a játékvezető miatt van, amikor pedig veszítünk, akkor véget ért a korszakunk.”

NEM TELJESEN EGÉSZSÉGES JÁTÉKOSOK IS A KERETBEN

Az Espanyol ellen megnyert (1–0) hétvégi spanyol bajnokit kihagyó Carles Puyol és Alex Song is ott van a Barcelona keretében, amely kedden a BL-negyeddöntő első felvonásán majd az Atlético Madridot fogadja.

A szezon végén távozó csapatkapitány, Carles Puyol a hónap közepén szenvedett újabb térdsérülést, és kényszerült tíznapos pihenőre. Mostanra azonban már ismét a társakkal együtt edz, bár az orvosok még nem nyilvánították teljesen egészségesnek, és az előzetes tervek szerint még különmunkát kellene végeznie.
Alex Song a hétvégi bajnokit hagyta ki kisebb bordasérülés miatt, az Espanyol ellen kezdő Pedro pedig gyomorbántalmak miatt vasárnap nem edzhetett. A ma megműtött – és hét hónapos kihagyásra készülő – Víctor Valdés mellett a szintén sérült Jonathan dos Santos és Isaac Cuenca sem kerettag.
A szombati bajnokin pályára vezényelt kezdő vélhetően egy helyen változik: Pedro helyett Andrés Iniesta kap lehetőséget. Ebben a leosztásban utóbbi kerülhet ki a bal szélre, míg onnan Neymarnak kell majd áthúzódnia a jobb oldalra. Pinto helye a kapuban jelen helyzetben megkérdőjelezhetetlen, előtte Dani Alves, Piqué, Mascherano és Jordi Alba alkothatja a védőnégyest. A középpályán Xavi, Busquets, Fabregas jut szerephez, centerként pedig Messi támadhatja az Atlético kapuját.
A KERET

Kapusok: Pinto, Oier
Védők: Dani Alves, Montoya, Piqué, Puyol, Mascherano, Bartra, Jordi Alba, Adriano
Középpályások: Xavi, Cesc Fabregas, Iniesta, Busquets, Alex Song, Sergi Roberto
Támadók: Pedro, Alexis Sánchez, Messi, Neymar, Afellay, Cristian Tello

A brazil védő dicsérte csapattársai közül Andrés Iniestát és Xavi Hernándezt, akiket történelmi mértékkel mérhető futballistának tart, és mint ilyeneknek, járna nekik is egy aranylabda. De megemlítette Neymart is, aki az óriási elvárások és az ismert adóügy mellett is képes volt beilleszkedni egy új csapatba, futballközegbe és kultúrába. A honfitárs átigazolási összegéről és fizetéséről pedig annyit mondott: azért kaphatott ennyit, mert ennyi az értéke.

Szerződéshosszabbításával kapcsolatban annyit árult el: olyan ez, mint az üzlet, és teljesen normálisnak tartja, ha az érintett felek – jelen esetben ugye a klub és ő – a saját érdekeit szem előtt tartva próbál meg minél jobb alkupozícióba kerülni. Személy szerint ő jól érzi magát a Barcelonában, és szeretne addig maradni, amíg csak lehet. Mindenesetre rossz példát már lát maga előtt arra, hogy mit ne csináljon...

„Mint ahogy Figo elköszönt. Az egyik nap még azt mondta, hogy csak a Barca, mert itt érzi magát a legjobban, aztán a következő nap távozott...”

„Ez egy olyan párharc lesz, amely száznyolcvan percig tart, tehát ennyi ideig kell koncentrálnunk – mondta Gerardo Martino, a Barcelona vezetőedzője. – Az Atléticónak vendégcsapatként szüksége lenne legalább egy gólra, de nem hinném, hogy csak ezért kinyílnak. Óvatos ellenfélre számítunk ezúttal is, amely nem kockáztat a kelleténél többet, hogy a visszavágóra megmaradjon a reális esélye a továbbjutásra. Azzal is tisztában vannak, hogy a Barcelona az ellenfelük, amely Madridban is bármire képes lehet. Ahhoz a stílushoz, amit mi képviselünk, bátorság kell, amit kevésen vállalnak fel.”

Az argentin tréner Neymarról is kapott kérdést, például azt, hogy miért teszi át a brazil a jobb szélre, amikor a bal oldalon lényegesen veszélyesebb. Martino szerint, ha majd övék lesz a serleg, ez a kérdés már senkinek sem jut majd eszébe, ő speciel a brazil olyan klasszisként kezeli, aki bármely poszton képes extra teljesítményre. Iniesta és Xavi összehasonlítására ő sem vállalkozott, csupán annyit jegyzett meg: reméli, mindkét játékos még jó sokáig szolgálja majd a klubot. Mindenki legnagyobb örömére.

Még mindig téma volt a sajtótájékoztatón az el Clásico, legalábbis abban a tekintetben, hogy Martino korábban arra panaszkodott: a rangadó után meglepően keveset olvashatott szakmai témákról, viszont annál többet minden egyébről. Így például arra, hogy Sergio Busquets a tumultusban rálépett-e Pepe fejére, vagy sem.

„A mérkőzésen én nem is láttam Busquets taposását, utána viszont hétszázötvenszer-nyolcszázszor találkozhattam vele, de erről nem is mondanék semmi többet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik