Crouch, Keane, Clemence – a Liverpool és a Tottenham közös múltja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.28. 12:53
null
Robbie Keane és Peter Crouch a Tottenhamnél csapattársak voltak (Fotó: AFP)
Szombaton Madridban két angol együttes, a Liverpool és a Tottenham feszül egymásnak a Bajnokok Ligája trófeájáért. A két együttes az 1990-es és a 2000-es években a Premier League közvetlen élmezőnye mögött kullogott, de az elmúlt néhány évben meghatározó csapat lett, s immár nem csak Angliában. Az elmúlt fél évszázadban kétcsapatnyi labdarúgó is volt, aki mindkét klub felnőttgárdájában megfordult, többen ráadásul közvetlenül igazoltak át az Anfieldről a White Hart Lane-re, vagy fordítva. Összeállításunkban ezekből a játékosokból állítottunk össze egy csapatot.

KAPUS

Ray Clemence

Ray Clemence mindkét klubnál legenda lett
Ray Clemence mindkét klubnál legenda lett

Az egyetlen labdarúgó, akiről elmondható, hogy a Liverpoolban és a Tottenhamben is legendaként tekintenek rá. 1967 és 1981 között 665 mérkőzésen szerepelt a Liverpoolban, ötször lett bajnok, háromszor BEK-győztes, kétszer nyert UEFA-kupát. A Poolból a Tottenhamhez szerződött, ahol 1988-as visszavonulásáig 330 mérkőzésen lépett pályára, FA-kupát és UEFA-kupát nyert a londoniakkal.

VÉDŐK

Paul Konchesky
Ez a jobb híján tipikus esete, nem volt több szélső védő, aki mind a két gárdában letette volna a névjegyét. Konchesky sem igazán, a Tottenhamben 2003-ban 12 bajnokin szerepelt kölcsönjátékosként, majd miután Gera Zoltánnal kulcsfigurája volt az El-döntős Fulhamnek, a Liverpoolhoz szerződött, ahol azonban Roy Hodgsonnal együtt megbukott.

Neil Ruddock
A Penge becenevű középső védő 1986-ban a Tottenhamnél lett profi futballista, de első meccsén, a Liverpool ellen lábtörést szenvedett. Felépülése után alig játszott, elment, viszont amikor 1992-ben visszatért, alapemberré vált. A Liverpool 1993 nyarán megvásárolta, s elkezdődött őrületes öt éve a klubnál: egy gálameccsen eltörte Peter Beardsley állkapcsát, egy tartalékbajnokin Andy Cole mindkét lábát (később azt nyilatkozta, sajnálja, mert csak az egyiket akarta), a legemlékezetesebb azonban az volt, amikor lehajtatta Éric Cantonával a gallérját… Gérard Houllier francia forradalma idején a későbbi celebműsorsztárnak is távoznia kellett az Anfieldről.

Neil Ruddock a Liverpoolban hírhedt védő volt (Fotó: AFP)
Neil Ruddock a Liverpoolban hírhedt védő volt (Fotó: AFP)

Christian Ziege
A 2000–2001-es idényben szerepelt az FA-kupa-, UEFA-kupa- és Ligakupa-győztes Liverpoolban, igaz, a három fináléból csak a Ligakupáéban játszott, mert Gérard Houllier nem igazán kedvelte. 2001 nyarán a Spurshöz szerződött, a 2002-es Ligakupa-döntőben gólt szerzett, de a Tottenham elbukta a finálét a Blackburn ellen.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Öyvind Leonhardsen
A norvég szélsőt 1997-ben szerződtette a Liverpool a Wimbledontól, s míg Roy Evansnél meghatározó játékos volt, Gérard Houllier kinevezése után kiszorult a csapatból. A Tottenhamhez igazolt, ahol hasznos kiegészítő emberként volt a klub segítségére.

Jamie Redknapp
A Tottenhamnél nevelkedett, a Bournemouthnál lett profi, s 1991-ben került a Liverpoolhoz, amelynél bő egy évtizedet húzott le. 308 alkalommal lépett pályára a Poolban, amelynek 2001-es menetelése során sérülés miatt nem játszhatott. 2002-ben visszatért oda, ahol minden kezdődött, a Spurshöz, de három idény alatt egyszer sem szerepelt 16-nál több meccsen.

Jamie Redknapp (hátul) és Nick Barmby Michael Owennel a Liverpool edzésén 2001-ben (Fotó: AFP)
Jamie Redknapp (hátul) és Nick Barmby Michael Owennel a Liverpool edzésén 2001-ben (Fotó: AFP)

Danny Murphy
A fáradhatatlan középpályás 1997 és 2004 között 246 mérkőzésen szerepelt a Liverpoolban, 44 gólt szerzett, két Ligakupát, egy-egy FA-kupát, UEFA-kupát, angol és európai Szuperkupát nyert. A Charltonnál töltött hónapok után 2005 januárjában szerződött a Tottenhamhez, amelynél eleinte kezdő, később fontos kiegészítő ember lett.

A LIVERPOOLI GÓLOK

Nick Barmby
A Tottenham neveléseként lett profi, 1992-ben 18 évesen alapemberré vált. Amikor 1995-ben 21 évesen távozott, már 89 bajnoki és 21 bajnoki gól szerepelt a neve mellett. A kilencvenes évek második felében az Everton ikonikus figurája lett, ezért óriási felháborodást keltett, amikor 2000-ben a városi riválishoz szerződött. Két idénye körül az első volt sikeresebb, alapembernek számított a 2001-ben triplázó csapatban.

CSATÁROK

Ronny Rosenthal
Ronnie O’Sullivan sznúkerjátékos előtt az izraeli volt Ronny, a Rakéta. 1990-ben a Liverpool kölcsönvette a Standard Liege-től, nyolc meccsen hét gólt szerzett, ezzel máig utolsó bajnoki címéhez segítve a Poolt. A klub végleg szerződtette, ő lett az első külföldi Angliában, akiért egymillió fontnál többet fizettek. Utána azonban 66 bajnokin csak 14 gólig jutott, s 1994-ben átigazolt a Spurshöz, amelynél három és fél idényt töltött, de ez idő alatt csupán négy bajnoki gólt ért el.

A LIVERPOOLBAN


Peter Crouch kapufája a „15 millió fontos meccsen”, a Manchester City kapujában Fülöp Márton (Fotó: AFP)
Peter Crouch kapufája a „15 millió fontos meccsen”, a Manchester City kapujában Fülöp Márton (Fotó: AFP)

Peter Crouch
A „pálcikaember” 1998-ban a Tottenhamnél kapta meg első profi szerződését, de az első csapatban egyszer sem lépett pályára. A QPR-t, a Portsmoutht, az Aston Villát és a Southamptont is megjárva 2005-ben a Liverpoolnál kötött ki, az első két idényében 98 meccsen játszott, aztán Fernando Torres érkezése után kiszorult a gárdából. Három év alatt 42 gólt szerzett, természetesen közönségkevenc lett, FA-kupa-győzelemig és elvesztett BL-döntőig jutott. A Spurshöz 2009-ben tért vissza, 93 meccsen 24 gólt termelt, köztük 2010 tavaszán a 15 millió fontos találatot a Manchester City (Fülöp Mártonnal a kapujában) ellen, amelynek köszönhetően először jutott a BL-be a Tottenham.

A SPURSÖS GÓLOK

A LIVERPOOLI TALÁLATOK

Robbie Keane
A Leedstől szerződtetett ír csatár 2002 és 2008 között 197 bajnokin 80 gólt szerzett a Tottenhamben, ahonnan némi huzavona után 19 millió fontért szerződött a Liverpoolhoz, amelynél 19 meccsen ötször volt eredményes, mielőtt Rafa Benítez fél idény után visszaengedte a londoniakhoz. A második Tottenham-korszaka 2011-ig tartott, 52 mérkőzésen 15 találattal.

A KISPAD

Brad Friedel: 1997-ben az MLS-ből szerződött Liverpoolba, ahol David James cseréje volt. A Spursben karrierje utolsó négy idényében, 2015-ös visszavonulása előtt védett.
John Scales: a védő 1995-ben Ligakupát nyert a Liverpoollal, amelyből a Spurshöz igazolt; egyetlen gólját a Tottenhamben a Pool ellen szerezte.
Paul Stewart: négy idény alatt 172 meccsen szerepelt a Tottenhamben, 1991-ben FA-kupát nyert, majd 1992-ben a Liverpoolhoz szerződött, amelyben csak egy jó idénye volt.
Graeme Souness: a Liverpool legendája öt bajnoki címet és három BEK-et nyert hét idény alatt, s csak azért szorult összeállításunkban a padra, mert a Tottenhamben csupán egyszer játszott, még az első profi meccsén 1972-ben.
Paul Walsh: a csatár 1984 és 1988 között játszott a Liverpoolban, egyszer bajnok lett, míg a Tottenhammel 1991-ben FA-kupát nyert.
Steven Caulker: 2012-ben védőként kezdte André Villas-Boas Tottenhamjében, 2016-ban Klopp négy meccsre dobta be a QPR-től kölcsönvett angolt – csatárként.

Brad Friedel a Spursben a Liverpool ellen 2012-ben (Fotó: AFP)
Brad Friedel a Spursben a Liverpool ellen 2012-ben (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik