A Juventus minimál stílusban építette fel óriási előnyét

Vágólapra másolva!
2013.02.12. 20:38
null
Marchisio duplázása már nem kellett, Matri a gólszerző (Fotók: Reuters)
A Juventus idegenben 3–0-ra legyőzte a Celticet a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, ezzel gyakorlatilag formalitássá degradálta a torinói visszavágót. Alessandro Matri már a harmadik percben betalált, ezután azonban végigtámadta a mérkőzést a skót csapat. A találkozó végén két Juve-kontra, Claudio Marchisio és Mirko Vucsinics gólja nagyon kényelmes helyzetbe hozta az olasz bajnokot.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

A csoportkörben a Celtic a G jelű négyesben a Barcelona mögött másodikként végezve harcolta ki a továbbjutást, míg a Juventus a Sahtar Donecket és a címvédő Chelsea-t is megelőzve zárt az E-kvartett élén.

A futballisták már a játékoskijáróban várakoznak, hamarosan megérkeznek a Celtic Park zöld gyepére. A Celtic lehet az első skót csapat, amely bejut a negyeddöntőbe a Bajnokok Ligájában. Ehhez azonban nem kisebb feladatot kellene megoldania, mint az olasz éllovas Juventus búcsúztatása.

Természetesen telt ház fogadta a csapatokat – ez 60 ezer szurkolót jelent a helyszínen.

A MÉRKŐZÉS

Georgiosz Szamarasz játékát végül nem kockáztatta meg Neil Lennon, a Celtic menedzsere. A görög támadó a kispadra sem ülhetett le.

A hangulat már a mérkőzés elején fantasztikus volt – úgy tűnt azonban, hogy a tizenkettedik ember nem tudta segíteni a hazai együttest. A Juventus ugyanis hamar megszerezte a vezetést.

Alessandro Matri kapott remek indítást a 3. percben az elbambuló skót védők között. A Juve támadója elgurította a labdát a kimozduló Fraser Forster kapus alatt, a labda pedig a gólvonal mögé csorgott. Egy Celtic védő becsúszva – már a gólvonal mögül – mentett, de a kikanalazott labdát Marchisio ismét a kapuba rúgta. 0–1

Pedig a Celtic hatalmas elánnal kezdett, nyomást is gyakorolt az olaszokra. Victor Wanyamának és Kris Commonsnak is volt lehetősége, de egyikőjük sem élt vele. A Juve nem erőltette a támadásokat az első negyedórában, okosan futballozott.

A két csapat eddig négyszer találkozott egymással a legrangosabb sorozatban, és mind a négyszer a hazai csapat nyert. Az 1981–1982-es BEK-szezon 1. fordulójában Celtic 1–0-s otthoni sikere után a „zebrák” 2–0-ra felülkerekedtek Itáliában, a 2001–2002-es BL-idény csoportkörében pedig 3–2-es Juventus- és 4–3-as skót siker született. A Juve gólja után azonban nehéz helyzetbe került glasgow-i csapat.

Commons a 27. percben egyenlíthetett volna, igaz, ehhez nem kis bravúr kellett volna. A Celtic támadója tizenegy méterről ollózott nem sokkal a kapu mellé.

Közben a Juventus is némi levegőhöz jutott a játékrész közepén, a torinóiak többször is megérkeztek a skót tizenhatos környékére – igazi nagy helyzetük azonban nem volt. Óriási iram és óriási hangulat jellemezte a találkozót az első félidőben.

Nagyot hajtott a Celtic az első félidőben, a gólt azonban a Juve szerezte
Nagyot hajtott a Celtic az első félidőben, a gólt azonban a Juve szerezte

Ahogyan az előzetesen várható volt, a Celtic szögletei rendre veszélyt jelentettek – a skótok meg is tettek mindent, hogy oldalsó beívelésekhez jussanak. Többször is lefejelték ellenfelüket a Celtic játékosai, de a labda csak nem akart Gianluigi Buffon kapujában landolni.

Még az első félidő hajrájában is egyenlíthetett volna a hazai csapat, Forrest lövése után azonban Efe Ambrose nem tudta közelről a kapuba pörgetni a labdát. Sőt! Gyakorlatilag blokkolta csapattársa próbálkozását.

A Celtic egyértelmű fölényben játszott az első félidőben, de az olaszok korai vezetése nagyban befolyásolhatta a Juve játékát is. Ha azonban ezt az iramot tartani tudja a skót csapat, könnyedén gólt szerezhet a második félidőben. Erre szüksége is lenne Lennon együttesének, ellenkező esetben ugyanis gyakorlatilag elúszna a továbbjutás.

SZÜNET

Valószínűleg Antonio Conte kérte a szünetben a játékosait, hogy ne futballozzanak ennyire kényelmesen. A második félidő választ ad majd arra, hogy jobban felpörögnek-e a Juve futballistái. Ami a próbálkozásokat illeti: az első 57 percben a Celtic 15-ször, a Juventus mindössze 5-ször próbálkozott.

Rod Stewartnak is égnek állt a haja a mérkőzésen
Rod Stewartnak is égnek állt a haja a mérkőzésen

De a játék képe nem sokat változott. Továbbra is a Celtic játszott fölényben, s a 62. percben könnyedén egyenlíthetett volna. Ehhez mindössze annyira lett volna szükség, hogy Ambrose az ötösről rendesen megfejelje a labdát. Nem sikerült, Buffon nagy örömére.

Viszont a második félidő közepére elkezdtek fáradni a Celtic játékosai. Legalábbis az olaszok több veszélyes kontrát is vezettek. Mirko Vucsinics a 66. percben gólt is lőhetett volna 15 méterről, de lövését blokkolták a hazai védők.

És a futball örök törvénye a kihagyott helyzetekről... A Juventus egy szép akció végén megszerezte a második gólját is a mérkőzésen, ami minden bizonnyal a továbbjutást is eldöntötte. Marchisio kapta a „figura” végén a labdát, s egy visszacselt követően a kapuba bombázott. Már másodszor a mérkőzésen, de ezúttal hivatalosan is ő a gólszerző. 0–2

A Celtic pedig teljesen összeomlott, nem sokkal később újra betalált a Juventus.

A 83. percben Mirko Vucsinics kapott labdát, s tíz méterről már nem hibázott. A Celtic nagyot küzdött ugyan, végül azonban nagy vereségbe szalad bele... 0–3

Újabb gól már nem született, így a Juventus továbbra is veretlen a Bajnokok Ligája mostani kiírásában. Ráadásul Conte csapata minimális erőbedobással hatalmas előnyre tett szert a visszavágóra, ami most már formalitásnak tűnik.

VÉGE!

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

CELTIC (skót)–JUVENTUS (olasz) 0–3 (0–1)

Glasgow,
Celtic Park, 57 917 néző. Vezette: Alberto Undiano
CELTIC:
Forster – Lustig (A. Matthews, 58.), Ambrose, K. Wilson, Izaguirre – Mulgrew – Brown (Kayal, 80.), Wanyama, Forrest, Commons (Watt, 73.) – Hooper. Menedzser: Neil Lennon
JUVENTUS: Buffon – Barzagli, Bonucci, M. Cáceres – Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Peluso (Padoin, 69.) – Vucsinics (Anelka, 86.), Matri (Pogba, 81.). Vezetőedző: Antonio Conte
Gólszerző: Matri (3.), Marchisio (77.), Vucsinics (83.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik