Drogba: Átfutott az agyamon az Afrika-kupa 11-ese

Vágólapra másolva!
2012.05.20. 07:44
A Chelsea nyerte meg a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati fináléját, miután tizenegyeslövések után legyőzte a hazai pályán játszó Bayern Münchent. A finálé egyik hőse, a tizenegyespárbajban két lövést is hárító Petr Cech a meccs után azt mondta, életében először azt sem tudta, hogy örüljön a sikernek. Öröm- és bánatszavak Münchenből.

„NEM VOLT SZÉP, DE MEGNYERTÜK”„NEM VOLT SZÉP, DE MEGNYERTÜK”

Didier Drogba sorsdöntő pillanatokban tett sokat 
a Chelsea BL-győzelméért (fotó: Action Images)
Didier Drogba sorsdöntő pillanatokban tett sokat a Chelsea BL-győzelméért (fotó: Action Images)
„Nem volt gyönyörű, de megnyertük a Bajnokok Ligáját, elképesztő. Legfontosabb emberünk, Didier Drogba húzott ki ma bennünket a csávából, ő egy hős. Nélküle nem lennénk itt. A legnagyobb meccseken ő szerzi a gólokat” – dicsérte Frank Lampard az egyenlítő találatukat a 88. percben megszerző elefántcsontparti csatárt, aki az utolsó tizenegyest értékesítette a párbaj során.


A Chelsea megbízott menedzsere, Roberto Di Matteo szintén Drogbát méltatta leginkább, a jövőjéről azonban nem beszélt.

„Óriási szívvel, elszántsággal és szenvedéllyel rendelkező játékosokból áll a csapatunk, csak ezzel nyerhettük meg ezt a trófeát. A Bayern jó csapat, és miután betalált, már nem sok időnk maradt a válaszra. Az ilyen mérkőzéseken szükség van azokra a játékosokra, akik a helyzet urai tudnak lenni – mondta Di Matteo, majd Drogbára tért rá. – Hihetetlen sokat tett ezért a klubért. Fantasztikus góllal tartott minket versenyben, majd belőtte a sorsdöntő tizenegyest. A jövőmről most nem beszélek.”

Maga Didier Drogba a klubnál uralkodó szellemiségről áradozott:

„Chelsea-játékosként soha nem adhatod fel, az utolsó pillanatig küzdened kell. Ezt próbáljuk beleplántálni az új játékosokba is és a fiatalokba” – mondta az elefántcsontparti, aki a hátrányban sem félt a kudarctól.

„Sorsszerű volt a meccs. Nagyon is hiszek a végzetben. Sokat imádkozok. Ez valahol már rég meg volt írva. Isten csodálatos, ez a csapat pedig elképesztő! Nagyon boldog vagyok, az élet fantasztikus!” – áradozott a meccs után Drogba, majd beszélt a meccs utolsó pillanatairól is.

STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK A FINÁLÉ UTÁN
• A Chelsea a 22. klub, amelyik elnyerte a legrangosabb európai klubkupát, egyben ő az első Londonból érkező győztes – ráadásul a londoni olimpia évében.


• Ha bajor főváros, akkor újoncot avatnak: mind a 4 Münchenben BEK-et vagy BL-t nyerő alakulat (Nottingham, O. Marseille, Borussia Dortmund, Chelsea) története első diadalát jegyezte a vonatkozó kupasorozatban.


• Ez volt a 10. BEK-/BL-finálé, amely 11-esekkel dőlt el, legutóbb 2008-ban volt erre példa, amikor épp a Chelsea volt a vesztes.


• Az angol csapatok ötöt nyertek meg a német együttesek elleni hat BEK-/BL-döntőjükből.


• A Chelsea a második csapat, amely egy szezonban megnyerte az angol FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is. Az első duplázó a Manchester United volt, amely az 1998–1999-es idény BL-fináléjában épp a Bayern München ellen diadalmaskodott.


Mario Gomez a döntőig 7 együttes ellen szerzett gólt ebben a Bajnokok Ligája-szezonban, ám a nyolcadik meccspartner, a Chelsea ellen – a szétlövést nem számítva – eredménytelen maradt.

Didier Drogba eddig kilenc kupadöntőben szerepelt a Chelsea színeiben, ezeken 10 gólt ért el!

• A londoni „kékek" ellen ítélt legutóbbi két büntető egyaránt kimaradt: Arjen Robben előtt Lionel Messi rontott – és mindkét esetben Didier Drogba szabálytalankodott.


• Stefan Effenberg 2001-es találata óta Thomas Müller az első német játékos, aki gólt szerzett BL-döntőben. A bayernes Daniel Van Buyten lehetett volna az első belga BL-győztes, de nem lett.

• A Bayern többször veszített (5) az első számú európai kupasorozat fináléjában, mint ahányszor nyert (4). Öt veresége közül négyet angol csapatok ellen könyvelt el.

• Így fest a BEK/BL nemzetek szerinti győzelmi örökranglistája: Spanyolország 13, Anglia, Olaszország 12-12, Németország (NSZK), Hollandia 6-6, Portugália 4, Franciaország, Románia, Skócia, Jugoszlávia 1-1.

„Önbizalommal mentem oda, de mielőtt elvégeztem a tizenegyest, átfutott az agyamon, hogy mi történt annak idején, amikor megnyerhettem volna az Afrika-kupát Elefántcsontpartnak, ám rontottam. Ugyanakkor nagyon elszánt is voltam, hiszen arra gondoltam: amikor Petr Cech megtesz mindent és véd, és ilyen kapusunk van a gólvonalon, akkor nekem is hinnem kell magamban.”

A „kékek” sikerében legalább ekkora vagy még nagyobb szerepe volt Petr Cechnek is, aki a hosszabbításban egy, a párbaj során két tizenegyest hárított.

„Az egyenlítő gólunknál mindenkire nagyon büszke voltam, mivel nagyon nehéz dolgunk volt. Az első tizenegyesnél beleértem a labdába, és továbbra is hittem benne, hogy legalább egyet kivédek. Végül kettőt is sikerült, ami fantasztikus. Összesen hat tizenegyesnél vetődtem a jó irányba, és hármat hárítottam, szóval a házi feladatot elég jól megoldottam. Nem tudom leírni, milyen érzés kerített hatalmába. Ordítottam és azt sem tudtam, hol vagyok. Láttam, hogy Didier is ezt teszi. Életemben először mintegy húsz másodpercig nem tudtam, mit csináljak. El sem tudják képzelni, milyen érzés ez” – mesélt a döntő utáni állapotáról a cseh kapus.


„NEM MINDIG A JOBB A CSAPAT NYER”

„Ilyen a labdarúgás. Már korábban is láthattunk erre példát, nem mindig a jobbik csapat emelheti fel a kupát a végén” – mondta a meccs után Thomas Müller, akinek góljával a bajorok öt percig BL-győztesnek érezhették magukat.

Franz Beckenbauer szerint a Chelsea megérdemelten nyerte meg a sorozatot, hiába volt jóval kevesebb helyzete a döntőben, mint a Bayernnek.

„Miért az angol csapatot kellene okolni, amikor a Bayern nem volt képes gólokra váltani a fölényét? A szerencse a Chelsea oldalán állt ezúttal, ezért érdemli meg a BL-győzelmet. Még akkor is, ha a mérkőzés nagy részében a Bayern volt a jobb csapat” – nyilatkozta a bajor klub tiszteletbeli elnöke.

A müncheniek edzője, Jupp Heynckes szintén a kihagyott helyzetek miatt kesergett, valamint elárulta, ő hároméves szerződést ajánlana Roberto Di Matteónak Roman Abramovics helyében.

„Túl sok helyzetet elpuskáztunk. Összességében jól játszottunk, mi birtokoltuk többet a labdát. Nem tudtuk azonban kihasználni a lehetőségeinket, márpedig ezekkel élni kell, különben megbűnhődsz – nyilatkozta Heynckes, aki szerint edzőkollégája rászolgált a szerződéshosszabbításra. – Gratulálok a Chelsea-nek a győzelemhez. Ha Roberto Di Matteóról kérdeznek, annyit mondanék, hogy a Chelsea-nek egy hároméves kontraktust kellene neki ajánlania.”

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
BAYERN MÜNCHEN (német)CHELSEA (angol) 11 – 11-esekkel 34
München, Allianz Arena, 62 500 néző. V: Pedro Proenca (portugál)
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Lahm, Timoscsuk, J. Boateng, Contento – Schweinsteiger, Kroos – Robben, Th. Müller (Van Buyten, 87.), Ribéry (Olic, 97.) – Gomez. Vezetőedző: Jupp Heynckes
Kispad: Butt (kapus), Van Buyten, Petersen, Olic, Rafinha, Uszami, Pranjic
Sérült: Breno
Eltiltott: Alaba, Badstuber, Luiz Gustavo
CHELSEA: P. Cech – Bosingwa, Cahill, Luiz, A. Cole – Obi Mikel, Lampard – Bertrand (Malouda, 73.), Mata, S. Kalou (F. Torres, 84.) – Drogba. Menedzser: Roberto Di Matteo
Kispad: Turnbull, Essien, Romeu, F. Torres, Malouda, P. Ferreira, Sturridge
Sérült:
Eltiltott: Ivanovics, Ramires, Raúl Meireles, Terry
Gólszerző: Th. Müller (83.), ill. Drogba (88.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik