BL: „Veszedelmes vendégek” – a skót sajtó a Ferencvárosról

Vágólapra másolva!
2020.08.20. 12:35
null
Elyounoussi kemény meccsre számít (Fotó: Getty Images)
Kedd este a Celtic 6–0-ra kiütötte az izlandi KR-t a Bajnokok Ligája első selejtező fordulójában, majd szerda este kiderült, hogy a Ferencváros lesz a skótok ellenfele, miután Szerhij Rebrov csapata 2–0-ra legyőzte a svéd Djurgardent. A budapesti mérkőzés másnapján a brit lapok is foglalkoznak a magyar bajnokkal és egyértelmű a vélekedés: az FTC jóval erősebb, mint a KR, így nem lesz könnyű dolga Neil Lennon legénységének.

A legtöbb brit lap nem bonyolítja túl a Ferencváros mérkőzésének taglalását, tényszerűen leírják, hogy a zöld-fehérek a játék minden elemében jobbnak bizonyultak a svéd bajnoknál, s Tokmac Nguen két góljával megérdemelten léptek a következő körbe.

A The Scotsman ennél bővebben tér ki a IX. kerületiek szerdai meccsére és magára a klubra is. A lap „Veszedelmes vendégek – a fenyegetés, amit a Ferencváros jelent a Celticre” című írásában kiemelten foglalkozik a csapat tavalyi nemzetközi kupameccsein mutatott remek idegenbeli formájával.

Az FTC ugyanis a 2019–20-as idényben a három BL-selejtezőjén, továbbá az El-playoffban, és a három El-csoportmeccsén sem szenvedett vereséget idegenben: két győzelem mellett öt döntetlen volt a mérlege.

A cikk szerint a Ferencváros kimondottan veszélyes vendég lesz, ám hozzáteszik, a gárda napjainkban azért elmarad a hatvanas, hetvenes években megélt fénykorától, amikor VVK-t nyert (1965) és döntőt vívott (1968), valamint finálét játszott a KEK-ben (1975), azonban tavaly bebizonyította, hogy ismét versenyképes Európában.

„Szerhij Rebrov irányításával az elmúlt két évben bajnok lett a csapat, amire a kilencvenes évek közepe óta nem volt képes, és korábbi hazai dominanciájához hasonlóan az elmúlt öt évben háromszor lett bajnok” – írja a lap, majd az együttes kulcsjátékosaira is kitér: említik a két házi gólkirályt, az előző idényben egyaránt 12 gólig jutó Tokmac Nguent és Franck Bolit, valamint hogy alapembernek a magyar futballisták közül csak Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő és Varga Roland tekinthető – megfeledkezve Sigér Dávidról.

A brit közszolgálati BBC is ír a Celtic és a Ferencváros összecsapásáról, hangsúlyozva, hogy a skót klubnak pozitív a mérlege a magyar alakulatok ellen a nemzetközi porondon. Megemlíti a Celtic eddigi utolsó, magyar csapat elleni európai kupamérkőzését: a 2003–2004-es idényben az akkori bajnok MTK-val találkozott a zöld-fehér brigád, és a budapesti 4–0-s győzelmet hazai pályán 1–0-s skót siker követte, így a megelőző szezonban az UEFA-kupa döntőjébe jutó Celtic került a BL főtáblájára. Ez a párharc leginkább arról marad emlékezetes, hogy az első meccs második félidejében beindult a Puskás-stadion locsolóberendezése...

A Celtic hivatalos honlapja egyelőre nem foglalkozik kiemelten a Ferencváros elleni összecsapással, Neil Lennon menedzser például egyetlen szót sem szentelt övéi következő BL-selejtezőjének a KR elleni 6–0-s győzelem értékelésében, míg a meccs első gólját szerző Mohamed Elyounoussi is elintézte annyival, hogy „koncentrálnunk kell minden mérkőzésre, mert a következő találkozónk a BL-ben szintén kemény lesz a jövő héten”.

A Celtic magyar klubok elleni mutatója – skót szempontból – kedvező: eddig 12 összecsapásból hét győzelem, egy döntetlen, és négy vereség, a hat párharcból négy továbbjutás mellett két kiesés. A Ferencvárossal még nem futott össze a klub.

A Fradi mérlege is pozitív a skótokkal szemben, igaz, mindössze három összecsapás áll a lajstromban, amelyből kettőt megnyertek, egyet elvesztettek az Üllői útiak. Hiába viszont a pozitív egyenleg, továbbjutni még nem tudott az FTC skót csapattal szemben, miután az egyetlen klasszikus, oda-visszavágós rendszerben megvívott csatát elbukta – 1961-ben a Rangers ellen a KEK selejtezőjében az idegenbeli 4:2-es vereség után hazai pályán csak 2:1-re nyert az FTC. A harmadik meccs az UEFA-kupa 2004-es csoportkörében a Hearts ellen aratott 1–0-s győzelem volt – továbbjutást az sem ért.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ

Augusztus 26., szerda, 20.45:
Celtic (skót)–FERENCVÁROS

EMLÉKEZTETŐ
1. FORDULÓ
Ferencváros–Djurgarden (svéd) 2–0
(1–0)
Budapest, Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: San (svájci)
FTC: Dibusz – Botka, Kovacevic, Blazic, Civic – Haratin, Somália – Uzuni (Varga R., 84.), Isael (Laidouni, 75.), Nguen (Skvarka, 63.) – Boli. Vezetőedző: Szerhij Rebrov
DJURGARDEN: Bratveit – Une Larsson, Nyholm, Berg – Witry, Ulvestad, Karlström, Augustinsson – Banda (Holmberg, 18.), Kujovic (Chilufya, a szünetben), Edwards (Radetinac, 75.). Vezetőedző: Kim Bergstrand és Thomas Lagerlöf
Gólszerző: Nguen (33., 62.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik