BL: Usain Bolt álnéven játszott? Nézze, milyen gyors a Basel tehetsége!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.28. 11:08
null
Dimitri Oberlin remekelt a Benfica ellen (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája A-csoportjában a Basel 5–0-ra kiütötte a Benficát. A svájciak legjobbja, a szerdán huszadik születésnapját ünneplő Dimitri Oberlin volt, aki két gólt szerzett – megszerezve ezzel élete első BL-góljait.

Az 1997-ben Kamerunban született csatár a svájci FC Zürichben lett profi labdarúgó, ám nevelőklubjában csak egy meccs erejéig játszott a felnőttcsapatban (2014 májusában). Zürichi időszaka alatt a Manchester United hevesen érdeklődött iránta és az 1995-ös születésű Saidy Janko után, ám a „vörös ördögök” végül csak utóbbit tudták megszerezni. Janko csupán egy Ligakupa-meccsen játszott a Unitedban (az MK Dons elleni 0–4-en), jelenleg a Saint-Étienne-ben szerepel.

Oberlin a Salzburgban (Fotó: Red Bull Salzburg)
Oberlin a Salzburgban (Fotó: Red Bull Salzburg)

Oberlin 2015 nyarán az osztrák Red Bull Salzburghoz igazolt – pont akkor, amikor Gulácsi Péter Lipcsébe szerződött a salzburgiaktól. Első idényében a felnőttek között, a másodosztályú tartalékcsapatban és az Ifjúsági BL-ben is játéklehetőséget kapott. Összesen 35 tétmeccsen 14 gólt (ebből hármat az élvonalban) és nyolc gólpasszt ért el. Az ezt követő szezont kölcsönben az Altachnál kezdte (20 bajnokin kilenc gól az osztrák Bundesligában), ám a Salzburg a télen visszarendelte. Tavasszal csak négy ligameccs jutott neki, márciusban ugyanis megsérült az U20-as válogatottban. Az Osztrák Kupa-döntőben – amelyet a Salzburg 2–1-re megnyert a Rapid Wien ellen – a kispadra már leülhetett. A Salzburggal két-két bajnoki címet és Osztrák Kupát nyert. A helyi sajtó szerint salzburgi időszaka alatt meggyűlt a baja a rendőrséggel, de a klub nem kívánt nyilatkozni az ügyről, ám azt elismerte, Oberlin magatartásával voltak gondok.

OBERLIN ZSENIÁLIS GÓLPASSZA AZ ALTACHBAN:

A nyáron a Basel kölcsönvette, s a klubnak opciós joga van megvásárolni a 2012 óta svájci korosztályos válogatott játékost az évad végén. Első bajnokiján betalált az FC Thun ellen, majd szeptember 23-án győztes gólt szerzett nevelőklubja, a Zürich ellen. Szerdán pedig megszerezte első góljait a BL-ben, oroszlánrészt vállalt a Benfica 5–0-s kiütésében.

Oberlin a 2014-es U17-es Eb-n (Fotó: AFP)
Oberlin a 2014-es U17-es Eb-n (Fotó: AFP)

A Benfica ellen a 20. percben ő fejelte ki a labdát egy vendégszögletet követően, nem messze saját kapujától. Majd a kontra végén – körülbelül 11 másodperccel és nagyjából 90 méterrel később – ő lőtt gólt az ötös sarkáról a másik kapuba.

„Különleges este ez számomra – nyilatkozta a lefújást követően Oberlin. Remekül játszottunk, igazi csapatmunka volt. Jól védekeztünk, és már az első perctől kezdve agresszívan letámadtunk. Számomra ez a legszebb születésnapi ajándék. A Basel megmutatta, képes jól futballozni. Minden fiatal labdarúgó szeme előtt a felnőttválogatottnak kell célként lebegnie. Egyelőre az U21-es csapatban játszok, és élvezem. Egy álmom válna valóra, ha meghívót kapnék a nagyok közé. Ha nem hívnak, akkor tovább kell fejlődnöm.”

OBERLIN ELSŐ GÓLJA A BENFICA ELLEN:

OBERLIN MÁSODIK GÓLJA A BENFICA ELLEN:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik