Szünet után ébredt a Sahtar, megfázott a Roma Ukrajnában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.21. 20:39
null
Ezt a parádézó Alisson sem foghatta: Fred szabadrúgása a kapuba vágódik (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében az ukrán Sahtar Doneck Harkivban 2–1-es győzelmet aratott az AS Roma felett. Az olasz csapat az első félidőt teljesen az irányítása alatt tartotta és meg is szerezte a vezetést, aztán a második játékrészben az óriásit javuló Sahtar kétszer is betalált, sőt, több gólt is szerezhetett volna, ám Alisson remek formában védett.

Némi meglepetésre a Sahtar Doneck sokkal jobban „lefagyott” a rettentő hidegben, mint az AS Roma: az ukrán csapatnak kaput eltaláló lövése és igazán veszélyes kísérlete sem volt az első félidőben, bár a széleken néha meg tudták nyitni a brazil légiósok a Roma védekezését. Az olaszoknak bezzeg volt muníciójuk: a 6. percben Federico Fazio lövését kapta (majd rúgta) ki a gólvonalról Andrij Pjatov, a 20. és a 21. perc pedig éppenséggel két ziccert is hozott, csak előbb Konsztantinosz Manolasz nem tudott jól rábólintani Alekszandar Kolarov precíz beívelésére, majd Edin Dzeko lőtt a kapusba.

Ami késett, nem múlott, igazából senkinek sem okozott meglepetést, hogy a 41. percben a Roma megszerezte a vezetést. Diego Perotti passzolt a tizenhatos előtt, középen helyezkedő Edin Dzekóhoz, aki észlelte, hogy a balhátvéd Ismaily el is bámészkodik, rosszul is helyezkedik. A török ifjonc Cengiz Ünder belépett Ismaily mögé, jött Dzeko labdája, Ünder köszönte és a kapuba lőtt – lapos kísérlete Pjatovon felpattanva került a hálóba (0–1).

A félidő végén még egy csapás érte a házigazdát, a középhátvéd Szerhij Krivcov nagyon rosszul érkezett a földre egy Dzekóval vívott fejpárbajból, és le is kellett cserélni.

Ennél csak jobb jöhet, gondolták a hazaiak, és jobb is jött, mert a Sahtar tíz percen belül egyenlített, és a vezetést is simán megszerezhette volna. Az 52. percben egy Roma-szögletet hárított el a Sahtar, a középhátvéd Jaroszlav Rakickij dédelgette kicsit tanácstalanul a labdát, majd egészen parádés, ötvenméteres labdát ívelt a bal oldalon meginduló Facundo Ferreyra felé. Ferreyra kapura húzott, kicselezte Manolaszt, majd higgadtan a kapuba lőtt (1–1).

A Romát mélyütésként érte az eset – egyben az is eldőlt, hogy az olasz együttes sorozatban a 26. idegenbeli BL-mérkőzésén is gólt kap –, s a Sahtar ezt kihasználva újabb helyzeteket alakított ki, de nem talált be, pedig Marlosnak akadt egy óriási helyzete, viszont Alisson az este bravúrját bemutatva hárított. Vagy azt hittük, hogy az este bravúrját ekkor mutatta be, ám néhány perc múlva Taison átlövését is parádés mozdulattal védte.

A 71. percben aztán jött Fred, és bebizonyította, hogy Alisson sem tud mindent védeni: a jobbösszekötő helyéről, szabadrúgásból csavart óriási gólt a Roma hálójába. A labda a lécről vágódott be a gyönyörű lövés után (2–1). Ez volt Fred első találata a Bajnokok Ligájában.

A hajrát egy irgalmatlanul kemény Tarasz Sztepanenko-lövéssel nyitotta meg a Sahtar (Alisson védett), míg a hármat cserélő Romának kísérleteket kellett tennie az egyenlítésért, de óvatosan, mert nagyon egészségtelen lett volna belefutni egy újabb donecki kontrába. A legvégére még maradt egy Sahtar-ziccer, amit a római Bruno Peres óriási bravúrral a gólvonalról mentett – az AS Roma nyeregben volt egy félidő után, ám a végén örülhetett, hogy egygólos vereséggel megúszta.

A mérkőzés összefoglalója

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
SAHTAR DONECK (ukrán)–AS ROMA (olasz) 2–1 (0–1)
Harkiv,
Metaliszt-stadion. V: Collum (skót).
SAHTAR DONECK: Pjatov – Butko, Krivcov (Ordec, 45+3.), Rakickij, Ismaily – Fred, Sztepanenko – Marlos, Taison, Bernard (Kovalenko, 92.) – Ferreyra. Vezetőedző: Paulo Fonseca
ROMA: Alisson – Florenzi (Bruno Peres, 71.), Manolasz, Fazio, Kolarov – De Rossi, Strootman – Ünder (Gerson, 72.), Nainggolan (Defrel, 83.), Perotti – Dzeko. Vezetőedző: Eusebio Di Francesco
Gólszerző: Ferreyra (52.), Fred (71.), ill. Cengiz Ünder (41.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik