Stadio OlimpiKO – római farkasüvöltés, majd diadalmámor

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.10. 20:30
null
Csodát tett a Roma, kezdődhet az ünneplés (Fotók: AFP)
Az AS Roma pazar játékkal 3–0-ra legyőzte az FC Barcelonát a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján, és idegenben szerzett góljának köszönhetően továbbjutott a legjobb négy közé – története során először játszhat elődöntőt a BL-ben.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
AS Roma (olasz)–FC Barcelona (spanyol) 3–0 (1–0)

Róma, Olimpiai Stadion, 56 580 néző. Vezette: Clément Turpin (francia)
ROMA: Alisson – Juan Jesus, Manolasz, Fazio, Kolarov – Nainggolan (El Shaarawy, 77.), De Rossi, Strootman – Florenzi, Dzeko, Schick (Cengiz Ünder, 73.). Vezetőedző: Eusebio Di Francesco
BARCELONA: Ter Stegen – Semedo (O. Dembélé, 85.), Piqué, Umtiti, Alba – Sergi Roberto, Rakitic, Busquets (Alcácer, 85.), Iniesta (A. Gomes, 80.) – Messi, L. Suárez. Vezetőedző: Ernesto Valverde
Gólszerzők: Dzeko (6.), De Rossi (58. – 11-esből), Manolasz (82.)

Továbbjutott: a Roma, 4–4-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal.

ÖSSZEFOGLALÓ

„Elég régóta dolgozom ebben a szakmában ahhoz, hogy tudjam, rendkívüli fordulatokat hozhat egy mérkőzés” – vezette fel a Roma elleni visszavágót Ernesto Valverde, a katalánok vezetőedzője, míg kollégája, Eusebio Di Francesco azzal érvelt, hogy szívvel-lélekkel és hittel kell játszaniuk az Olimpiai Stadionban, ha véghez akarják vinni az „elképzelhetetlent”, vagyis a továbbjutást.

Ehhez az olasz szakember segítségére volt, hogy Radja Nainggolan felépült a sérüléséből, míg rajta kívül Juan Jesus és Patrik Schick került be az első meccshez képest a kezdő tizenegybe – a túloldalon változatlan csapat vette fel a versenyt a rómaiakkal, akik a keddi találkozót megelőzően még sohasem kaptak ki otthon a Barcelonától.

A mostani összecsapást ennek ellenére a vendégek kezdték jobban, Sergi Roberto igencsak ígéretes helyzetbe került már a negyedik percben, ám gyengén sikerült lövésének hárítása nem okozott gondot Alissonnak. Nem sokkal később Nélson Semedo szerelési kísérlete borzolta a kedélyeket odaát, ám Alekszandar Kolarov hiába esett nagyot a portugál mellett, Clément Turpin nagyvonalúan továbbot intett.

A Roma nem zavartatta magát, az 57. BL-meccsét játszó (s ezzel a klubrangsorban Francesco Tottit beérő) Daniele De Rossi pazar indítással ugratta ki Edin Dzekót, aki nagyszerűen vette át a labdát, majd néhány méterről a kapuba stukkolt – Jordi Alba és Samuel Umtiti csak közelről nézte a bosnyákot (1–0). Dzeko a Roma legutóbbi négy BL-meccsén a harmadik gólját jegyezte, az idényben pedig a hatodikat, három assziszt mellett. A Barcelona egyébként is a kedvenc ellenfelének számít, immár harmadszor talált be a katalánoknak.

A hazaiakat még jobban feltüzelte a korai gól, szembetűnő volt, hogy már a Barca tizenhatosánál letámadták a vendégeket, akik az első félidőben az említett Sergi Roberto-lövésen kívül gyakorlatilag nem tudtak helyzetet kialakítani – Lionel Messinek volt két, ígéretes helyről elvégzett szabadrúgása, ám mindkettő elkerülte Alisson kapuját.

A Roma ellenben könnyen megduplázhatta volna az előnyét, a 30. percben például Federico Fazio remek jobb oldali beadását Schick bólintotta az ötös elől a kapu jobb sarka mellé. Nem sokon múlott... A Barcelona nem találta saját játéka ritmusát, és bizony örülhetett, hogy csupán egygólos hátrányban vonult pihenőre.

A második játékrész lüktető játékkal, de helyzetek nélkül indult, hogy aztán a 100. BL-mérkőzésén pályára lépő Gerard Piqué egyszerre rántsa le és rúgja fel Dzekót az ötösnél: Turpin tizenegyest ítélt, De Rossi pedig nem hibázott, hiába érezte Marc-André ter Stegen az irányt (2–0).


Az igazi tét ekkor kezdett nehezedni a Barcelonára. A Roma kissé visszább vett, nem akart fejjel rohanni a falnak, míg Valverde együttese próbálta tartani a labdát – több-kevesebb sikerrel.

Di Francesco mindent és mindenkit bevetett a hajrában, a sérüléséből felépülő Cengiz Ünder és Stephan El Shaarawy is beállt. Utóbbinak mindössze két percre volt szüksége, és máris tesztelte Ter Stegent, aki még jobb kézzel bele tudott csapni az olasz válogatott támadó kapura kanalazott labdájába. Néhány perccel később már ő sem segíthetett...

Ünder jobb szélről, szögletből középre szálló labdájára Kosztasz Manolasz érkezett a rövid saroknál, és Semedót megelőzve a jobb alsóba csúsztatott – igazi mestermunka volt görög módra (3–0)!

A harmadik kapott gól már észhez térítette a katalánokat, gyakorlatilag 2–4–4-re átállva rohamozták a római erődítményt, amely így sem remegett meg. Bár a csereként beállt Ousmane Dembélé emelésénél valószínűleg megfagyott a vér a római drukkerek ereiben, a labda végül elkerülte a kaput, s mint utólag kiderült, a Barca ezzel ellőtte az összes puskaporát.

A Roma mindössze a harmadik olyan együttes a Bajnokok Ligája történetében, amely az első mérkőzésen összeszedett háromgólos hátrányt le tudta dolgozni a kieséses szakaszban: korábban csak a Deportivo La Coruna (Milan, 2004) és éppen a Barcelona (PSG, 2017) volt erre képes.

Nem mellékesen az AS Roma története során először játszhat elődöntőt a Bajnokok Ligájában (1992-től számítva, azóta hívják így a bajnokcsapatok vetélkedését), korábban csak negyeddöntőig jutott, a mostani szezont megelőzően legutóbb éppen tíz éve jutott be a legjobb nyolc közé. Érdekesség, hogy a történelmi siker éppen azután jött össze, hogy a klub legendája, Francesco Totti 2017-ben visszavonult, így ő már csak a lelátón ülve élhette át a nagy diadalt. Korábban, a BL elődjének számító BEK-ben egyszer jutott négy közé a Roma, 1984-ben, amikor a döntőbe is bekerült, akkor a fináléban azzal a Liverpoollal szemben maradt alul, amellyel még ebben a szezonban is összefuthat.


ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK, KÉP, VIDEÓ ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik