H. Á. 2019.08.07 13:33 Frissítve: 2019.08.09 10:14

BL: Rebrov könnyedén leolvasta a Dinamo játékát – lapszemle

A Dinamo Zagreb–Ferencváros BL-selejtező másnapján a horvát lapok egyrészt Szerhij Rebrovot dicsérik, Nenad Bjelicát kevésbé, és akad amely hosszú mélyre ható taktikai elemzést közöl a találkozóról. A horvát gólszerző, Dani Olmo is megszólalt, bejelentette, hogy kész távozni a klubjától, mert a Bajnokok Ligájában akar szerepelni ősztől. 

 

Bjelica (balra) a végén már nem mosolygott ennyire (Fotó: Szabó Miklós)

Az index.hr a mérkőzést elemző cikkében kiemeli, hogy nagy hibát követett el a csapat taktikájának kialakításakor Nenad Bjelica vezetőedző, amit Budapesten mindenképpen ki kell javítani a visszavágón, különben nem lesz meg a továbbjutás.

A lap szerint az első negyedóra után Bjelica kétségbevonható döntéseket hozott, amelyeknek köszönhetően a Ferencváros sokkal jobb eredményt érhetett el, mint amiben előzetesen reménykedhetett. Elsősorban azt vetik Bjelica szemére, hogy a  vezetés birtokában túlzottan visszavonultatta védelmét, így csapat túl „hosszúra” nyúlt, a középpályásoknak pedig túl nagy területet kellett volna bejátszaniuk.

A Sportske Jutarnji bővebben és taktikai szempontból mélyre hatóan elemző írásában is elsősorban az edzőkkel foglalkozik, azt emeli ki, hogy Szerhij Rebrov remekül leolvasta a Dinamo játékát, és pontosan tisztában volt vele, hogy csapatának mit kell a zágrábiak játékára válaszolni. A Ferencváros tökéletesen megvalósította edzője elképzelését, megakadályozta a hazaiak támadójátékát, miközben a Dinamo szinte kizárólag akkor tudott gólhelyzetet kialakítani, amikor valamelyik ferencvárosi játékos hibázott – s példaként hozzák Hajrovic kapufáját.

Az SJ egy másik cikkében megszólaltatja Dominik Lovakovicot, a Dinamo Zagreb kapusát, aki kiemelte, hogy magyar kollégája, Dibusz Dénes nagyszerű napot fogott ki, ugyanakkor egy elmaradt tizenegyest is hiányol. 

„A magyar kapus öt-hat védést is bemutatott, jó napja volt, mi meg kihagytuk a lehetőségeinket, amelyekből egyébként több volt, mint ellenfelünknek. A góljuknál erős lövést kaptam, kiütöttem, de pont fejen találtam [Sigért]. Harcias csapat a Ferencváros, de mi nyerni akartunk ma, és sok helyzetünk is volt, sőt talán egy tizenegyest is megkaphattunk volna Peric buktatásáért, de most már a visszavágóra marad a döntés.”

A 24 Sata a mérkőzés másnapján arról közölt összeállítást, hogy milyen eredményeket ért el a Dinamo a nemzetközi kupákban, amikor az első, hazai mérkőzésén 1–1-es eredmény született. A statisztika ferencvárosi szempontból nem reménytelen: 5 ilyen mérkőzése volt a Dinamónak az elmúlt 25 évben, s ebből kétszer kiesett – 1997-ben az Atlético Madrid, majd 2017-ben az albán Skënderbeu búcsúztatta a kékeket.

Szorosan véve ugyan nem a tegnap esti mérkőzéssel foglalkozik a Nacional magazin, amely a zágrábiak gólszerzőjét, Dani Olmót idézi, aki elárulta: ő mindenképpen a Bajnokok Ligájában játszik ősztől.

„Itt az ideje, hogy elhagyjam a Dinamót. A tavalyi szezon nagyon jól sikerült,  a klubbal bajnokságot nyertünk, az El-ben nyolcaddöntőt játszottunk, de úgy gondolom, eljött az ideje, hogy megtegyek egy lépést, mert ősszel mindenképpen a Bajnokok Ligájában szeretnék játszani” – idézte a Nacional az egyik spanyol rádiónak nyilatkozó Olmót.

„Egy-eggyel állunk és még mindig van lehetőségünk a továbbjutásra – ezek már a támadó, Mislav Orsic szavai voltak. – Nem úgy alakult a meccs számunkra, ahogy azt elterveztük, de mindent megteszünk azért, hogy továbbjussunk. Persze, volt nekem is egy ígéretes helyzetem, de kissé meglepett Lovro Majer labdája, így a kapus hárítani tudott.” 

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Dinamo Zagreb (horvát)–Ferencváros 1–1
(1–0)
Zágráb, Maksimir Stadion, 14 283 néző. Vezette: Raczkowski (lengyel)
Dinamo Zagreb: Livakovic – Stojanovic, Leskovic, Peric, Leovac – Gojak (Moro, 69.), Ademi, Dani Olmo – Hajrovic (Majer, 69.), B. Petkovic (Gavranovic, 76.), Orsic. Vezetőedző: Nenad Bjelica
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister – Sigér, Haratin – Zubkov, Skvarka (Ihnatenko, 89.), Nguen (Civic, 83.) – Szihnyevics (Lanzafame, 78.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Olmo (7.), ill. Sigér (60.)

VISSZAVÁGÓ
AUGUSZTUS 13., KEDD
20.00:
 Ferencváros–Dinamo Zagreb (horvát) (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Budapest, Groupama Aréna

 

2020.07.16 20:26:42

Bajnokok Ligája CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. A CAS döntése újabb jelzés arra, hogy az UEFA milyen mértékben ura a helyzetnek. Leginkább a nagyok játékszere, kiszolgálója, akik cserébe egy ideig még hajlandóak a szövetség égisze alatt játszani, ám egyre közelít az idő, amikor megalapítják saját szuperligájukat.

2020.07.13 20:40:38

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha valaki vadonatúj Ferrari sportautóval áll rajthoz a kerékpárversenyen, ne csodálkozzon, ha öklüket rázzák a nyomában a biciklisták.

2020.07.06 18:37:22

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

Puskásék egy londoni harmadosztályú klubbal vállaltak furcsa világításavató meccset.

2020.06.20 21:23:11

Bajnokok Ligája BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. A kísérlet egyébként sem ördögtől való: a kézilabdában régóta bevált a final four, a vízilabdában előbb a final six, később a final eight. Utóbbi lehetne majd a futballban is. De azt sem bánnám, ha final sixteen lenne.