Cristiano Ronaldo a duplájával utolérte Puskás Ferencet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.18. 20:40
null
Cristiano Ronaldo duplájával utolérte Puskás Ferencet a Real örökranglistáján (Fotók: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján az első mérkőzést 6–1-re megnyerő Real Madrid odahaza 3–1-re győzött a Schalke ellen. A két gólig jutó Cristiano Ronaldo beérte a klub mindenkori házi góllövőlistáján Puskás Ferencet, aki pályafutása során 242 gólt szerzett. A szünetben pályára lépett Szalai Ádám is, azonban a magyar támadó egyáltalán nem jelentett veszélyt egykori klubja kapujára.

Bár a német sajtó Jens Keller nyilatkozatai alapján biztosra vette, hogy a Gelsenkirchenben elszenvedett 6–1-es vereség miatt több kulcsjátékos is pihen a Schalkéban a Real Madrid elleni visszavágón, s többek között Julian Draxler is azt nyilatkozta, megérti edzőjét, aki az első meccsen eldőlt párharc második találkozóján inkább a sérülések elkerülését tartja szem előtt, végül nem Szalai Ádám, hanem Klaas-Jan Huntelaar került a csapatba a Bernabéuban. Szalainak így továbbra is a december 21-i Nürnberg elleni bajnokija a legutóbbi tétmeccse kezdőként a Schalkéban.

Annak ellenére, hogy mindkét edző gyakorlatilag a hétvégi bajnokijára való felkészülési meccsnek tekintette a találkozót, Sead Kolasinac már a második percben úgy felrúgta Jesét, hogy a fiatal támadó a térdére esve fájdalmas arccal terült el. Le is kellett cserélni, s úgy tűnik, rá nem számíthat Carlo Ancelotti vasárnap este a Barcelona elleni rangadón. Sőt, emiatt Gareth Bale sem pihenhet annyit, mint amennyit az olasz mester szánt neki, a walesi jött be a 8. percben.

A Real Madrid mezőnyfölényben játszott, míg a lelátón a Schalke 4000 szurkolója szórakoztatta a hazai közönséget: a kezdő sípszó után énekeltek, a férfiak mind félmeztelenül élvezték az ibériai tavaszi estét. A német csapat összeszedettebben játszott, de Jesé korai sérülése – amely az első diagnózis szerint súlyos: térdszalagszakadás – miatt korán feszültté vált a helyzet. A Real első nagy helyzetéből a 21. percben gól is született: Álvaro Morata középről a jobb oldalon helyezkedő Bale-hez passzolt, akinek az öt és felesre laposan bejátszott labdáját Cristiano Ronaldo Benedikt Hövedestől szorongatva a kapu közepébe továbbította (1–0). A portugálnak ebben a sorozatban ez volt a 12. gólja, amivel beállította tavalyi egyéni legjobbját, és csak kettővel marad el José Altafini, Ruud van Nistelrooy és Lionel Messi 14-es rekordjától.

A Real továbbra is könnyedén építhette akcióit (a 28. percben Bale ugyanolyan passzt adott Moratának, mint a gólnál C. Ronaldónak, de a középen érkező társ nem tudta a kapu felé terelni a labdát), miközben a kapujában Iker Casillas a 12 000. játékpercen is átlépett a Bajnokok Ligájában, ezzel lehagyta az eddigi rekorder Raúlt. A szezonban csak kupa- és BL-meccseken szerepet kapó kapus a 31. percben inkább szomorkodhatott, Tim Hoogland ugyanis 23 méterről lőtt, a labda a 16-os vonalánál álló Sergio Ramos lábán megpattanva a kapu jobb alsó sarka felé vette az irányt, s Casillas tehetetlenül nézte, ahogy a hálóba csorog (1–1).

Tim Hoogland szerencsés góllal egyenlített a Bernabéuban (Fotó: Reuters)
Tim Hoogland szerencsés góllal egyenlített a Bernabéuban (Fotó: Reuters)

Az egyenlítés után Morata újabb helyzetet puskázott el, míg a túloldalon Huntelaar és Draxler próbálkozott távoli lövéssel. A szünetben 1–1 volt az állás, a Schalke jól helytállt az erejével azért takarékoskodó Real ellen, s úgy tűnt, nem kerül veszélybe a Bayern München 2009-es BL-csúcsa, a Sporting elleni 12–1-es összesített diadala.

A második félidőre Huntelaar helyére beállt Szalai, aki így – bár 2007 és 2010 között a Real Madrid kötelékébe tartozott – életében először lépett pályára tétmeccsen a Bernabéuban.

A Real Madrid a folytatásban ugyanúgy szórakozott ellenfelével, mint három hete, de a helyzetek nem mentek be. Előbb Cristiano Ronaldo fejesét hárította elképesztő bravúrral Ralf Fährmann, majd a magát tiszta helyzetbe cselező Isco labdáját védte ki lábbal. A kettő között Höwedes felrúgta Moratát, de a madridi közönség nagy meghökkenésére a bíró – miután határozottan a tizenegyesponthoz futott – továbbot intett.

Höwedest sérülés miatt le kellett cserélni, így Ancelotti után Keller is elkönyvelhette, hogy a kedd estére kitűzött legfőbb célja nem valósulhat meg. Az ezt követő negyedórában inkább hasonlított felkészülési mérkőzésre a találkozó – sokan attól tartottak, ilyen lesz végig.

Ám az utolsó bő negyedórában rákapcsolt a Real, és két gyors góllal eldöntötte ezt a meccset is. A 74. percben Cristiano Ronaldo Bale labdaszerzését követően15 méterről lőtt a kapuba (2–1). Ez volt a 242. gólja a Real Madridban, amivel utolérte a klub örökrangsorában Puskás Ferencet, és már csak Santillana (290), Alfredo di Stéfano (307) és Raúl (323) áll előtte.

Egy perccel később egy végletekig kijátszott akció végén közvetlen közelről Morata gurított a kapuba, csak hogy a sok kihagyott helyzete után ne menjen rossz szájízzel az öltözőbe (3–1).

Cristianio Ronaldo még egyszer eltalálta a kapufát, míg a túloldalon Szalai nem került helyzetbe.

A Real Madrid kettős győzelemmel, 9–2-es összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé, és várhatja a pénteki sorsolást.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
REAL MADRID (spanyol)–SCHALKE 04 (német)
3–1 (1–1)
Madrid,
Santiago Bernabéu Stadion. V: Karaszov (orosz)
REAL MADRID: Casillas – Nacho, Varane, Ramos (Carvajal, 70.), Coentrao – Isco, Illarramendi, Xabi Alonso (Casemiro, a szünetben) – Jesé (Bale, 8.), Morata, Cristiano Ronaldo. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
SCHALKE: Fährmann – Hoogland, Höwedes (Papadopulosz, 58.), Matip, Kolasinac – Ayhan (Annan, 81.), Neustädter – Obasi, Meyer, Draxler – Huntelaar (Szalai, a szünetben). Vezetőedző: Jens Keller
G: C. Ronaldo (21., 74.), Morata (75.), ill. Hoogland (31.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 9–2-vel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik