Hiába volt jobb a Bayern, Benzema duplájával döntős a Real Madrid

Vágólapra másolva!
2018.05.01. 20:36
null
A Real drukkerei újabb döntőbe jutást drukkoltak ki Madridban (Fotó: AFP)
Elsőként a Real Madrid jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája 2017–2018-as kiírásának döntőjébe, mivel idegenbeli 2–1-es győzelme után a Santiago Bernabéu Stadionban 2–2-es döntetlent játszott a Bayern Münchennel.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
REAL MADRID (spanyol)–BAYERN MÜNCHEN (német)
2–2 (1–1)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 77 459 néző. Vezette:Cüneyt Cakir (török)
REAL MADRID:K. Navas – Lucas Vázquez, Varane, S. Ramos, Marcelo – Asensio (Nacho, 88.), Kovacic (Casemiro, 73.), Modric, Kroos – Benzema (Bale, 72.), C. Ronaldo.Vezetőedző:Zinédine Zidane
BAYERN MÜNCHEN:Ulreich – Kimmich, Hummels, Süle, Alaba – Tolisso (S. Wagner, 75.), Thiago Alcántara – Th. Müller, James Rodríguez (Javi Martínez, 84.), Ribéry – Lewandowski.Vezetőedző:Jupp Heynckes
Gólszerző: Benzema (11., 46.), ill. Kimmich (3.), James Rodríguez (63.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4–3-as összesítéssel

Arra alighanem még az erős kezdést várók sem számítottak, hogy bő tíz perc alatt kétszer is a kapuba kerül a labda az elődöntős párharc második mérkőzésén – márpedig ez történt, miután a Real Madrid és a Bayern München nagy hévvel (és nem túl jól megszervezett védekezéssel) vetette magát bele a találkozóba.

Az „első vért” a Bayern fakasztotta: a 3. percben Thomas Müller adott középre a jobb szélről, középen Sergio Ramos menteni akart Corentin Tolisso elől, de csak az ötösre érkező Joshua Kimmich elé tudta piszkálni a labdát, a müncheni jobbhátvéd pedig nagyon higgadtan kilőtte a hosszú sarkot (0–1). Összesítésben idegenben szerzett góljainak köszönhetően még mindig a Real állt jobban.

És a spanyol válasz sem váratott sokáig magára: a 11. percben Mateo Kovacic ívelt a bal szélre Marcelóhoz, a brazil szélső hátvéd precízen ívelt át a hosszú sarokhoz, ahol Karim Benzema egyedül állt, és a rövid sarokba bólintott (1–1). David Alabát nem dicsérik meg azért, ahogy „elhagyta” a franciát a beadásnál... A Bayern München egymást követő 14. idegenbeli BL-mérkőzésén kapott gólt, a Real Madrid pedig beállította a Tottenham csúcsát azzal, hogy sorozatban a 42. európai meccsén talált be pályaválasztóként.

A folytatás is heves volt, igaz, a szünetig góltalan is – végig a Bayern München kezdeményezett inkább, a Real Madrid védelme a kényszerjobbhátvéd Lucas Vázquezzel és a szűrő Casemiro hiányában igencsak sebezhetőnek tűnt. Más kérdés, hogy a német rekordbajnok nem tudott élni ezzel, ráadásul Cüneyt Cakir játékvezető két gyanús esetben sem ítélt tizenegyest a vendégek javára, akik reklamáltak is erősen... Mindenesetre a csapatok úgy mehettek pihenőre, hogy még mindig a Real Madrid állt továbbjutásra (3–2), ám egy Bayern-gól után már hosszabbítás sejlett volna fel.

Karim Benzema sok kritikát kap, de a Bayern ellen főszerepet vállalt (Fotó: AFP)
Karim Benzema sok kritikát kap, de a Bayern ellen főszerepet vállalt (Fotó: AFP)

A második félidőben egy perc alatt tovatűnt a hosszabbítás képe, miután a Bayern München egy katasztrofális kapushibával, a Real Madrid pedig góllal nyitott. Corentin Tolisso adta haza a labdát, Sven Ulreich pedig felszabadítás helyett elcsúszott és tragikomikus módon elvágódott, Karim Benzemának már csak a kapuig kellett futnia a labdával (2–1). A Bayern-drukkerek rémálmaiban alighanem még előjön ez az eset, és sosem volt fájóbb Manuel Neuer hiánya...

A Bayernnek immár két gólt kellett volna szereznie a továbbjutáshoz, jöttek is a vendégtámadások, ám a Real ki tudott alakítani a kontrákból jó néhány helyzetet. Más kérdés, hogy egyszer sem volt pontos a befejezés, pedig Cristiano Ronaldo egyszer öt méterről lőhetett tiszta ziccerből – de tőle szokatlan módon a kaput sem találta el.

Ezt hamarosan bánhatta a Madrid, ugyanis a 63. percben James Rodríguez kiegyenlített: éles szögből, közelről a kapuba lőtte saját kipattanóját (2–2) – ismét egyetlen gólra került a továbbjutástól a német csapat! James – ígéretéhez híven – nem ünnepelte meg a találatát.

A két edző csak a hajrában, a 70. perc után kezdett cserélni. Zinédine Zidane behozta Casemirót és Gareth Bale-t (utóbbit a kétgólos Benzema helyére), míg Jupp Heynckes harcba vetette második centerként Sandro Wagnert. A Bayern a csere előtt nagyon közel került a vezető gól megszerzéséhez is, ám Corentin Tolisso közeli lövését Keylor Navas bravúrral ki tudta piszkálni. Navas a 79. percben Thomas Müllerrel is kitolt (illetve kitolta Müller fejesét), a hazai drukkerek idegtépő záró periódusra készülhettek.

Meg is kapták, de a védelem és Navas önfeláldozó munkája megóvta a döntőbe jutást érő 2–2-t – a Real Madrid hatékonyabb volt, mint a két meccsen helyzetek tömkelegét kihagyó Bayern München, és elsősorban ezért jutott be sorozatban a harmadik BL-fináléjába. A német rekordbajnokot 2013-as BL-diadala óta mindig spanyol csapat búcsúztatta, s ez a sorozat nem szakadt meg – persze a vendégek alighanem pár szóval Cüneyt Cakirt is megemlítik majd a mérkőzés után...

Más kérdés, hogy a május 26-i, kijevi döntőre meg a Real készülhet. A királyi gárda valódi specialistája lett a Bajnokok Ligájának, sorozatban 11 megnyert kieséses rendszerű párharcnál és döntőnél jár. A madridiak ellenfele a fináléban a Liverpool vagy az AS Roma lesz.

A meccs összefoglalója

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik