Ki hitte volna?! A PSG lemészárolta a Barcelonát!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.14. 20:40
null
Ángel Di María két remek góllal ünnepelte születésnapját (Fotó: AFP)
Hatalmas meglepetés Párizsban: a Paris Saint-Germain álomfutballal 4–0-ra legyőzte az FC Barcelonát a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keddi játéknapján.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
PSG (francia)–FC BARCELONA (spanyol) 4–0 (2–0)

Párizs, Parc des Princes, 46 484 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
PSG: Trapp – Meunier, Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa – Verratti (Nkunku, 69.), Rabiot – Di María (Lucas Moura, 61.), Matuidi, Draxler (Pastore, 86.) – Cavani. Vezetőedző: Unai Emery
BARCELONA: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba – André Gomes (Rafinha, 58.), Busquets, Iniesta (Rakitic, 72.) – Messi, Suárez, Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique
Gólszerző: Di María (18., 55.), Draxler (40.), Cavani (72.)

Adrien Rabiot már a 3. percben megadta az alaphangot, amikor odapakolt egy sárga lapot érőt Neymarnak, de mint kiderült, ez csupán túlburjánzása volt a párizsiakban tomboló játékkedvnek. Az első negyedórában kis híján felbillent a pálya, majdnem hatvan százalékban a PSG-játékosok lábán járt a labda – ami a Barca ellen igencsak megsüvegelendő.

A kapu előtt azonban túlzott volt az izgalom, a párizsiak a legkecsegtetőbb helyzetekből sem voltak képesek a kapuba találni. Már éppen leírtuk, hogy egy továbbjutásra való helyzetet hagytak veszendőbe menni, amikor a születésnapos Ángel Di María 20 méteres szabadrúgása beakadt a bal felsőbe (1–0).


A vezetés birtokában a PSG visszább húzódott, átállt ellencsapás-üzemmódra, amiben kétségkívül benne volt a veszély a saját kapura is. A vendégek szép lassan egyenlítettek is – de csak labdabirtoklásban. Volt esély az 1–1-re is, azonban a 27. percben a jobb oldalon ziccerbe keveredő André Gomes lövését Kevin Trapp lábbal védte.

Több ilyen lehetőség nem adódott – és mégis Lionel Messi neve következik… A 40. percben az argentin világklasszis labdát vesztett Rabiot-val szemben a felezővonal táján, már robbant is a párizsi henger, és Marco Verratti labdájából Julian Draxler a jobbösszekötő helyéről bevágta a második hazai gólt (2–0).

Julian Draxler nemcsak a BL-ben, hanem a francia bajnokságban és a Francia Kupában is góllal tette emlékezetessé első PSG-meccsét.


Luis Enrique, a Barcelona vezetőedzője nem cserélt, az első félidőben csőd közeli állapotba kerülő embereitől várta legalább a létfontosságú idegenbeli gól megszerzését – ehelyett megint Di María következett! Az 55. percben a 29. születésnapját ünneplő argentin támadó remek testcselt követően ballal a bal felső sarokba kanyarított a tizenhatos előteréből (3–0).

Abel Balbo (1999, Fiorentina) után Ángel Di María a második argentin, aki két gólt szerzett a Barcelona ellen a BL-ben.


Eddig nem szóltunk róla, de lényegi elem: a párizsiak rendkívül harcos, egymást segítő védekezéssel, kritikus helyzetekben is bevállalt – és kitűnően kivitelezett – szerelésekkel öntöttek olyan betonalapot, amelyre a remek gólokat hozó támadójátékuk épült. Unai Emery nagyon összerakta ezt a csapatot!

S még nem volt vége. Amikor már-már áttöréssel fenyegettek a Barca már nem annyira félálomban szőtt támadásai, a PSG másik szülinaposa, a 30 éves Edinson Cavani is a kapuba talált: a 72. percbeli kontra során Thomas Meunier végezte el a rendkívül fontos aprómunkát, hosszú vágta után kiugratta a jobb oldalon a tizenhatoson belülre robogó Cavanit, az uruguayi maga elé engedte a labdát, és egyből, jobbal a rövid sarokba bombázott (4–0).

A Milan, a Dinamo Kijev, a Valencia, a Chelsea és a Bayern München után a PSG a hatodik klub, amelyik négy gólt szerzett a Barca ellen a BL-ben.


A hajrában elkeseredetten támadott a Barca, Samuel Umtiti közvetlen közelről fejelt egy kapufát, a hosszabbításban reklamáltak egy büntetőt is a vendégek – Neymar beadása leszorított kezet érintett –, de szépíteniük nem sikerült.

Visszavágó március 8-án – csak azért nem írjuk, hogy formalitás lesz, mert a Barcelona azért a Barcelona.

De nem árt tudni: négy- vagy többgólos hátrányból kezdve a visszavágót még egyetlen csapatnak sem sikerült továbbjutnia a BL egyenes kieséses szakaszában.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
PSG (francia)–FC Barcelona (spanyol) 40
(Di María 18., 55., Draxler 40., Cavani 72.)
Párizs
, Parc des Princes

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik