BL: Pelé kedvenc élménye? Amikor Abidal felemelte a trófeát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.13. 16:44
null
Pelé kedvenc BL-élménye (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája egyik főszponzoraként is ismert MasterCard #StartSomethingPriceless néven kampányt indított azzal a céllal, hogy arra inspirálja az embereket, kövessék a szenvedélyüket, és az apróbb pillanatokat alakítsák lenyűgöző emlékekké. Az ehhez forgatott reklámfilmben a futball történetének egyik, ha nem a legnagyobb játékosa, Pelé is felbukkan, az ekkor készült beszélgetést a szervezők jóvoltából a magyar médiumok közül mi közölhetjük.

Emlékszem, édesapám azt mondta, tudja, hogy remek futballista lesz belőlem, de fontosabb, hogy közben jó ember is legyek. Természetesen a rivalizálás a sport része, de az emberi lélek, szellem megfizethetetlen és mindig nyer. A nyelvi és kulturális különbségek ellenére a futball összekovácsol minket. Amikor pályán vagy, hallod és látod a tömeget, igazán felemelő érzés és tisztában vagy vele, hogy milliók nézik a meccsedet, hogy részesei a drámának. A futball ettől utánozhatatlan.”

A háromszoros világbajnok számtalan siker részese volt, de a Bajnokok Ligájában, illetve a jogelődjének számító BEK-ben nem lépett pályára. Ettől függetlenül a BL-ben is voltak olyan emberi pillanatok, amelyek Pelében is nyomot hagytak.

Nem feltétlenül csak a góloknak és a sztároknak köszönhetjük a felemelő érzéseket – mondta a hetvenhét esztendős legenda. – Az egyik kedvenc pillanatom a 2011-es döntőben történt. A Barcelona 3–1-re verte a Manchester Unitedet, de igazából az mutatta meg a futball erejét, ami a díjátadón történt. A csapat úgy döntött, a pár hónappal korábban rákkal diagnosztizált Éric Abidal emelje a trófeát a magasba, úgyhogy Carles Puyol átadta neki csapatkapitányi karszalagot. Ebben az esetben nem csak a játék iránti szenvedélyt, hanem annak emberi oldalát is megláthattuk.”

Természetesen Pelé gazdag pályafutásában is voltak olyan momentumok, amelyek meghatározták életét, karrierjét, pedig nem is a futballpályán történtek.

1950-ben volt egy hasonlóan megindító pillanatom, amikor sírni láttam édesapámat, miután Uruguay Brazília legyőzésével világbajnok lett. Ránéztem, és azt mondtam neki, ne aggódjon, egy nap megnyerem. Nyolc évvel később, tizenhét esztendősen aztán abban a szerencsében volt részem, hogy magasba emelhettem a trófeát, ráadásul ez még kétszer sikerült Brazíliával. Sokat kaptam a futballtól a három vébécím mellett is. Beutazhattam a világot, rengeteg emberrel megismerkedhettem. Lehetőségem van rá, hogy jótékony cselekedeteken keresztül visszaadjak valamit abból, amit kaptam, hiszen életem legszebb pillanatai közül nagyon sok kötődik a futballhoz.”

Pelé TOP 3 felbecsülhetetlen Bajnokok Ligája-pillanata

1. Éric Abidal a magasba emeli a trófeát

A Barcelona csapata azzal fejezte ki megbecsülését, hogy a rákkal vívott küzdelme után Éric Abidal emelhette a magasba a Bajnokok Ligája trófeáját a 2011-es döntőt követően.




2. Oliver Kahn Santiago Canizarest vigasztalja

A Bayern München kapusa az ünneplés helyett a spanyolt vigasztalja, miután a német klub legyőzte a spanyol Valenciát a 2001-es fináléban.




3. Főhajtás Ronaldo előtt

A Manchester United drukkerei felállva tapsolják meg a Ronaldót, miután a Real Madrid brazil csatára a 2003-as negyeddöntőben mesterhármast szerzett az Old Traffordon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik