HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.02.13 16:44 Frissítve: 2018.02.13 17:37

BL: Pelé kedvenc élménye? Amikor Abidal felemelte a trófeát

A Bajnokok Ligája egyik főszponzoraként is ismert MasterCard #StartSomethingPriceless néven kampányt indított azzal a céllal, hogy arra inspirálja az embereket, kövessék a szenvedélyüket, és az apróbb pillanatokat alakítsák lenyűgöző emlékekké. Az ehhez forgatott reklámfilmben a futball történetének egyik, ha nem a legnagyobb játékosa, Pelé is felbukkan, az ekkor készült beszélgetést a szervezők jóvoltából a magyar médiumok közül mi közölhetjük.

HIRDETÉS

Pelé kedvenc BL-élménye (Fotó: AFP)

 


 

 

Emlékszem, édesapám azt mondta, tudja, hogy remek futballista lesz belőlem, de fontosabb, hogy közben jó ember is legyek. Természetesen a rivalizálás a sport része, de az emberi lélek, szellem megfizethetetlen és mindig nyer. A nyelvi és kulturális különbségek ellenére a futball összekovácsol minket. Amikor pályán vagy, hallod és látod a tömeget, igazán felemelő érzés és tisztában vagy vele, hogy milliók nézik a meccsedet, hogy részesei a drámának. A futball ettől utánozhatatlan.”

A háromszoros világbajnok számtalan siker részese volt, de a Bajnokok Ligájában, illetve a jogelődjének számító BEK-ben nem lépett pályára. Ettől függetlenül a BL-ben is voltak olyan emberi pillanatok, amelyek Pelében is nyomot hagytak.

Nem feltétlenül csak a góloknak és a sztároknak köszönhetjük a felemelő érzéseket – mondta a hetvenhét esztendős legenda. – Az egyik kedvenc pillanatom a 2011-es döntőben történt. A Barcelona 3–1-re verte a Manchester Unitedet, de igazából az mutatta meg a futball erejét, ami a díjátadón történt. A csapat úgy döntött, a pár hónappal korábban rákkal diagnosztizált Éric Abidal emelje a trófeát a magasba, úgyhogy Carles Puyol átadta neki csapatkapitányi karszalagot. Ebben az esetben nem csak a játék iránti szenvedélyt, hanem annak emberi oldalát is megláthattuk.”

Természetesen Pelé gazdag pályafutásában is voltak olyan momentumok, amelyek meghatározták életét, karrierjét, pedig nem is a futballpályán történtek.

1950-ben volt egy hasonlóan megindító pillanatom, amikor sírni láttam édesapámat, miután Uruguay Brazília legyőzésével világbajnok lett. Ránéztem, és azt mondtam neki, ne aggódjon, egy nap megnyerem. Nyolc évvel később, tizenhét esztendősen aztán abban a szerencsében volt részem, hogy magasba emelhettem a trófeát, ráadásul ez még kétszer sikerült Brazíliával. Sokat kaptam a futballtól a három vébécím mellett is. Beutazhattam a világot, rengeteg emberrel megismerkedhettem. Lehetőségem van rá, hogy jótékony cselekedeteken keresztül visszaadjak valamit abból, amit kaptam, hiszen életem legszebb pillanatai közül nagyon sok kötődik a futballhoz.”

Pelé TOP 3 felbecsülhetetlen Bajnokok Ligája-pillanata

1. Éric Abidal a magasba emeli a trófeát

A Barcelona csapata azzal fejezte ki megbecsülését, hogy a rákkal vívott küzdelme után Éric Abidal emelhette a magasba a Bajnokok Ligája trófeáját a 2011-es döntőt követően.
2. Oliver Kahn Santiago Canizarest vigasztalja

A Bayern München kapusa az ünneplés helyett a spanyolt vigasztalja, miután a német klub legyőzte a spanyol Valenciát a 2001-es fináléban.
3. Főhajtás Ronaldo előtt

A Manchester United drukkerei felállva tapsolják meg a Ronaldót, miután a Real Madrid brazil csatára a 2003-as negyeddöntőben mesterhármast szerzett az Old Traffordon.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.08.18 00:21:22

Bajnokok Ligája CSINTA SAMU

ALAPVONAL Persze minden a pályán dől el. És bár többnyire érvényesül a nagy pénz, nagy foci elve, azért mindig kajánkodva bújik ki belőlünk a kisördög, amikor a 14 millió lapátra tesz 50-et. Pláne, ha magyar az apró óriás.

2018.08.16 07:53:34

Bajnokok Ligája PIETSCH TIBOR

A Mol Vidi csapatkapitánya szerint ugyanannyi esélyük van a görög bajnok ellen, mint az eddigi vetélytársakkal szemben volt.

2018.08.15 13:32:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az AEK Athén keretében tizenkét olyan játékos van, aki papíron értékesebb a Mol Vidi legjobbjánál.

2018.08.14 19:40:16

Bajnokok Ligája ZOMBORI ANDRÁS

Következik az AEK Athén, s eldől, hogy a BL vagy az El csoportkörében folytatja a magyar bajnok.

2018.08.13 22:56:33

Bajnokok Ligája BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Ha odakerültök, döntsetek jól.

HIRDETÉS
HIRDETÉS