Drámai hajrá után ment tovább a Dortmund és esett ki a Napoli

Vágólapra másolva!
2013.12.11. 20:37
null
Bár Callejónék mindent megtettek, a győzelem most kevés volt a számukra (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának utolsó körében az 57 percet emberelőnyben futballozó Borussia Dortmund 2–1-re legyőzte idegenben a Marseille-t, így a csoport első helyén továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A négyes másik mérkőzésén az Arsenal 2–0-ra kikapott ugyan a Napolitól, de jobb gólkülönbségüknek köszönhetően így is az „ágyúsok” mennek tovább a németek mögött. Az olaszok a tavasszal az Európa-ligában folytatják.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
F-CSOPORT
Napoli (olasz)–Arsenal (angol) 2–0
Gólszerző:
Higuaín (74.), Callejón (93.)
Kiállítva:
Arteta (76.)
Olympique Marseille (francia)–Borussia Dortmund (német) 1–2
Gólszerző:
S. Diawara (14.), ill. Lewandowski (4.), Grosskreutz (87.)
Kiállítva:
Payet (34.)

NAPOLI–ARSENAL

Nem kisebb feladat állt a továbbjutni vágyó Napoli előtt a csoportkör utolsó mérkőzés előtt, mint három góllal „elrakni" a remek formában lévő, hazája bajnokságát magabiztosan vezető Arsenal együttesét. Az olaszoknál Marek Hamsík és Pepe Reina kidőlése miatt szomorkodhattak, miközben Arsene Wenger, a londoniak menedzsere nem kockáztatott, és egyáltalán nem tartalékos csapatot küldött pályára, csupán Mathieu Flamini kezdőbe jelölése nevezhető kisebb meglepetésnek.

Az Arsenalt igen jól ismerő nápolyi mester, Rafael Benítez a széleken igyekezett megbontatni a londoniak védelmét, Carl Jenkinson és Kieran Gibbs oldalain, de a beadások pontatlanra sikeredtek, az első fél órában adódó egyetlen ziccert pedig csúnyán elpuskázta Goran Pandev. Sokáig eseménytelenül telt a Kassai Viktor vezette mérkőzés, majd a szünet előtt még egyszer helyzetbe került a Nápoly, de Christian Maggio emelése pontatlanra sikeredett – kis híján Wojciech Szczesny hozta össze az olaszok vezető találatát, de megúszta őrületes hibáját, nem fejeltetett gólt Higuaínnal felszabadítás gyanánt.

Nagy elánnal kezdett a fordulást követően a hazai csapat, és több alkalommal is gólt szerezhetett volna, de Pablo Armero, José Callejón és Gonzalo Higuaín lába is megremegett a döntő pillanatban. A 73. percben aztán éppen az utóbbi duó juttatta vezetéshez az olaszokat: előbbi passzát utóbbi lőtte a bal alsóba a 16-osra belépve. 1–0!

Mindjárt izgalmasabbá vált a mérkőzés, úgy pedig különösen, hogy nem sokra rá Mikel Arteta megkapta második sárgáját is Kassaitól, és a Marseille–Dortmund mérkőzés aktuális állása is kapóra jött az olaszoknak.

Újabb gólig már csak a ráadásban jutott a házigazda, José Callejón szépen emelt az ötös elől a kapuba, és ezzel alakult ki a 2–0-s végeredmény – a győzelemnek azonban a másik mérkőzés hajrájában történtek miatt nem tudtak szívből örülni a nápolyiak. Annak a rekordnak pedig különösen nem, hogy 12 ponttal eddig még egy csapat sem esett ki a BL-csoportkörben.

Csak maguknak köszönhetik, helyzeteikből könnyedén rúghattak volna még pár gólt. El-lövöldözték a továbbjutást a BL-ben: a tavasszal az Európa-ligában folytatják Higuaínék.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



Lewandowski és együttese megizzadtak, de továbbléptek (Fotó: Reuters)
Lewandowski és együttese megizzadtak, de továbbléptek (Fotó: Reuters)

OLYMPIQUE MARSEILLE–BORUSSIA DORTMUND

A találkozó előtt ment a nagy számolgatás, de teljes volt a káosz, hiszen egy sokgólos dortmundi siker esetén a négyest vezető Arsenal is kieshetett volna még, ha kikap Nápolyban. Egy azonban biztos volt így is, ha nyer a Borussia, akkor biztosan nem kell Jürgen Kloppéknak a többiekkel foglalkozniuk.

Ennek szellemében futottak ki a pályára a németek, és egy gyors kontra után a 4. percben már magukhoz is ragadták a vezetést. Durm kiugratása után Robert Lewandowski birkózta le emberét, Fannit, majd emelt át a kaputól 10 méterre a rossz ütemben kifutó Mandanda felett. 0–1

A vezetés megszerzése után visszavettek a vendégek, de a gól mindenesetre jó előjel volt a dortmundiaknak, hiszen a német együttes történelme során mindössze egyetlen egyszer (1997) tudott diadalmaskodni Franciaországban, abban az évben pedig a legrangosabb európai kupát is elhódították.

A franciák persze nem elégedtek meg a vereséggel, és a 14. percben, kis kavarodás után ki is egyenlítettek. Cheyrou 30 méterről a kapu elé csavart szabadrúgását Khalifa fejelte a lécre, a labda pedig pont így lett jó Souleymane Diawarának, aki a lepattanót tíz centiről az üresen tátongó kapuba bólintotta. 1–1

Bár a gól után továbbra is tartotta magát a Marseille, a 36. percben foghatták a fejüket a franciák, mivel emberhátrányba kerültek. Dimitri Payet esett el védője mellett a tizenhatoson belül, a játékvezető, Marijo Strahonja pedig úgy ítélte meg, hogy a támadó feldobta magát, így felmutatta a második sárgát – az előzőt fél perccel ezt megelőzően kapta a francia –, majd a pirosat is.

Az emberelőny ellenére a fordulás után egyszerűen képtelen volt betalálni a Dortmund, és bár Lewandowski és Reus futószalagon szállították a helyzeteket, úgy tűnt, el van átkozva a vendégegyüttes.

A 87. percben egy szerencsés találattal aztán végül valahogy csak megszerezte a hőn áhított második találatát a Dortmund. Mhitarjan gurította le a labdát a tizenegyespontról Kevin Grosskreutznak, aki estében ellőtt az elfekvő Mandanda mellett. 1–2

A Dortmund megizzadt, de 2–1-re legyőzte a Marseille-t, így a csoport első helyén lépett tovább a nyolcaddöntőbe.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
F-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Borussia Dortmund 6 4 0 2 11–6 +5 12
2. Arsenal 6 4 0 2 8–5 +3 12
3. Napoli 6 4 0 2 10–9 +1 12
4. Olympique Marseille 6 0 0 6 5–14 –9 0

A TÖBBI MAI BL-MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik